Loek Zonneveld -n.a.v. de tentoonstelling Tot zo ver en de Vandekeybus-productie Sonic Boom- over de interactie van kunstvormen: Vrijende kunsten.
30 mei 2003
28 mei 2003
Abou Jahjah nu ook leider van de Nederlandse AEL. Daarmee verwezenlijkt hij iets waar De Winter al jaren naar streeft & nooit in slaagt: leider worden van een Groot-Nederlandse Partij.
27 mei 2003
Duur uw uur. Bereid uw tijd. Honderd jaar Beurs van Berlage. Op 27 mei 1903 werd dit schitterende gebouw officieel geopend. In 14 stappen door de Beurs. Meer over H.P. Berlage bij Amsterdam Monumenten.
26 mei 2003
Ronald Soetaert (ooit de mijnheer letteren van de Morgen - díe kon een recensie neerzetten) pleit op het discussieforum van Taalschrift voor tweetalig onderwijs. En, u hebt het geraden, het werd/wordt een geanimeerde discussie. [Meer...]
25 mei 2003
U hebt het al gemerkt: wij hebben een boontje voor Tracey Emin - u weet wel: die van o.a. het vieze bed in het museum. Waar zij komt, proberen wij haar te volgen. Bijvoorbeeld naar Margate. De kunstenares bezocht de plaats waar ze opgroeide samen met journalist Iain Aitch, eveneens afkomstig van de badplaats in Kent. For Tracey, home is where the art is...
23 mei 2003
Frits Abrahams op vakantie in Brussel. We vermeldden al Hermans in Brussel. Daarop volgde eten in Brussel: Tent. Gisteren Brel. Vandaag in en om een groot park met de enthousiaste naam Het Jubelpark.
Tientallen dissidenten tot gevangenisstraffen veroordeeld, drie vliegtuigkapers terdood veroordeeld en omgebracht. Het is niet mooi wat er momenteel in Cuba gebeurt. Ook vrienden keren zich van Castro af. The Nation: Crackdown in Cuba. Eduardo Galeano: Cuba hurts.
De Nederlandse journalist Dirk Koppes schreef Het verloren paradijs: interviews met twintig jonge Cubanen, de derde generatie van de revolutie. In risq over hoop en onmacht van de dissidenten: De zee zal rood kleuren.
21 mei 2003
Tom Lanoye en de herboren Ivo Michiels brachten in het voorjaar de voordracht/performance Kleine Oorlog, gebaseerd op teksten van Louis-Paul Boon. Audio- en videofragmenten op de VPRO-boekensite: Woorden in de strijd tegen oorlog.
Vorig jaar juni overleed Hans Janmaat, de ietwat operette-achtige politicus die jarenlang, tot de komst van cabarettier Pim Fortuyn, de verpersoonlijking was van extreem-rechts in Nederland. 'Maar terwijl de laatste na zijn dood in steeds bredere kring waardering oogst (dat vindt althans dagblad Trouw), heeft de eerste zijn slechte naam behouden. Politicoloog Meindert Fennema vindt dat Janmaat aan herwaardering toe is. [Meer...]
Trouw bakt het trouwens erg bruin: de zogenaamd meest verdiepende krant van Nederland pleit vandaag in een hoofdredactioneel commentaar voor een doorbraak van het cordon sanitaire. Om het met Fred Haché te zeggen: Bah!
20 mei 2003
Het Cannes-circus draait weer volop. Zoals steeds degelijk dossier in Libé: Cannes 2003, en op Cinema.nl, met R.A.M.-journaal.
Retrospectieve Cartier-Bresson in de Bibliothèque Nationale de France: De qui s'agit-il?, oprichting van de Fondation Cartier-Bresson. De 95-jarige fotograaf is volop in de actualiteit. Beschouwing met foto's bij de BBC: Paris hails master of photography. Meer werk op o.m. Tête à tête tgv een eerdere tentoonstelling in het Smithsonian Institute.
Meer groen, het zat er dus blijkbaar niet in. Agalev was als regeringspartij niet direct een succes, maar zo'n zware afstraffing... Voor de rest: een nieuwe succesvolle sociaal-democratie, een nieuw en roder elan voor paars: prima. En Steve mag, nu de verkiezingen voorbij zijn, dat anit-intellectualisme best weer opbergen, dan is het helemaal goed. Wat het Blok betreft: dank u VRT? Commentaar NRC: Stembusspektakel.
18 mei 2003
Nog wat stof tot nadenken op deze verkiezingsdag. Manu Claeys, naar aanleiding van de Antwerpse bestuurscrisis Lynchdemocratie.
Plus -ietwat laat- de 16 mei oproep een openbare omroep voor een verdraagzaam en democratisch Vlaanderen. Teken de petitie!
En, wat kleuren betreft: wat meer rood en -waarom niet?- groen geven een mooiere paarse teint.
17 mei 2003
De Poolse filosoof Leszek Kolakowski over de hereniging van Europa: De markt is meedogenloos, ook voor Europa.
14 mei 2003
Dieren- en mestkevervriendin Brigitte Bardot (voorheen ook filmdiva en sekssymbool) bakt het weer eens (en dat is wel de juiste kleur) bruin. In haar boek Un cri dans le silence veegt ze de vloer aan met homofielen, werklozen, migranten, onderwijzers en nog veel meer. Libération (altijd goed in woordspelingen) Et Bardot créa l'infâme.
12 mei 2003
Guillaume van der Graft - theoloog Willem Barnard (en vader van) - schrijft al zijn hele leven liefdespoëzie. Interview: Oude liefdes spelen weer op.
De Amerikaanse socioloog Richard Sennett rekent in zijn twee recentste boeken af met de negatieve effecten van de flexibiliteit (The corrosion of character - vert. De flexibele mens) en met de afbouw van de verzorginsstaat (Respect). Interview in De Groene Amsterdammer: Medelijden verwondt. Guardian-profiel: Inner-city scholar.
11 mei 2003
De Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt brengt 51 jaar geschiedenis van Zuid-Afrika in beeld in het BOZAR Brussel. Het BOZAR mag zich dan al een nieuw imago aanmeten, webgewijs is het maar dunnetjes. Meer over Goldblatt en zijn werk op sites van musea waar ze al eerder plaatsvond: MoMA New York (Photographs from South Africa) en Witte de With Rotterdam (Fifty-one years). The New York Times: Documenting Ordinary Scenes of South Africa Then and Now.
8 mei 2003
De Libris Literatuur Prijs 2003 voor Abdelkader Benali NRC: Complete verrassing. Michaël Zeeman over Benali: Fris als een pas gearriveerde vreemdeling. Interview uit 1997 naar aanleiding van het verschijnen van zijn debuutroman: Ik ben net een voddenraper.
Sinds eind jaren tachtig (en dat klinkt zo mooi: van vorige eeuw) trekt fotograaf Ad van Denderen regelmatig naar de grenzen van Europa: Albanië, Spanje, Turkije, Griekenland, Sangatte... Hij fotografeert er asielzoekers, mensensmokkelaars, vluchtelingen... Zijn vaak schrijnende foto's worden momenteel tentoongesteld in het Fotografie Museum Amsterdam. En op een site, met uitgebreide documentatie over migratie: GoNoGo.
6 mei 2003
De Franse topkok Bernard Loiseau kreeg begin dit jaar een iets slechtere kwotering van Gault & Milliau en het zag er naar uit dat hij het met een Michelinster minder zou moeten doen. Hij pleegde zelfmoord. Reportage in de New Yorker: Death of a chef.
5 mei 2003
Waarom ging Fabre geen reuzenschildpad vangen op de Galapagoseilanden, alwaar dat ras aan het uitsterven is, om ze vervolgens door Damien Hirst te laten opzetten en er ten slotte een wassenbeeld van meester Fabre, bij leven vervaardigd door de staf van Madame Tussaud, op te laten aanbrengen? Stefan Beyst wast Jan Fabre in een uitvoerig beargumenteerd stuk flink de oren omtrent zijn bijdrage aan de kusttriennale: 'Searching for Utopia': baken op Beaufort 2003? (De site van Beyst -teksten en commentaren- zit boordevol doorwrochte teksten over o.m. beeldende kunst. We komen erop terug).
Saddam was, zo bleek bij de bezetting van zijn paleizen, een fan van de Amerikaanse fantasy-kunstenares Rowena Morrill. Kees 'tHart, een verre bekende van Morrill, sprak met haar: Hangen bij Saddam. U kunt het werk van Morrill onder meer bewonderen op deze Image Gallery.
1 mei 2003
Mayday. Het lijkt allemaal een beetje ouderwets en passé, maar het is goed er af & toe eens aan herinnerd te worden wat de sociale strijd van onze vorige generaties ons allemaal opbracht. Alles over Mayday bij the Guardian (The Story in Links) en het Canadese Mayday on the web. Virtuele tentoonstelling Steun! Stem! Staak! bij het IISG. Mooie 1 mei affiches bij het AMSAB.