30 september 2005

Godin

Geen onzin in de Leeskamer, dus geen sport, geen auto's. Voor een godin maken we een uitzondering. De Citroën DS viert haar vijftigste verjaardag. Foto's bij Hollandse Hoogte. Plus een Engelse vertaling van het essay van Roland Barthes uit 1957: The New Citroen.

29 september 2005

Rita & Katrina

Andrew O'Hagan (London Review of Books) in New Orleans A Journey in the South.
Dave Remnick (New Yorker) in Louisiana High water.

25 september 2005

Armoedebestrijders

Vanavond op Ned3 het eerste deel van een tweeluik Armoedebestrijders. Tegenlicht volgt Noreena Hertz in haar zoektocht naar een oplossing voor het armoedeprobleem. Noreena's agenda.

Carver en het kortverhaal

Raymond Carver (1938-88) schreef in 1981 een essay over zijn voorkeur voor het kortverhaal, genre waarin hij een meester was. Principles of a story. Zie ook: twee interviews met Carver: Prose as architecture. En een gedicht: Jij weet niet wat liefde is (of is het een kortverhaal?)

Gratis

Stel: u loopt in het Warandepark, Peter Verhelst komt naar u toe en hij biedt u zijn nieuwe roman aan, gratis voor niks. Hoe reageert u? Fancy a free book?

22 september 2005

Kadare

Un climat de folie: drie miniromans van Ismail Kadare, geschreven tussen 1964 en 2004. Interview met de Albanese nobelprijskandidaat en winnaar van de man booker international prize 2005: Les fantômes de l'Albanie.

20 september 2005

Herfst 2

The Economist bekijkt de Franse rentrée littéraire en stel vast dat er niet veel meer over blijft van de "great French novel". Bleak chic.

Herfst

Vorige week was het Fall Fiction Week bij Slate: extra aandacht voor boeken met enkele opmerkelijke bijdragen: Christopher Hitchens over Darkness at Noon. De onkunde van Coetzee en een open brief waarin de Booker-jury gevraagd wordt Zadie Smith van de shortlist te schrappen.

18 september 2005

Macca

Macca heeft een nieuwe cd. Interview in the Observer: Macca beyond.

Kikker

Een kikkerlandje met een kikkertaal. Reportage van Ewoud Sanders: Wie is trots op het Nederlands?

Het kkcfkonijn

Tot vorig seizoen mocht er ook in de vooravond al eens een interessant programma op de Nederlandse buis komen. Dat lijkt nu verleden tijd: R.A.M. is verhuisd naar elven. Arnon Grunberg gaat vanavond op zoek naar hoge kijkcijfers. Interview: Programma zoekt publiek.

15 september 2005

Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug, de Santaclaus van Paul Mc Carthy mag dan toch een tijdje in Nederland verblijven, niet tussen het gewone volk, wel op de binnenplaats van Boijmans van Beuningen. Over de wereld van Mc Carthy: Amerikaanse driften.

14 september 2005

Theaterfestival

Vorige week had het Theaterfestival plaats in Amsterdam, de week daarvoor in Brussel. Knack-redacteur (een theaterleek) Stijn Tormans ging kijken: Theatermensen zijn ernstige mensen.

12 september 2005

Staal

De Jerwood Applied Arts Prize zal dit jaar naar een "metaalbewerker" gaan. Germaine Greer over kunst met staal: Precious metal.

Niet zwijgen

Nederlandse querulanten. Afshin Ellian. Een Iraanse vluchteling die, vooral sinds de komst en het vertrek van Pim, in Nederland een heilige oorlog voert tegen alles wat naar verdraagzaamheid en tolerantie ruikt. Zijn tien geboden: Ontsnap door niet te zwijgen.

Staat

De liberale agenda wordt de laatste jaren voornamelijk bepaald door ongeleide projectielen (De Gucht, zou die door de CD&V betaald worden om de VLD naar de knoppen te helpen?), rechtse querulanten (Coveliers, De Decker en Bouckaert, idem maar dan door het Blok?) en great lovers (proficiat Patrick!), en daarbij kijken we nog niet naar Nederland. Je zou haast uit het oog verliezen dat er ook verlichte liberalen zijn. Dirk Verhofstadt keek naar New Orleans: Het gevaar van een gebrek aan staat.

11 september 2005

Vier jaar later

Terrorisme in de literatuur vóór en na 9/11. Dangerous Characters.

10 september 2005

Denkmal 53

Jan De Cock is de tweede Belgische kunstenaar die in de Londense Tate Modern tentoonstelt. Denkmal 53: een collectie houten sculpturen en installaties in en rond de gigantische elektriciteitsfabriek. De Standaard: Jan De Cock bouwt zijn eigen Tate.

7 september 2005

OOG

De Volkskrant laat wekelijks een webkunstenaar commentaar geven op de actualiteit. Deze week Han Hoogerbrugge. OOG.

Kruis

Jan Kuitenbrouwer, d'habitude taalwatcher, haalt uit naar John de Mol: Tien mensen aan het kruis, tot er nog één over is. Dat zend ik dan uit en word nóg rijker.

5 september 2005

Volk

Het Nederlandse (en Franse) volk had ongelijk toen het de Europese grondwet afwees. De Atheners wisten in 427 voor Christus al dat het volk al eens ongelijk kan hebben. [Meer...]

4 september 2005

Bram

Op 4 september 2004 overleed Bram Vermeulen.
Vanavond op Nederland3 Ik ben niet echt dood moet je weten.
Interview met zijn levensgezellin Shireen Stroker: Een doodgewone man.

Zwijg!

Twee keer Ian Buruma.
In gesprek met Piet Piryns en Hubert van Humbeeck over de toekomst van China: Zwijgen en rijk worden, dat is de regel.
In de Newyorker over Noord-Korea: Kimworld.

1 september 2005

Leeslijsten

1 september: terug naar school. De Standaard der Letteren gaat op zoek bij leerkrachten en enkele betrokkenen naar leeslijsten op de middelbare school.

Demonen

Op 31 augustus 1980 werd in Polen de vakbond Solidarnosc opgericht. Een onafhankelijke vakbond achter het ijzeren gordijn: een ongelooflijke gebeurtenis. Zo ongelooflijk dat Westerse vakbondsvijanden, de paus, Reagan en Leo Tindemans op kop, prompt hun steun betuigden aan Solidarnosc. Vijfentwintig jaar later is de situatie van de gewone man er niet beter op geworden. K.S.Karol, sinds eeuwen communistenwatcher bij de Nouvel Obs: Les vieux démons.