Bij de brand van een deel van de Saatchi-collectie, vorige week in Londen, werd ook het tentje van Tracey Emin, Everyone I have ever slept with, door de vlammen verwoest. Tracey is diepbedroefd over de vrolijke reacties hierop.
31 mei 2004
Cultuurnet Vlaanderen en het departement Onderwijs bevraagt de sector over jongeren en cultuur. Daarbij dreigen de jongeren de enige niet-bevraagde groep te worden. Drie studenten journalistiek verzamelen de mening van jongeren op een sympathieke manier: Brulaap. (Hoewel: het is voor de suppoost toch moeilijk wennen aan dat jongerentaaltje...)
'Literatuur, kunst en filosofie zijn vrij — ze hoeven niks, ze mogen alles. Maar juist die vrijheid legt hun de plicht op een tegenwicht te bieden aan alles wat voos, dom, lelijk, of alleen maar leuk is. Ze moeten ons steeds opnieuw leren kijken, denken en spreken' Piet Gerbrandy: Lof der poëzie.
Wij vonden het zeer eigenaardig: niets dan positieve reacties toen aangekondigd werd dat mevrouw Mieke Van Hecke secretaris-generaal van het Katholiek Onderwijs zou worden. Een leek! Een vrouw! Ongelooflijk toch? Dat mevrouw tot de dag voor haar aanstelling CD&V-volksvertegenwoordiger is en dat haar partij de pretentie heeft straks de minister van onderwijs te leveren, men vond het normaal: het Vlaamse onderwijs voor 100% in handen van de vrienden van Berlusconi! En daar komen nu nog enkele onfrisse uitspraken bij. Leve de restauratie in de Guimardstraat!
28 mei 2004
Komend weekend is het weer Pinkpop geblazen. Op Beeld en Geluid een reeks Polygoonfilmpjes van popfestivals uit de jaren zeventig.
Ger Verrips schreef een biografie van Karel van het Reve. Jan Blokker is van oordeel dat we over van het Reves leven bijna alles kunnen naslaan en terugvinden in de al dan niet gebundelde columns, overdenkingen en artikelen...die hij schreef, toch vindt hij Verrips werk uniek [Meer...]
Mooie bloemlezing door een onvoorwaardelijke bewonderaar: Arnon Grunberg leest Karel van het Reve.
27 mei 2004
Mishandelingen, martelingen en meer, een overzicht: Timeline of Detainee Abuse Allegations and Responses.
Eergisteren overleed Ethel Portnoy. Interview in De Groene Amsterdammer (maart 2002): Ik schrijf geheimtaal. Plus: Carel Peeters over Portnoy in 't Is vol van schatten hier.
26 mei 2004
Morgen opent de grote Edward Hopper-tentoonstelling in het Tate Modern. (Voorlopig?) weinig te zien op de site van het museum, des te meer op het schitterende Edward Hopper Scrapbook van het Smithsonian American Art Museum. Le Nouvel Obs over Hopper: Le rêveur d'Amérique.
Ilja Ehrenburg (1891-67) schreef in 1954 de De dooi, novelle die symbool stond voor de dooi in de Sovjet-literatuur na de dood van Stalin. SovLit.com bouwt een hele site rond die literatuur. Tientallen totaal vergeten auteurs en (samenvattingen van) hun werken, om uren in te grasduinen. (Via de onvolprezen DM-siteseer Astrid Wittebolle - voor wanneer een De Morgen-weblog, Astrid?)
25 mei 2004
Het Jewish Museum New York viert zijn honderdste verjaardag met een grote Modigliani-retrospectieve (de eerste in New York sinds 1951): Beyond the Myth (met uitgebreide website). Recensie in the New York Times: Plane Geometry Personalized.
1969 Vietnam, 2004 Irak: Seymour M. Hersh bracht in beide oorlogen de vieze kanten van het Amerikaanse leger aan het licht. Portret in Knack: Kruisvaarder in Washington. Plus: een grote keuze uit de Irakberichtgeving -van o.a. Hersh- in The New Yorker.
24 mei 2004
Het verhaal over Gyges (Plato), gesprekken met jonge delinquenten en foto's van jongeren in een gesloten instelling, door Carl De Keyzer: Unvarnished in het PMMK Oostende. Foto's uit de tentoonstelling op de schitterende carldekeyzer.com-website (books->unvarnished en exhibitions->unvarnished).
23 mei 2004
19 mei 2004
Veertig jaar geleden landden de Beatles op Kennedy Airport. Ze werden er door een uitzinnige menigte tieners opgewacht. Andrew O'Hagan blikt terug in de New York Review of Books: Back in the US of A. CNN-dossier: When the Beatles hit America.
Dertig jaar geleden, op 19 mei 1974, werd Valéry Giscard d'Estaing president van Frankrijk. Hij had de verkiezingen met 50,81% gewonnen van de socialist François Mitterrand. Onder zijn bewind zorgden de ministers Simone Veil en Françoise Giroud voor liberalisering van abortus en vrouwenrechten, voor de rest kwam er van modernisering weinig in huis en VGE ging roemloos ten onder als diamantenliefhebber en vriend van o.a. dictator Bokassa. Frankrijk koos in 1981 massaal voor Mitterrand en het socialisme. In l'Express kijkt hij terug op zijn bewind: Mon septennat.
18 mei 2004
Think of One lijkt ons de laatste tijd voor het betere Belgische geluidswerk te zorgen. Veel frisser dan het melodramatische gedoe van Nova Star en andere Ozark-clonen. Deze group of Antwerp Bohemians won begin dit jaar een BBC Radio 3 World Music Award. Zanger-gitaris David Bovée in Knack: Deel een huis, raad ik muzikanten aan [Meer...]
Think of One is op 30 mei met Chuva em po, hun Braziliaans project, te gast in Limelight Kortrijk: Sinxen!
U hebt het al gemerkt: niets menselijks is ons vreemd. Als het goed geschreven is en het gaat over volk dat ons iets of wat interesseert, dan durven wij wel eens verwijzen naar een fors faits-divers-stuk (m.a.w. de roddelrubriek). Bertrand Cantat vermoordde Marie Trintignant en werd veroordeeld tot acht jaar gevangenis. Le Nouvel Obs laat hieromtrent Ann Cantat, de zus van, aan het woord: pour rétablir l'équilibre. [Meer...]
17 mei 2004
We meldden het al vorige week: er is nogal wat belangstelling voor de Nederlandse en Vlaamse literatuur in Duitland. Alleen Reve is onvertaalbaar. [Meer...]
16 mei 2004
Enkele tientallen fototentoonstellingen in Lille en omgeving: Transphotographiques 4. Het officieel programma in Kortrijk: Modern Lovers van Bettina Rheims. Meer Rheims bij Galerie Jérôme de Noirmont en Art-Forum en een Madonna-reeks uit 1994.
In het off-programma, onder meer Salut Kortrijk, een mooie reeks portretten van Kortrijkenaren, in de jaren 70 en 80 gefotografeerd door Sylvie Deleu. Pure nostalgie voor uw suppoost!
15 mei 2004
Het Stedelijk Museum Amsterdam verbouwt en slaat voorlopig zijn tenten op in het voormalige TPG-gebouw aan het Centraal Station. Het Stedelijk Museum CS wordt morgen geopend. Rutger Pontzen (De Volkskrant) is niet enthousiast: Stedelijk CS maakt belofte nog niet waar.
13 mei 2004
De filmkermis is weer begonnen in Cannes. Als naar gewoonte stevige berichtgeving in Libération, mèt een weblog: Sur l'air de la Croisette.
Het puikje van de Nederlandse en Vlaamse literatuur is weer eens op promotiereis: Literaire elite neemt warm bad in Duitsland.
12 mei 2004
Q 'Any advice for the young?' A 'GET OLD SOON.' Interview met Maurizio Catalan (de man van de biddende Hittler - zie Boymans van Beuningen) in Designboom.
11 mei 2004
Philip Hoorne, dichter, schrijver, bloemlezer, recensent en blogger, presenteert vrijdag a.s. zijn nieuwe dichtbundel in het O.C. de Cerf te Gullegem. Inbreng nihil verschijnt bij uitgeverij 521, waar ook Hoorne's debuut Niets met jou werd uitgebracht in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij. Interview in Meander Magazine: Dat heb ik zelf moeten afdwingen.
Paul van Grembergen was slechts korte tijd minister van Cultuur. Hij liet zich in die ambtsperiode kennen als een bevlogen cultuurminnaar die wars is van vervlakking, verkleutering en verkavelingsvlaams. Mogen we hem de Jozef Deleu van de Vlaamse politiek noemen? Afscheidsinterview van een heer van stand in Knack: De notaris van cultuur.
10 mei 2004
In De Groene een essay over moordende schrijvers cq schrijvende moordenaars: Het besmettelijke boek. Meer over één van hen, Richard Kinkhamer in een NRC-reportage uit 2000: Ik ben mijn eigen god.
David Lodge schreef het voorwoord bij de nieuwe Everyman's Library-uitgave van Nabokov's roman Pnin: Exiles in a small world.
9 mei 2004
Amerikaanse katholiek bewegingen vinden de wereldwijde bestseller Da Vinci Code van Dan Brown een blasfemisch boek. Berichtgeving in de NRC.
8 mei 2004
Op 10 mei 1979 overleed Louis-Paul Boon. Lees zijn debuut uit 1933 De avend vraagt U, door Lowie Boon (zie ook de inleiding). Meer bij het LP Booncentrum en op het LP Boonnet.
Lars Svendsen, auteur van Filosofie van de Verveling, gelooft niet dat Adam en Eva zich verveelden. Wij lijden sinds de Verlichting en de Romantiek echter aan een existentiële verveling. Verveling is een psychische verkoudheid.
6 mei 2004
Twee jaar geleden werd Pim Fortuyn doodgeschoten. Wat is er van zijn kortstondig optreden in de Nederlandse politiek overgebleven? Niet meer dan de botheid, het allesoverheersende neo-politiek correcte denken dat hij introduceerde. En dat lijkt me niet direct een verbetering.
Buitenlandse waarnemers in De Volkskrant: Sorry, dit land is minder aangenaam.
5 mei 2004
The Passion of the Christ. Overal volle zalen (ons niet gezien), ook in de Arabische wereld. Omwille van het antisemitisme? [Meer...]
Na het schitterende concert gisteren in Brugge, aandacht voor ander werk van David Byrne: Envisioning Emotional Epistemological Information.
3 mei 2004
Morgen geen update wegens muzikale hoogdag in Brugge. Hopelijk even goed als in Manchester vorige week.
Veertiende Werelddag van de Persvrijheid vandaag. Met de zware balans van vorig jaar: 42 jounalisten vermoord, 501 gevallen van censuur: Le Tour du monde de la liberté de la presse. Anne Adé schreef in 2002 een nog steeds actuele bijdrage Persvrijheid in tijden van globalisering.
2 mei 2004
Met zijn vijfentwintigen dus. De roots van Europa liggen, volgens Julian Evans van the Guardian, in de Renaissance en niet in de Euro. We hebben Cervantes en Rabelais gemeenschappelijk en niet, zoals de NYTimes vorige week wist te melden, Amerikaanse soaps. Een literair overzicht: Continental shelf. Plus: Guardian quiz over de literatuur van de nieuwkomers.
1 mei 2004
Jan-Pieter Everaerts schrijft het 1 mei essay van Indymedia: Ik zeg wat u denkt - Populisme triptiek. Deel 1 Stevaert contra professor Zonnebloem is een bespreking van het EPO-boek Populisme waarbij Stevaert onmiddellijk flink aangepakt wordt. In deel 2 is De Morgen de schietschijf en in deel 3 wordt nog eens met scherp geschoten op Stevaert. Allemaal mooi en wel, maar zijn dàt nu de ware vijanden? Op 1 mei zou je toch iets anders mogen verwachten?