Vandaag verschijnt het 18.000ste nummer van Het Parool, de Amsterdamse krant die illegaal in 1940 begon en, na allerlei problemen, begin dit jaar bij Van Thillo belandde. De oorlogsjaargangen staan op de site Het illegale Parool gearchiveerd.
31 oktober 2003
30 oktober 2003
De shortlist van de Turner Prize 2003 is pas bekendgemaakt en het is al -naar stilaan groeiende gewoonte- goed prijs. Deze keer gaat het over ondermeer 'fellationerende' opblaassekspoppen in brons en rottende appelen (zie fotogallerie). The Guardian: States of decay.
28 oktober 2003
Begin vorige eeuw vertrokken tienduizenden mensen, onder wie joden op de vlucht voor de pogroms, vanuit de Antwerpse haven naar de Nieuwe Wereld. De schilder Eugeen van Mieghem besteedde er een groot deel van zijn werk aan. Tentoonstelling in het Joods Historisch Museum Amsterdam: Naar de Nieuwe Wereld. De landverhuizers van Eugeen van Mieghem. Meer in het Van Mieghem Museum te Antwerpen.
27 oktober 2003
De AKO-literatuurprijs voor 'Multatuli' van Dik van der Meulen. Hugo Brandt Corstius: 'Het boek is een plezierige nacht zonder slapen waard'. Lees de noten!
26 oktober 2003
Uit de index van corrupte landen, opgesteld door Transparancy International, blijkt dat de minst religieuze landen de eerlijkste zijn. [Meer...] (België haalt 7,6).
De jaren twintig in London: tentoonstelling rond acht thema's in het Museum of London, met een schat aan informatie op de website: 1920s The decade that changed London.
23 oktober 2003
Horta & Lambeaux' Paviljoen van de Menselijke driften, gesloten van bij de afwerking, wordt de komende weekends opengesteld voor het publiek, een buitenkans: re-park.be.
22 oktober 2003
Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs voor La maîtresse de Brecht van Jacques-Pierre Amette. De Prix Goncourt viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Libé-dossier Un siècle de Goncourt.
Anil Ramdas is, na vier jaar India, terug woonachtig (en werkachtig). In Nederland. Het raadsel van de aankomst.
21 oktober 2003
Luc Sante (herinner u zijn België-boek The factory of facts ) op zijn best over NYCity: My Lost City.
Zijn Sara Vertongen, Veva De Blauwe en Lies Jannes Nothombofielen? Ze zochten in alle geval inspiratie voor hun nieuwe theaterproject in het werk van Amélie Nothomb. 1400 Monstreux gaat donderdag in premère in kunstencentrum Limelight Kortrijk.
19 oktober 2003
Nieuw woord: les notombophiles. Le Nouvel Obs schetst een portret van de jonge fans (intussen 'met honderdduizenden') van Amélie Nothomb (die ook in ons taalgebied een schare aanhangers heeft). Les fous d’Amélie.
Ger Groot pleit voor het lézen van de roman, zonder wetenschappelijke ruis: Geef de lezer zijn roman terug.
16 oktober 2003
Gaat het nu goed of slecht met het conservatisme in Nederland? Er was eerst één conservatieve denktank, de Edmond Burkestichting, nu is er een tweede bij, de Frédéric Bastiat Stichting, maar die is opgericht door misnoegden uit de eerste die vinden dat de overheid maar helemaal moet afgeschaft worden: meer stichtingen, minder eenheid? In de NRC openen de Burkianen het debat over de vraag Hoe pakt een conservatief de crisis aan?
15 oktober 2003
Booker prize voor dirty but clean DBC Pierre's Vernon God Little. Biografie, Interview en eerste hoofdstuk in the Guardian.
(Verboden) boeken bij De Morgen, DVD's bij De Standaard (In de Gloria!) en vice versa. De Italiaanse La Repubblica zou er mee begonnen zijn. Een overzicht bij Trends/Tendances.
14 oktober 2003
Opgericht in 1973 door maoïsten olv Serge July met Sartre als dooppeter, dertig jaar vernieuwend en noodlijdend, van extreem-links tot tochweleenbeetje neoliberaal: dertig jaar Libération.fr, Libé voor de lezer. Dossier Entrez dans Libé. Interview met oprichter-directeur July Libé a été pillé. Quel bel hommage! en portret van de krant in La Libre: Agitateur médiatique.
Het blijft maar doorgaan, het integratiedebat in de NRC. Een mooie, van Thomas von der Dunk: 'Gezelligheid' heeft integratie van allochtonen belemmerd
13 oktober 2003
Ze doen werkelijk al het mogelijke om de laatste gelovigen de kerk uit te jagen. In de categorie rariteiten, een kenner aan het woord: Eigenlijk is het Russische roulette.
12 oktober 2003
We hebben al eens eerder gewezen op de nieuwe pc: wees zo politiek incorrect als mogelijk. Hubert Smeets analyzeert deze omkering aller waarden vlijmscherp in een Groene-essay: De grote afrekening met politieke correcthied.
9 oktober 2003
Het is vandaag vijfentwintig jaar geleden dat Jacques Brel stierf. Officiële site: Jacques Brel. Le Soir-dossier: Brel, il y a 25 ans. Mooie site: Six pieds sous terre Jacques tu chantes encore.
Brel op de radio bij Radio1 Dito en op France Inter.
8 oktober 2003
De Morgen geeft wekelijks -het wordt de gewoonte: koop een boek/video/dvd/encyclopedie en je krijgt er een krant bij- een "verboden boek" bij de krant. Veel over verboden boeken op The Forbidden Library: Banned and Challenged Books en nog meer op de linkspagina. Met bijvoorbeeld de kerkelijke index of Index Librorum Prohibitorum.
7 oktober 2003
Vroege foto's van Amsterdam en het Engelse landschap door Benjamin Brecknell Turner (1815-1894) in Huis Marseille. Max van Rooy over de tentoonstelling: Tijdreis in het donker. Meer werk van Turner bij de Met.
6 oktober 2003
Dick Pels schreef De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy. Interview in Filosofie Magazine: Fortuyn democratiseerde het Führer-principe. John Jansen van Galen in het Parool: Pims spruitjesnationalisme.
Het is, zo blijkt uit recent onderzoek, triest gesteld met de kunstkennis van de gemiddelde Brit. The Guardian voegt er meteen een test aan toe: do you know art?
5 oktober 2003
Het woordenboek van niet-bestaande woorden (met generator!): Nonsensicon. Moet dit nu het grootste of het kleinste woordenboek worden? Bijkomend aardigheidje: de maker, Matthew Feinberg, is afkomstig van Ghent (New York)!
4 oktober 2003
Pieter van Os over conservatieven, neo-conservatieven (die nu de progressieven zijn) en quasi-conservatieven Valse profeten. En Rob Hartmans over één hunner profeten: Friedrich Hayek, patroonheilige van de vrije markt.
Domestic goddess Nigella Lawson, sinds kort mevrouw Saatchi, was getrouwd met de journalist John Diamond. Diamond, Times-columnist, kreeg in 1997 mondkanker. Tot zijn dood, begin 2001, schreef hij wekelijks over zichzelf en zijn ziekte. De columns staan online bij de Times: The last word.
2 oktober 2003
Vorige week overleed op 76-jarige leeftijd George Plimpton. In zijn Paris Review verhief hij het interview tot een literair genre, maar hij deed meer... Auteurs, uitgevers enz over Plimpton: Amateur Night on 72nd Street.
Nobelprijs literatuur voor J.M. Coetzee.
Arnold Heumakers (1999) De duivelse logica van de geschiedenis.
Coetzee over twee boeken van die andere Zuid-Afrikaanse Nobelprijs Nadine Gordimer Awakening.
En een mooi essay over Joseph Roth Emperor of Nostalgia.
1 oktober 2003
Zaterdag & zondag a.s. voor de 27e keer HET ANDERE BOEK. Met o.m. twintig jaar Brakke Hond. En enkele tientallen auteurs, waaronder Aleksandr Hemon.
Vijftig jaar Vlaamse televisie. Voor Humo de gelegenheid om eens wat oude stukken op het web te plaatsen. Onder andere een Humo sprak met Jan Van Rompaey uit 1974. Uit de inleiding: "tot in lengte van dagen zal hij de man van Echo blijven, en van Toost, en Magesien, en andere schalkse dingen"... Spijtig genoeg blijft er weinig over van die reputatie. Interviewer -geen idee dat hij het toen nog zelf deed- was Guy Mortier.