Ook Simon blogt.
29 juni 2004
Doris Lessing -inmiddels vijfentachtig- schreef een nieuwe roman, De Grootmoeders. Interview in Knack: Zwijg mij over grote dromen. Meer op Doris Lessing - A Retrospective.
28 juni 2004
Iedereen zal het wel al vastgesteld hebben: wie niks nieuws weet te vertellen, maar het toch op een gewichtige manier wil doen, komt met een PowerPoint Presentatie aanzetten. Heel af en toe kan zo'n PPP een echte bijdrage leveren aan de mensheid. Zo bespaart Daniel Radosh ons het lezen van 957 pagina's Bill Clinton: My life - The PowerPoint version.
In 1979 publiceerde the Observer een lijst van tachtig jongeren om de komende decennia in het oog te houden. Nu doen ze het opnieuw: wetenschappers, kunstenaar, politiekers etc: The bright stuff. Al even interessant is wat er van de 79ers geworden is: o.m. Kate Bush, Nigel Lawson, Simon Schama en Neill Kinnock stonden op de lijst: How we got it right (mostly).
27 juni 2004
24 juni 2004
Marc Spruyt, journalist die al jaren het Vlaams Blok volgt en erover publiceert in o.m. De Morgen, blogt sinds enkele weken: Blokwatch.
Morgen allerlaatste uitzending van Jongens & Wetenschap. Laatste vraag: Hoe diep is het zwarte gat? Hulde aan Sven Speybrouck & Koen Fillet die met hun enthousiasme zowel de wetenschap als de radio een stuk aantrekkelijker maakten. De NRC in februari 2003: Leuke jongens, leuke wetenschap.
23 juni 2004
Achttien jaar geleden dat we haar zagen, in de film 37°2 le matin, en nog steeds durven wij er af en toe over dromen. U ziet: niets menselijks is ons vreemd. Béatrice Dalle, l'actrice la plus sauvage du cinéma français. In Libé kijkt ze terug op enkele van haar films: Les acteurs ont souvent peur de moi.
In Antwerpen, Boekenstad, openen een twintigtal kunst- en bewaarbibliotheken tot zondag de deuren voor het publiek. Met daarnaast tot 15 juli een centrale tentoonstelling waarop een keuze uit die bibliotheken gepresenteerd wordt. Boeken om naar te kijken.
22 juni 2004
Bill Clinton's autobiografie is, naar verluidt, maar een saaie bedoening (zie het eerste hoodstuk). Gelukkig houdt de man die al eens loog over de plaatsen waar hij zijn sigaar achterliet -toch van een andere orde dan de leugens die een oorlog moeten rechtvaardigen- er een weblog op na. We vernemen er o.m. hoe hij vaderdag vierde en hoe Schwarzenegger hem tot een nieuw standje inspireerde. Welkom aan de nieuwe blogger!
Vanaf morgen in het Tate Modern de grote Luc Tuymans-tentoonstelling, meteen de eerste tentoonstelling aldaar gewijd aan een nog levende Belgische kunstenaar. Bijdrage in het nieuwe TateEtc. magazine: He is poetic, but... Zie ook de RAM-reportage over Tuymans. Adrian Searle in the Guardian: 'Luc Tuymans looks at the world through cold, bored eyes - and paints its darkest secrets' [Meer...]
De Israëlische filosoof Avishai Margalit hield gisteren de Nexus-lezing in Tilburg. Hij plaatst het begrip occidentalisme tegenover het oriëntalisme van Edward Saïd. Welke ideeën over de westerse samenleving leven er onder 'de vijanden van onze samenleving'? Volgens Margalit gaat het om de oeroude angst voor de stad, de rede, de oeroude hoer van Babylon. [Meer...]
21 juni 2004
In Writers Block het eerste deel van een essay, door Luc Vandaele, over de vergeten vuilschrijver-baron Cyriel Buysse, geen sant in eigen land. Meer van en over deze "naturalist tegen wil en dank" bij de Digitale Bibliotheek.
20 juni 2004
Kerry, Bush of Nader? De hele wereld zal de gevolgen dragen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Enrick Boisdur, een Franse internaut, wil dan ook de hele wereld laten meestemmen. Het kan -zij het op een ietwat ingewikkelde manier- op IGOEST. (Tip van Emile Budé van de uitstekende poëzie- en fotosite Aanbeelden)
Irshad Manji -ze is Canadese, lesbisch en moslim- wil de Islam van binnenuit moderniseren. Haar boek The trouble with Islam verscheen vorige week in een Nederlandse vertaling (Het Islam dilemma). Interview in De Groene: Ik spreek inmiddels ook in moskeeën. Website van de auteur: Muslim Refusenik.
Een stadsbiografie schrijven aan de hand van het communicatiemiddel van het moment: de SMS. Bewoners en bezoekers van Antwerpen wordt gevraagd op diverse tekstpunten een impressie over dat punt te sms-en. STADSchromosomen beeld van een stad. Prachtinitiatief dat gelijktijdig loopt in Leeds: CityPoems.
19 juni 2004
Laatste dagen voor het Oerol Festival op Ter Schelling. Dagelijks filmverslagen op Niemandsweb. Fotoverslag van Sake Elzinga (plus keuze uit zijn foto's van 1994-2003) op de NRC-site.
16 juni 2004
Bloomsday
Fiachra Gibbons loopt vandaag in de stappen van Leopold Bloom en houdt een blog bij: The Bloomsday Blog.
In the Irish Times een heel dossier met o.m. een stuk over de vraag Just how Jewish was Bloom?
A.L. Conn in the Village Voice Happy Bloomsday!
Jeffrey Eugenides The father of modernism.
Nog eens herhalen: Roddy Doyle Overlong, overrated and unmoving.
Tot slot: uw suppoost hoopt Ulysses ooit eens te lezen, in afwachting stelt hij zich tevreden met de Cheat's guide van de BBC.
15 juni 2004
Op 15 juni 1914 werd Dubliners van James Joyce gepubliceerd, an event which required nine years of my life... [Meer...]
Op 16 juni 1904 maakten Stephen Dedalus en Leopold Bloom hun tocht door Dublin in Joyces Ulysses. Alles over de viering van deze honderdste verjaardag op Rejoyce Dublin 2004.
Op zoek naar verklaringen
Caroline de Gruyter in de NRC Vlaams Blok is bijna salonfähig geworden.
Bea Cantillon en Koen Raes in Knack Zo maak je van politiek een Bobbejaanland.
De Standaard Tien antwoorden na 13 juni.
Overzicht van Vlaamse blogreacties op het Standaard-weblog Stemmen van het Vlaamse net.
14 juni 2004
Peter Vermaas: Berlusconi er gratis bij. Intussen blijkt dat sua Emitenza een persoonlijke nederlaag leed, althans in Italië. Jean-Luc hielp hem hier aan wat meer stemmen.
Verslaggeving in Trouw over het Blok aan ons Been en lezersreacties: de neo-politiek correcten zien er wel wat in.
10 juni 2004
Negentien kunstwerken tonen Dublin gespiegeld aan andere steden als illustratie bij het tiende hoofdstuk van Joyce's Ulysses: Wandering Rocks, Revolving Doors. Van 10 tot 24 juni in Dublin. Eén van de deelnemers is de Franse webkunstenaar Christophe Bruno, die al eerder inspiratie zocht bij Joyce voor zijn Epiphanies. Libé: Si Joyce déambulait avec un PDA.
Stefan Beyst vertaalt werk van de Argentijnse dichter Carlos Barbarito. Een voorproefje op zijn site.
9 juni 2004
Even een item waar geen links bij nodig zijn. Europese verkiezingen, morgen in Nederland, zondag in België. Wil u dat Sylvio Berlusconi, de man die Italië bestuurt ter meerdere eer en glorie van zijn eigen industrieel en media-imperium, over heel Europa heerst? Stem dan voor zijn partijgenoten van CDA/CD&V. Maak van Europa één groot Berlusconië: stem Eurlings en Dehaene!
Peter Blecha schreef Taboo Tunes over gecensureerde of verboden songs en platenhoezen. Met een overzicht en een online tentoonstelling op tabootunes.com.
Morgen zijn er, naast Europese ook lokale verkiezingen in Groot Brittanië. In Earby, een gemeente in Lancashire met 4000 inwoners, is er een kandidaat van de extreem-rechtse BNP. Blake Morrison ging op onderzoek naar het dorp waar hij opgroeide. It couldn't happen in a place like this.
8 juni 2004
Richard Dawkins stelde zijn nieuw boek, Kapelaan van de duivel voor. Interview: Ik voer een kruistocht voor de waarheid.
7 juni 2004
Het zijn niet allemaal stoerdoeners in Nederland. Twee politici die niet meedoen met het neo-politiek correcte denken (en schreeuwen):
Hans Dijstal Nederlandse politiek zaait haat.
Job Cohen Scheiding van kerk en staat in de 21st eeuw.
Reagan, aan de reacties te zien lijkt het wel de heilige Reagan, één der grootsten van de twintigste eeuw -zie bijvoorbeeld de Wall Street Journal die ze alle drie op een rij zet: Freedom's Team - How Reagan, Thatcher and John Paul II won the Cold War. De B-acteur die als A-acteur president speelde voor extreem-rechts. De man die wapens verkocht aan moslim-terroristen en met de opbrengst de falanx van Nicaragua steunde. Reagan's politics of passion.
6 juni 2004
De restauratie van de David van Michelangelo (de kunstenaar zou autist, ja Aspergeriaan geweest zijn) is voltooid. Fotogallerij bij Artdaily.
5 juni 2004
D-Day. Le Nouvel Obs brengt een -ook op het web volledig gepubliceerde- editie uit "Comme si l'Obs avait été là". In de rubriek boeken o.m. een stuk over het Parijs van een colaborateur en een bevrijder Céline en l'air, Hemingway en mer. En het eerste toneelstuk van een jong auteur: En attendant Camus.
3 juni 2004
2 juni 2004
Over de folteringen (2)
Freddy De Pauw Een vat olie is een geseling waard.
Frank Rich It was the porn that made them do it.
1 juni 2004
Over de folteringen.
Slavoj Zizek What Rumsfeld Doesn’t Know That He Knows About Abu Ghraib.
Michel-Antoine Burnier Délits de torture.
Marc Danner The logic of torture.
Susan Sontag What have we done?
The Guardian herdenkt D-day met een reeks interviews met betrokkenen: D-day 60 years on. Plus: foto's door Manuel Bromberg: Snapshots of War.