Veertig jaar na de droom. Ariel Dorfman: Martin Luther King: A Latin American Perspective.
30 augustus 2003
Martin Amis heeft een nieuwe roman uit: Yellow Dog. Fragment The rise and fall of Renaissance Man en interview Even the praise is bad for you. Collega-auteur Tibor Fischer is niet weg van het boek: 'Yellow Dog isn't bad as in not very good or slightly disappointing. It's not-knowing-where-to-look bad.' [Meer...]
Adam Gopnik -voormalig NewYorker correspondent in Parijs- over de voorbije zomer in de Franse hoofdstad: stakingen en een moordende hittegolf. Summer in Paris en The anti-anti-Americans.
29 augustus 2003
Jean Baudrillard over Visa pour l'image, het festival van de fotojournalistiek in Perpignan: 'Perpignan, c'est bien connu, est dominé par un discours "victimal" et misérabiliste plaqué sur des photos douloureuses.' [Meer...]
28 augustus 2003
Anton Zijderveld, voorzitter van de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad Rotterdam: ,,Het beeld van de smeltkroes staat mij niet aan, eerder dat van het mozaïek: vele steentjes die één geheel vormen. Zij het dat dat beeld wat statisch is. Het zijn wel bewegende steentjes.'' [Meer...]
Warren Zevon neemt afscheid met de nieuwe cd The Wind. Opnames bij VH1 (Inside)Out. Slate: Hasten down the wind.
27 augustus 2003
Zondagavond was het nog eens echt genieten op TV. Zomergast Van Agt: in alle opzichten de tegenpool van onze toenmalige held Joop den Uyl en dus volstrekt verwerpelijk, een gehaaid politicus, maar wat een genot om te horen, de Gerard Reve van de politiek. Vrijdagnamiddag heruitzending, zet uw videorecorder klaar!
25 augustus 2003
Hoe men de komkommertijd op een serieuze manier kan benutten - deel 1.
Ger Groot zwengelde eind juni de discussie over het ietsisme aan met een kritische recensie in de NRC van een interviewboek met atheisten (Verlos ons van de hoge). Daarop volgde natuurlijk Rudy Kousbroek (niet op het net, zijn standpunt zal u wel bekend zijn: zoals men niet een beetje zwanger of vegetariër kan zijn, kan men ook niet een beetje gelovig zijn: weg met het ietsisme!). En daarna -de prachtige titels alleen al!- August Hans den Boef (Waarom heidenen geen onmensen zijn), Albert van der Schoot (Geloof staat het genieten van kunst niet in de weg -hadden wij nooit gedacht!) en Marjoleine de Vos (Ietsisten vooruit!). Het mooie begrip Ietsisme werd eind 2001 gelanceerd door Ronald Plasterk ("Wat ze werkelijk bedoelen is iets vagers dan ze beweren, namelijk dat er toch ‹iets› moet zijn tussen hemel en aarde, wat ik het ‹ietsisme› noem.") Oud-PVDA-politicus Thijs Wöltgens zet de discussie verder in De Groene: Theologie van de leunstoel.
23 augustus 2003
En deze kan er ook bij, ze slaan er ons dagelijks mee om de ogen. Onleesbaar, smakeloos, strontvervelend, kinderachtig, KITSCH: Ban Comic Sans! Ook in Nederland: Comic Sans Sucks!
Eindelijk eens iemand die het met ons eens is over dat alomtegenwoordige nietszeggende blufgedoe. Edward Tufte: PowerPoint Is Evil.
21 augustus 2003
New York, Capital of Photography. Tentoonstelling met werk van Max Kozloff in het Joods Historisch Museum Amsterdam. H.J.A. Hofland: Opkomst en verval van het fotogenieke New York
20 augustus 2003
Helaas geen tijd om te bloggen. Bezig met het opruimen van honderden mails met het W32.Sobig.F@mm-virus. Ontvangt u er ook zoveel? En: hopelijk niet van mij? Hopelijk tot morgen!
18 augustus 2003
Grote -en alom bejublede- Hans Holbein tentoonstelling in het Mauritshuis Den Haag. Veel over de meester portretschilder op de -soms stroef navigerende- tentoonstellingssite Hans Holbein (bv De Wereld van Holbein). Portret in Trouw: De meester van het menselijke gezicht. Ander werk van Holbein: The Dance of Death.
De hittegolf heeft in Frankrijk duizenden doden gekost. In Le Monde Diplo een analyse van een Amerikaans precedent: Autopsie d'un été meurtrier à Chicago.
17 augustus 2003
Begin deze maand overleed Willem Wilmink, dichter van het lichte vers en zo veel meer alomtegenwoordig in onze taalwereld. Rob van Erkelens: Minder gewoon dan hij leek. Dossier bij de Koninklijke Bibliotheek. Interview in de NRC 1995: En ik dan, vraagt de Muze.
15 augustus 2003
De allereerste publicatie van Gerrit Komrij was een vouwblad met vier gedichten, in eigen beheer uitgegeven in 1963. Dekonstruktie in vier delen staat online bij de Koninklijke Bibliotheek. (via Laurens Janszoon Coster)
13 augustus 2003
"Voor de huidige generatie jonge mensen is de geschiedenis een themapark, een retro-pretpark, waar je naar believen een tijdperk kunt «beleven» of eigenlijk «herleven» want daar doet men het voor". Rob van Erkelens over de revival van de jaren tachtig: De verschrikkelijke jaren tachtig.
Nog tot 17 augustus in het V&A London, de uitdagende modefoto's van Guy Bourdin (1928-91). Curator Charlotte Cotton in the Guardian: "These are not women, they are meat. It's really quite insidious because this is the truth, this is the dark underbelly of the fashion industry..." [Meer...]
Veel werk van Bourdin op Bourdin.Org en The Fashion Photographs of Guy Bourdin.
8 augustus 2003
***Volgende update dinsdag aanstaande***
Op /Geschiedenis 10 Historische Reisverhalen van lezers. Wij beperkten ons in deze warme tijden -geen airco bij de pc- voorlopig tot het verhaal van Kees van der Leer die met OsKar op zoek gaat naar de graven Zu Horne. Hornberg en het geheim van de duivelsgrot.
7 augustus 2003
De Bosnische auteur Aleksander Hemon (prachtige verhalenbundel in 2000, Wat is er toch met Bruno?) was op reis in Chicago toen de oorlog in Sarajevo in 1992 uitbrak. Over zijn stad: 'But cities don't die unless they are completely levelled. But even the levelled ones still exist...' Sense of the City, Sarajevo. Onlangs verscheen zijn eerste roman, Nowhere man.
2 augustus 2003
Voor wie hem, zoals wij, eerder dit jaar gemist heeft in de AB of in Brugge: derde keer, goede keer Joe Jackson vanavond op de Lokerse Feesten.
In de reeks The West is the Best-de Westerse burger in negen steden- Wim Blockmans, Max Martens en Peer Vries over Brugge (Real Audio).
1 augustus 2003
"I would describe White Teeth as a London novel partly because I wrote it away from London and I think that when you're away from the town you love, every feeling you have for it comes through." Zadie Smith over haar inspiratiebron, Londen. [Meer...]