Een heer van stand
Vorige woensdag overleed Marten Toonder, vader van Heer Bommel en Tom Poes. Onze Taal over deze invloedrijke taalgebruiker: Verrijker van het Nederlands.
over kunst, literatuur & andere rariteiten
Vorige woensdag overleed Marten Toonder, vader van Heer Bommel en Tom Poes. Onze Taal over deze invloedrijke taalgebruiker: Verrijker van het Nederlands.
Vanavond Tom Barman in Zomergasten (en morgen op de site). Wat moeten we dààrvan verwachten. Vorige week kritiek alom wegens de onderdanig-bewonderende houding van la Palmen tegenover Cees Nooteboom (zie o.m. het Zomergasten-forum), maar wat is daar eigenlijk tegen? Mag het ook eens, een rustig voortkabbelend gesprek op een zomeravond. Maar kàn Barman rustig voortkabbelen? Connie Palmen: Interviewen lijkt meer op schrijven dan je denkt.
De Standaard meldt dat Jan Fabre onder vuur ligt in Avignon. De commentaren in vooral Le Figaro liegen er niet om. De rechtse krant doet er vandaag overigens nog een schepje bij: Les six polémiques d'Avignon en On en a assez des bocaux d'urine.
Er zijn Johnny's en Marinas (in Nederland Anitas) en er zijn Johnnies. Die laatste categorie studeert aan het St. John's College in Santa Fe, ook wel "The Great Books College" genoemd. Reportage: Plato in het Wilde Westen.
Vorige maand maakte The Times Literary Supplement bekend dat er een onbekend gedicht van Sappho werd ontdekt. Ilja Leonard Pfeijffer in de NRC: Gedoemd tot onsterfelijkheid.
In De Standaard der Letteren en in Le Monde loopt een reeks over boeken en de verfilming ervan. Deze week in DS Blade Runner van Philip K. Dick/Ridley Scott. In Le Monde gaat het over The Dubliners van James Joyce/John Huston (p. 3 van Le Monde des Livres in PDF).
In Le Monde ook een reportage over de verfilming in Parijs van de Da Vinci Code door Ron Howard: Secret, bien sûr.
Eind deze week gaat het 59ste Festival d'Avignon van start. Met Jan Fabre als artiste associé. En al met een kleine controverse: er zal geen "echt" theater gespeeld worden op de binnenkoer van het Palais des Papes. Le Monde: La querelle du théâtre.
Willem Jan Otten bekeerde zich op latere leeftijd tot het Roomse Geloof. Zijn tien geboden in Trouw: Ik word vergeven.
Gisteren overleed Karel Glastra van Loon, auteur van o.m. de veelgelezen roman De Passievrucht en overtuigd socialist. Necrologie in de NRC: Bevlogen schrijver in een wereld van goed en kwaad, en bij de Nederlandse SP.