In deze laatste uren van het jaar laat Blogger het blijkbaar afweten. En net op dit moment vonden wij -via Cioran- een bijdrage van Marc van Oostendorp in het tijdschrift voor Neerlandistiek over de geschiedenis van het Nederlandse weblog: Is er nog wat gebeurd in de wereld tijdens mijn afwezigheid?
31 december 2003
30 december 2003
'Nog vier jaar Bush! Dan ben ik tachtig voor er een nieuwe president komt. Heel treurig.' Het eindejaarsgesprek van Knack met H.J.A. Hofland.
Die andere taaloloog, Jan Kuitenbrouwer, kijkt ook terug op het voorbije taaljaar, zij het niet woordologisch. Viva la kokagansie.
Over opstakels, verwachters en zoeterd klanten. Ewoud Sanders Enkele taalrecords in de laatste Woordhoek van 2003.
29 december 2003
De Franse Bibliothèque Nationale stelt enkele honderden foto's (1853-2003) uit haar collectie tentoon in de nieuwe galerie Mansart en op een mooie website Portraits/Visages. Tentoonstellingscommissaris Sylvie Aubenas: 'Il s'agit de rappeler que le portrait au XIXe peut être bien autre chose qu'une galerie de sombres barbus entre une colonne tronquée et un rideau'. Meer in Libé.
Er is een nieuwe uitgave van de Dikke Komrij op komst. Epibreren publiceert de lijst van de opgenomen dichters. De Nederlandse poëzie van de 19e, 20e en 21e eeuw in 2000 en enige gedichten.
'Dagen, weken, maanden-de tijd heeft eigenlijk geen vat op mij. In zekere zin ben ik ook niet ouder geworden sinds ik drie, vier of vijf ben. Ik leef nog net als toen: ik onderzoek. Ik onderzoek het leven dat ik leef'. De Tien Geboden van Rogi Wieg
28 december 2003
E-cards uit lang vervlogen tijden, bijvoorbeeld uit de Sovjet-Unie 1954, bij het IISG: Seasons Greetings. Plus Christmas Cruelties, pamflet uit 1907 gewijd aan één der grootste kerstmisslachtoffers, de kalkoen.
26 december 2003
De Amerikaanse historicus Craig Harline schreef Miracles at the Jesus Oak / De wonderen van Jezus-Eik, een onderzoek naar de rol van mirakels in de zeventiende eeuw in onze gewesten. Interview in Tertio: Mirakels spelen nog altijd een rol in het dagelijks leven.
25 december 2003
Kunstfotografen, designmeubelen en naakte mensen. Geef toe: er bestaan minder aangename combinaties. The Modernist liet een dame uit de kleren gaan tussen allerlei designmeubelen en Richard Kern, naar het schijnt een kunstfotograaf, maakte daar foto's van. Furniture and Naked People #1 - Richard Kern.
Een papabiele kardinaal die zich in de kerstweek voorstander toont van de doodstraf -ook al vindt hij dat ze niet uitgevoerd mag worden- het is niet niks. Amnesty International antwoordt met een open brief en lanceert een brievencampagne.
Aan alle lezers overigens een vredevolle kerst gewenst.
24 december 2003
Begin deze maand publiceerde de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het rapport Waarden, normen en de last van het gedrag. (Het volledige rapport in PDF vindt u hier). De raad constateert dat het gedrag een groter probleem is dan de onenigheid over waarden en normen. En dat is niet naar de zin van de conservatieven van de Edmund Burkestichting: Burkianen hekelen advies voor gisteren.
23 december 2003
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid stelt zijn hele archief beschikbaar op het internet. Een schat aan documenten uit Polygoonjournaals, televisie en radio van 1896 tot vandaag. Mooi bijvoorbeel het hoofdstukje jongerencultuur met een reportage over Cliff Richard in Nederland of de rubriek klonk met verdwenen geluiden. Beeld en Geluid.
De Brits-Caribische auteur Caryl Phillips werd vorig jaar n.a.v. een interview in De Morgen het mikpunt van een Vlaams Blok-haatcampagne. Hij bereidt nu in Antwerpen een boek voor over extreem-rechts aan de Schelde. Knack-interview Het spel van de angst is al heel oud.
21 december 2003
20 december 2003
Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Op Fimoculous.com het lijstje der lijstjes: een overzicht (via Bieslog). Lijstjes: bah!
Gisteren verzorgde de socioloog Abram de Swaan de tweeëndertigste Huizingalezing. Over identificatie, desidentificatie en massale vernietiging. Fragmenten in de NRC: Machinemensen, beestmensen en gewone mensen.
19 december 2003
Op 20 december 1969 stonden in de Billboard album top tien the Beatles, Stones, Zeppelin, Temptations, Santana, Crosby Stills and Nash en Creedence Clearwater Revival. Rockgeschiedenis in Salon (eerst even de pub aanklikken): The greatest week in rock history.
18 december 2003
En het Groot Dictee van maandag zegt u? Overwinning voor de Nederlanders, onze held Chabot maakte 32 fouten en de suppoost? Tsja, die heeft uit veiligheidsoverwegingen niet meegedaan... Reportage in de Volkskrant. De tekst: De hittegolf. En, zeer de moeite waard, het Alternatief Dictee (Real Audio) van Wim de Bie.
Op VRT Radio 1 kunt u nog tot morgen 11.00 uur De beste oneliner aller tijden kiezen. Trouw: Temidden van alle uitverkiezingen en lijstjes heeft de Vlaamse Radio 1 misschien wel de vrolijkste. [Meer...]
17 december 2003
Pareltjes uit het kerstverhalenarchief van de New Yorker: John Cheever Christmas is a sad season for the poor (1949) en John Updike The Carol Sing (1970).
Het Van Dale Taalweb tekende de nieuwe woordenschat van het voorbije jaar op: 433 nieuwe woorden. 2003 is het jaar van SARS. U kunt Taal van het jaar drie gratis downloaden op de site.
16 december 2003
Tussenstand: Gamen op één, googelen op drie, maar wat is een beurtbalkje? Stem nu: Woord van het jaar.
15 december 2003
De VRT als bewaker van het Algemeen Nederlands en de VTM als verspreider van het Verkavelingsvlaams. Taaladviseurs Ruud Hendrickx en Jan Schoukens over Televisienederlands en Schoon Vlaams.
'Wat moet de moderne toeschouwer met de hekserij en noodlottigheden van een zestiende-eeuwse toneelschrijver?' Shakespeare als voer voor filosofen. Filosoferen over oude tragedie
14 december 2003
Onze Grote Volksschrijver Gerard Reve viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. De NRC verzamelt eerdere artikelen in een uitgebreid Dossier Gerard Reve met de serie Waardering waarin bewonderaars een favoriet citaat toelichten. Op de Revesite Nader tot Reve staat een mooi stuk over Geneesmiddelen van Katholiek Oorsprong. Over de familie: Vader Vanter en zijn zonen Karel en Gerard.
Verder ontdekten wij vandaag twee Reveweblogs: de Reve Kalender voor Elke Dag en de Gerardreve web-log.
'De Britse filosofie bestaat voornamelijk uit helder geschreven voetnoten bij John Stuart Mills On Liberty, naast de bijbel, de complete toneelstukken van Shakespeare en de cricketalmanak Wisden het belangrijkste boek van de Britten'. Patrick van Ijzendoorn vindt vooral veel common en weinig sense bij de Britse filosofen. Het gelukkige lijden der kruideniersfilosofen.
12 december 2003
P.C. Hooftprijs voor Cees Nooteboom. NRC: Altijd gewoon aan het werk. Plus: Nooteboom at the Complete Review
10 december 2003
De Pierre Bayle Prijs voor cultuurkritiek -genoemd naar de Franse filosoof Pierre Bayle, hugenoot die naar Rotterdam vluchtte- werd uitgereikt aan Hans Achterhuis: Absolute waarden bestaan niet.
9 december 2003
Aantrekkelijke nieuwe site van VRT-Radio 1. Met, onder meer, diverse Cultuurreportages online beschikbaar.
U weet het, regelmatige bezoeker: geen 'monarchiale zaken' in De Leeskamer. Als de dichtkunst er zich mee bemoeit, maken wij echter graag een uitzondering. Zie de Antioranjegeboortegedichten van Epibreren, met o.m. een bijdrage van de Dichter des Vaderlands: ...Zorg dat het kind een leven krijgt dat echt is, Gun het een stem, een hart, een eigen pad - En schop de monarchie onder haar gat. Is dat niet een beetje te veel gevraagd?
8 december 2003
De Turner Prize 2003 voor keramist Grayson Perry, ook bekend als Claire. The Guardian: 'Just as predicted, it was sex and death which won the Turner prize last night.' [Meer...]
U had het al gelezen: de Leeskamersuppoost koos voor het schitterende Nitsconcert in de AB (zie De Morgen, doorklikken naar pagina 21), in De Standaard ook een prachitge tentoonstelling genoemd. In Rijsel moet het ook schitterend maar helaas te druk geweest zijn. Libération: Folle liesse à Lille. Portfolio in Le Monde: La grande parade de Lille.
6 december 2003
Wie hoopte de Leeskamersuppoost vanavond in Rijsel aan te treffen is er naast. Want er is nog iets te doen, l'embarras du choix dus. Vanavond vieren de Nits -ook iets te vroeg- hun dertigste verjaardag in de AB. Bovendien: Robert Jan Stips is er weer bij. En dat mogen wij, oudere jongeren, niet missen! Officiële site: nits. Zie ook de Nearly Official Nits Homepage.
Moesten we in Brussel en Brugge tot februari wachten op de officiële opening, in Rijsel Culturele Hoofdstad van Europa zijn ze er vroeger bij. Vanavond groots Fête d'Ouverture met spektakels in de hele stad, met o.m. -alles in het wit- Le Bal Blanc. LILLE 2004, CAPITALE EUROPEENNE DE LA CULTURE. Dossier in Libé: Lille, ville du grand capital culturel.
4 december 2003
Nog even terug naar De Morgen (25 deze week). Yves Desmet, de Steve Stevaert van de journalistiek, ex- nu nog halfhoofdredacteur, geïnterviewd door Piet Piryns die blijkbaar niet mag laten blijken dat hij daar ook nog hoofdredacteur geweest is. Ik ben een man van weinig geheimen.
Een potje roddel mag er wel eens bij. Moeten we daarvoor in het Nederlandse taalgebied bij dubieuze blaadjes zijn, in Frankrijk wordt al jaren door de betere bladen over faits divers geschreven. Roland Barthes zal er niet vreemd aan zijn. En bovendien altijd goed geschreven. Bijvoorbeeld Le Nouvel Obs over één onzer vroegste idolen: Le roman noir de Johnny.
3 december 2003
Het zal de regelmatige Leeskamerbezoeker bekend zijn dat wij een zwak hebben voor Tracey Emin. Een jongedame die er in slaagt haar leven voor hedendaagse kunst te laten doorgaan, verdient ons aller bewondering. In Frankrijk is er, als we het goed begrijpen, een gelijkaardig fenomeen: Sophie Calle. Verschil met Emin is dat Calle meer op fotografie gericht is en de toevallige passant nogal eens een rol speelt. Ze stelt momenteel tentoon in het Centre Pompidou onder de toepasselijke titel M'as-tu vue. Libération recenseert onder de al even toepasselijke titel OmbiliCalle.
De Sint, overmorgen weer op bezoek, heeft ook een erotische kant. En dat wist de Nederlandse psycholoog A.D. de Groot al in 1949. Sinterklaas als superminnaar.
Er is nog hoop! Lynne Truss schreef Eats, Shoots & Leaves - The Zero Tolerance Approach to Punctuation, een boek over punten, komma's, uitroep- en andere leestekens en hoe je die gebruikt. Het werd een bestseller. Interview in the Guardian Queen of pedants.
2 december 2003
Meneer Foppe is terug, en dan nog met een nieuwigheid als cadeau: de eerste MP3-boekenCD. Haal meneer Foppe in huis!
We dachten aan dat Great Lost Kinks Album toen we -dank zij Bernard- deze site bezochten: The Great Album Covers That Never Were. Met onze held -geïnspireerd door de Humo van vorige week?- helemaal in chocolade: David Byrne.
Het zal in het jaar twee- of drieënzeventig van vorige eeuw geweest zijn dat Muziekkrant Oor het gerucht verspreidde dat er een Great Lost Kinks Album op de markt was. Midden in die formidabel creatieve periode van Muswell Hillibillies en Celluloid Heroes, het moest een must zijn! Helaas: nooit gevonden, maar bestond ze wel? (Constant Meijers? -of toch een misverstand? hier vinden we er niks over...) Toevallig dertig jaar later even gezocht en, jawel: The Great Lost Kinks Album.
1 december 2003
De krant De Morgen viert vandaag zijn vijfentwintigste verjaardag en gaat -eindelijk- on line. Het is wel even wennen: je kan de hele krant doorklikken en inzoomen, zelfs de advertenties. De Morgen online, tot eind deze maand gratis. Interview met vader Paul (oprichter en ex-hoofdredacteur) en zoon Ruud (politiek redacteur) Goossens in De Nieuwe Wereld (tot morgenmiddag te beluisteren, rond minuut 21:30).
1 december Wereld Aidsdag. Dossier in the Guardian met o.m. een interaktief filmpje Salvation is cheap. Aids en kunst bij The Estate Project met een AIDS-arts timeline. Trouw citeert Kofi Annan: Aids is gevaarlijker dan terrorisme.