De Schreeuw
De schreeuw van Munch had ongetwijfeld ook een plaats kunnen hebben op de Mélancolie-tentoonstelling. Sue Prideaux schreef een nieuwe biografie: Edvard Munch: Behind the Scream.
over kunst, literatuur & andere rariteiten
De schreeuw van Munch had ongetwijfeld ook een plaats kunnen hebben op de Mélancolie-tentoonstelling. Sue Prideaux schreef een nieuwe biografie: Edvard Munch: Behind the Scream.
De Nederlandse Dichter des Vaderlands buigt zich over het conflict tussen Ayaan Hirsi Ali en Hans Wiegel: Keuzevrijheid en democratie.
Tentoonstelling in Le Grand Palais, Parijs: La Mélancolie, génie et folie en Occident.
Dossier bij de cultuursite Evène.
Le Monde: Mélancolie:Prise de tête.
Op de Brusselse beurs heb je de Bel20, in Amsterdam de AEX: de aandelenindex van de invloedrijkste beursgenoteerde bedrijven in België en Nederland. In Frankrijk heet dat de CAC 40. Le Nouvel Obs wijdt een dossier aan de managers en bestuurders van die bedrijven. Zij beschikken over het geld, de macht en de privileges. L'Obs geeft die lui met hun excessieve rijkdom een mooie nieuwe naam: les aristocacs (voor ons, Vlamingen, is er zelfs een passend geurtje aan...). Les nouveaux aristocrates du capitalisme.
Is Nederland nog steeds een gidsland voor de Vlaamse media? Peter Vandermeersch hield afgelopen dinsdag de Machiavellilezing. Een Vlaming, hoofdredacteur van De Standaard, kijkt naar de Nederlandse media: Harry Potter in Jurassic Parc.
Van hartendief tot politiek geweten: How a heart-throb became the voice of liberal America.
Richard Powers verbleef in Passa Porta, Brussel. Hij kwam naar België om over fantoompijn te schrijven. Een essay in De Standaard der Letteren: Wat er niet meer is.
Knack interviewde hem: "Echte vreugde vraagt een inspanning".
De site van een stakende krant: Libé.
En deze van het stakende personeel: LibéLutte.
De oorspronlelijk linkse krant, mede-opgericht door Sartre, werd enkele maanden geleden gedeeltelijk overgenomen door grootkapitalist Rothschild. Er worden 52 personeelsleden ontslagen. Pierre Rimbert schreef een geschiedenis van de krant. Fragment: De Sartre à Rothschild.
Jonathan Lethem over Italo Calvino: Italo for beginners.
Meer van en over Calvino, die twintig jaar geleden overleed, op Italo Calvino en op de Calvino Home Page.
Europawatcher Paul Berman over Frankrijk en de US: The Anti-Anti-Americans (voor als we wat meer tijd hebben...)
Régis Debray, éminence grise van de Franse intelligentia, ex-compagnon van Che Guevara (en vieux con?), volgde dit jaar het theaterfestival van Avignon. Hij zag er helaas alleen cultureel verval, en dan nog georganiseerd door Jan Fabre. Fragmenten uit zijn pamflet Sur le pont d'Avignon. Recensie in Le Monde.
Sören Kierkegaard schreef meer dan honderdvijftig jaar geleden Vrees en beven. Legitimeerde hij daarmee het moderne terrorisme? Ivo Slangen over De existentiële horror van Kierkegaard.
Meer op 150 jaar (in de voet)sporen van Kierkegaard.
FeudTween2hses--Montague& Capulet. RomeoM falls_<3w/_ JulietC@mary Secretly Bt R kils J's Coz&isbanishd. J fakes Death. As Part of Plan2b-w/R Bt_leter Bt It Nvr Reachs Him. Evry1confuzd--- bothLuvrs kil Emselves. Of de hele Romeo and Julietvoor mobieltjes. Meer van dat.
"Ce collectif de comédiens flamands fait tomber les barrières avec le public et met à nu les fils de la fiction" Nog eens Stan in Parijs: Nouvelobs tgStan prend la Bastille.
Wim Hazeu schreef Simon Vestdijk: een biografie. Elsbeth Etty gaat na waar deze barre tocht Hazeu heen bracht: Zijn hel was van ijs.
La possibilité d'une île, de nieuwe schandaalroman van Houellebecq, is nu zo'n twee maanden uit. De roman verdeelde Frankrijk in twee kampen. Le Nouvel Obs ging een kijkje nemen bij de "troepen": La fracture Houellebecq.
De Franse banlieu-rellen zijn gefundenes fressen voor Theodore Dalrymple. Een interview in Trouw: ’Ik beschrijf hoe mensen echt zijn’. Een opiniestuk in De Standaard: Het failliet van het Franse sociale model.
Willy Ronis (geboren in 1910) fotografeerde als geen ander het leven in Parijs en de arbeiderswijken vanaf de jaren dertig. Grote retrospectieve in het Hôtel de Ville de Paris: Paris dans l'oeil de Willy Ronis (met veel uitleg op de site).
Op de website van l'Express een interview met de fotograaf (4 streaming videos).
Op 11 november 1918 kwam een einde aan de Groote Oorlog. Er zijn nog zes Franse oudstrijders in leven. Interview in Le Monde: Les ders des ders. Meer op de site Ders des ders.
Volgende update: maandag 14 november.
Tg Stan speelt twee maanden in het Théâtre de la Bastille Parijs. En opnieuw met groot succes.Zie bv Libé over My dinner with André: Tg Stan les pieds dans les plats. Meer op de Stan- en de Bastillesite.
Mieke Boon kijkt filosofisch naar Compositie in rood, geel en blauw III van Piet Mondriaan. Ruimte zonder diepte.
Zaterdag 19 november 10 uren voor de democratische school in Brussel. Met o.m. een vluchtelingenwandeling rond het Klein Kasteeltje en een debat over neutraliteit en engagement met Lucas Catherine.
Overmorgen -elfelf- hoogdag voor PJ Roggeband die met zijn elfletterig weblogement de elf alle eer aandoet. Roggeband is ook bezig met het opzetten van een digtaal Randarchief "Langs de randen van Ypenburg" op de website www.7x11.nl. Ypenburg was voorheen een buitenplaats en een vliegveld en groeit nu uit tot een nieuwbouwwijk met, u hebt het geraden, 11.000 woningen.
Vrijdag dus de dag van het elfletterige woord in Perdu Amsterdam.
Dossiers in de Franse pers
Libé BANLIEUES, EDITION SPECIALE: tous les articles, photos, audios...
Nouvel Obs Violences urbaines.
Le Monde Les banlieues en crise.
Met een opiniestuk van Tariq Ramadan Nos ghettos vus d'Angleterre.
De critici van Time Magazine zetten de honderd beste romans sinds 1923 op een rijtje. All-time 100 novels.
„Als je op je tiende op een kostschool terechtkomt, hoef je er op je zeventiende niet op te rekenen dat je met grote liefde naar je ouders kijkt, hoor. Ik heb geen enkel respect, geen enkele affectie, geen enkele aardige herinnering zelfs? ja, het spijt me, ik kan het niet anders zeggen dan zo. Hoe zou ik de mensen moeten eren die mij gedurende zes, zeven jaar in kooien hebben vastgezet?". De tien geboden van Jeroen Brouwers.
David Grossman was getuige van de moord op Yitzhak Rabin, vandaag tien jaar geleden. De vermoorde onschuld.
Van Kooten en De Bie kwamen voor het eerst na zeven jaar weer samen, deze keer voor een GPS-systeem. 'We schoten zo weer in die typetjes'.
Vandaag vieren wij onze vijfde verjaardag. De Leeskamer ging van start op 3 november 2000. We kunnen al lang niet meer mee met al die jonge dynamische bloggers, we voldoen niet aan de blogvoorschriften (bijvoorbeeld: no comments!), ons concept blijft bescheiden. We blijven u -zo mogelijk dagelijks- links brengen die ons interessant lijken. Vanaf heden dus: zesde jaargang.
Vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes over Bob Dylan: De Alleen Achteraf Voorspelbare.