De Duitsers hebben hun honderd Besten gekozen. En die keuze is nog zo slecht niet uitgevallen, met Karl Marx op de derde, Hans en Sophie Scholl op de vierde en Willy Brandt op de vijfde plaats. Unsere Besten.
30 november 2003
29 november 2003
Een week na de verjaardag, nog eens napraten: The Ten Wackiest Kennedy Assassination Theories. De mooiste: The AIDS assassination.
"There are times, living in Italy, when you need to go and look at a computer showroom or a six-lane highway just to remind yourself you really are in an advanced, developed nation." Guardiancorrespondent John Hooper over de wurggreep van Berlusconi op de Italiaanse televisie. Watch what we tell you.
Ger Groot pleitte begin oktober in De Groene voor het lezen van de roman, zonder wetenschappelijke ruis (De terreur van de literaire techniek). Het schertsduo Balkenende en Donner keerde zich tegen satire. Herman Pleij pleit (!) voor satire en literatuurwetenschap: De onweerstaanbare werking van literatuur. Met een ereplaats voor 'De sublieme roman uit 1999 van Herman Brusselmans, Het einde van mensen in 1967'.
De Prix Möbius du Patrimoine, voor culturele multimediapresentaties, is dit jaar toegekend aan de indrukwekkende site Paris, ville antique. Libération stipt daarbij aan dat dit slechts één uit een reeks schitterende Grand sites archéologiques is van het Franse ministerie van Cultuur (Lutèce, capitale du Net plus ultra -een fijne woordspeling is nooit ver weg in Libé!). En inderdaad: sites om uren in te grasduinen.
27 november 2003
De Amerikaanse Nederland-historicus James Kennedy werd benoemd tot hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Interview: It’s a little benauwd in here, isn’t it?
"Henry James thought he was the indisputable Master, and I increasingly think he was unequalled except perhaps by Dostoevsky" A.S. Byatt over Honoré de Balzac (zo hoort u het ook eens van een ander!). [Meer]
26 november 2003
Eind augustus 1865 bezocht Edouard Manet, tijdens een verblijf in Madrid, het Prado. Nu is hij er terug voor een grootse tentoonstelling Manet en el Prado. Adrian Searle: In the presence of a master.
Nieuws van het weblogfront. Marie-José Klaver (voorheen Small deliberations & whispering ambitions) is terug. Nu met een NRC Weblog, hoofdzakelijk gewijd aan 'digitale zaken'. Jan Kuitenbrouwer zit met Hedenlands bij de Volkskrant-weblogs. En Bram Souffreau legt Kapingamarangi stil. Nog even nadenken en toch doordoen, Bram?
25 november 2003
Alain Bashung, één van de zeldzame echte Franse rockers, laat na acht jaar stilte weer van zich horen. Met een nieuwe cd -L'imprudence- en een reeks concerten (Arno's Ad Cominotto en Geoffrey Burton in de band). Verslag in Télérama: C'est comment qu'on scène?. Meer op de officiële site Bashung.
24 november 2003
Het gaat onze theaterwonderboy Ivo van Hove niet erg voor de wind in Amsterdam. Een aantal acteurs verlaat Toneelgroep Amsterdam. Nadat hij ons jarenlang prachttheater bezorgde als (mede)leider van De Tijd en het Zuidelijk Toneel vindt de NRC dat 'leidinggeven niet zijn sterkste punt is' bij Toneelgroep Amsterdam. Iedereen vergadert, niemand praat. Het Parool: Wie dient zich aan als redder?
23 november 2003
Jacqueline Wesselius over vier Engelstalige boekenbladen (New York Review of Books, London Review of Books, Times Literary Supplement en Granta): Lange stukken, saaie opmaak, tevreden lezers.
JFK veertig jaar geleden. De suppoost -toen een jong broekie- was aan het repeteren voor een toneelstukje van de jeugdbeweging- en waar was u?.
Horace Busby was een naaste medewerker van vice-president Lyndon Johnson. Zijn zoon vond vorig jaar het dagboek waarin hij de machtsovername beschrijft: What happened next?
21 november 2003
We hebben laatst genoten van de magistrale roman De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay (interview en eerste hoofdstuk) van Michael Chabon. Daarin otnwerpen de hoofdpersonnages de succesvolle stripfiguur The Escapist, een kruising tussen Batman en Houdini. Stripuitgever Dark Horse Comics brengt nu een echte Escapist-reeks uit: Profile > Michael Chabon Presents: The Amazing Adventures of the Escapist #1. Zie ook de wonderlijke Chabon-site Bumps on My Head.
20 november 2003
Steve Stevaert ziet liever volle kerken dan lege want "Een volle kerk betekent dat het normen- en waardebesef in de samenleving groot is. Voor politici is dat een zegen." (Tertio) Maar het zou ons niet verwonderen dat Steve ook dit verband in het achterhoofd heeft: God, man and growth.
De familie Friedman, een Amerikaans doorsneegezin, had de gewoonte alles wat zich in het gezin afspeelde op camera vast te leggen. Ze hielden dat vol toen vader Arnold, een leraar, en zoon Jesse (18) in 1987 gearresteerd werden op verdenking van kindermisbruik. Andrew Jarecki maakte een documentaire over de zaak: Capturing the Friedmans. Vanavond op het IDFA. Trouw over de Schaduwkant van de vrolijke homevideo. Rechtspsycholoog Van Koppen: Friedman moest hangen. Plus een beschouwing in de Village Voice: Complex Persecution.
19 november 2003
Catherine Blackledge schreef The Story of V: Opening Pandora's Box, een diepgravend onderzoek naar de vagina. Jenny Diski recenseert: It's so beautiful.
Ewoud Sanders over de invloed van Van Kooten en De Bie op het Nederlands: Het doemdenken van Van Kooten en De Bie.
18 november 2003
"In juli komt hij ten val tijdens een bergwandeling, (...) in december overlijdt hij." Jan Kuitenbrouwer (Hedenlands als Volkskrant-weblog) over een nieuwe tijdsvorm: de Tegenwoordig Verleden Tijd.
Het Veertiende Groot Dictee der Nederlandse Taal komt er aan. Voorronde in De Volkskrant en De Standaard.
Recent onderzoek wees uit dat van alle in de Verenigde Staten gepubliceerde boeken er nog geen 3% vertalingen zijn. Beperkt tot literatuur zou de spoeling nog veel dunner zijn. [Meer...]
16 november 2003
"Geschreven in zacht potlood, uitgombaar, geen regels die klinken alsof het gedrukt staat." Huldeadres van Anne Provoost aan Eddy van Vliet.
Bart Vanegeren vindt de publicatie, vijftien jaar geleden, van Joost Zwagermans' Gimmick! "een scharniermoment in de Nederlandse letteren... Zwagerman beijverde zich indertijd herhaaldelijk en gedreven voor meer straatrumoer in de Nederlandse literatuur (...) Het heeft niet mogen baten: er zijn in Nederland sindsdien nauwelijks geslaagde romans met seismografische verdienste gepubliceerd..." Wat er gebeurde met het straatrumoer
15 november 2003
Vijftig jaar Vlaamse televisie: je kan er niet naast kijken. En er waren mooie dingen te zien. Maar het absolute hoogtepunt van een halve eeuw televisie komt voor ons toch uit Nederland: Van Kooten en De Bie. Morgen nog één keer op televisie: Ons kijkt Ons. En straks onder de kerstboom: de Koot & Biebliotheek Box. Meer op de Simpelsite. En natuurlijk dagelijks: Bieslog.
Questia noemt zichzelf The World's Largest Online Library. En inderdaad, het is niet niks: zevenenveertigduizend boeken en honderdduizenden artikels. Je moet er wel voor betalen. Met wekelijks enkele gratis titels. En -bestaat toeval?- deze week is dat ondermeer Politics or Principle? Filibustering in the United States Senate . Lezen, Coveliers! (via T-Zine)
Kleinkunst, tsja - deel twee: veel materiaal in een licentiaatsthesis van Peter Notte: De Vlaamse kleinkunstbeweging na de Tweede Wereldoorlog. Een historisch overzicht. Over de protestperiode het zesde hoofdstuk Dwepen met Bob Dylan.
Kleinkunst, tsja. Die liedjes van Miek & Roel (zei opa), mooi, Vlaamse protestsongs, maar we gingen naar hun concerten om hun begeleider aan het werk te zien: Roland. Altijd zijn eigen gang gegaan, blues van top tot teen. Nu bijna zestig, nieuwe cd met schitterende versie van Nilsson's Coconut. Roland: Ik ben content.
13 november 2003
Net nu er zoveel te lachen valt om die koningshuizen laat de kneuterige Balkenende, de waterdrager van Berlusconi, weten dat hij voor Hare Majesteit is en tegen de humor. Paul Steenhuis: Satire is geen staatsvijand.
In Libé, ter gelegenheid van het European Social Forum (Parijs, tot 15 november) een dossier over de alternatieve media ('les médias alter') Une autre info pour un autre monde.
McSweeney's, het maga- annex e-zine van Dave Eggers, publiceert sinds enkele maanden ingezonden Sestinas. Een ons onbekende versvorm waarover wij het volgende vonden: aantal regels: 6 x 6 + 3
schema: 123456 614325 561432 256143 321654 432561 (1)4(2)3(5)6 waarbij 1 en 5, 2 en 4, 3 en 6 rijmkoppels zijn (bij Vers Op Maat dat verwijst naar een werk van drs. P). In alle geval: zoals steeds, onderhoudende literatuur bij McSweeney, vandaag The Bell Telephone Sestina.
12 november 2003
Twee: de bewegende schilderijen van Bill Viola in de Londense National Gallery: The Passions. Zie ook zijn eigen website: billviola.com.
Twee keer stilstaande beelden die bewegen. Vijf kunstenaars, waaronder de veelbelovende David Claerbout, in een hommage aan Joseph Plateau, tot eind deze maand in het Caermersklooster: STILL/MOVE.
11 november 2003
Een andere grote Oorlogsdichter (vorige week haden wij het hier over Wilfred Owen) was Siegfried Sassoon (1886-1967). Kleinkunstlegende Wiet van de Leest zette een aantal gedichten van Sassoon op muziek: Grijsland.
85 jaar geleden eindigde de Groote Oorlog, de 'Moeder van alle Oorlogen', waarin o.m. in de Westhoek honderdduizenden soldaten sneuvelden. Alles over de oorlog op de BBC-site World War One.
9 november 2003
H.J.A. Hofland, in 1999 door collega's uitgeroepen tot Journalist van de twintigste eeuw, begon zijn carrière in 1953. Tentoonstelling in het Persmuseum Amsterdam: De wereld van H.J.A. Hofland. NRC-recensie: Hofland weet van geen ophouden. Portret door die andere grote meneer uit courantenland, wijlen Martin van Amerongen: H.J.A. Hofland, courantier.
Het verschrikkelijke mooie leven. Tentoonstelling over het werk van Roger Raveel in de periode 1934-67. Jan van Hove over die 'verborgen jaren': Zichtbaar blij met de wereld. Raveelmuseum Machelen-aan-de-Leie
7 november 2003
Zondag in Tegenlicht een reportage over De Muur die door Israël rond de Westelijke Jordaanoever gebouwd wordt. Met een goed gedocumenteerde webspecial.
'Dat wegpikkende, tussen alle klippen door zwemmende... het is een vorm van christelijkheid die mij vreselijk tegen de borst stuit.' De tien geboden van Jan Blokker, Een mannetje in de krant.
6 november 2003
De Stichting Let Op Uw Taal reikt zaterdag a.s. de Groenman-Taalprijs uit aan Jan Mulder "voor het pittigste media-Nederlands van de afgelopen jaren".
De BBC-kijkers kozen de toptien van de slechtste films ooit. En ze geven blijk van goede smaak: op de eerste plaats Titanic!
5 november 2003
Na Mooie jonge goden (1986) en Jonge sla (1994) publiceert de Brakke Hond een derde bundel met verhalen van jonge Vlaamse auteurs (met een selectie on line): Mooie jonge honden. Jeroen de Preter in De Morgen: Mooie jonge pitbulls.
4 november 2003
Op 4 november 1918, een week voor de wapenstilstand, sneuvelde Wilfred Owen, "war poet" in Frankrijk. Meer op de site van The Wilfred Owen Association. Gedichten van Owen op War Poems & Manuscripts. Tom Lanoye bewerkte vorig jaar enkele War Poems: Niemands Land.
3 november 2003
In Polen is een heksenjacht aan de gang tegen kunstenaars. Verslag in Trouw: Censuur in de Poolse galeries en website over de zaak Dorota Nieznalska.
In 1938 publiceerde het 'eerbiedwaardige' interieurtijdschrift Homes & Gardens een merkwaardige reportage over het vakantiehuis van Adolf Hitler, vol lof over de goede smaak van de gastheer. Simon Waldman plaatste die reportage vorige maand op zijn website, Words of Waldman en kreeg het meteen aan de stok met revisionisten en antifascisten, én met de uitgever van Homes & Gardens. Zijn verhaal: At home with the führer.
2 november 2003
Philip Gourevitch (hij schreef het schrijnende We Wish to Inform You That Tomorrow We Will be Killed With Our Families over de genocide in Rwanda) op reportage in Noord-Korea: The madness of Kim Jong ll.
De vijfde gedichtendag (29 januari 2004) zal in het teken staan van het heldendicht. De NRC bereidt ons voor met een Heldenpoëziequiz.
Johan Barthold Jongkind (1819-91) wordt weleens de vader van het moderne landschap genoemd. Deze Nederlandse schilder verbleef een groot deel van zijn leven in Frankrijk en werd er bewonderd door o.m. Manet, Monet en Zola. Nederland werkt aan een herontdekking met een tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum. Meer bij de Société des Amis de Jongkind