30 november 2002

Weer nogal wat Vlaams theater op het Festival d'Automne in Parijs. Toneelgroep STAN is niet aan zijn proefstuk toe in het buitenland. Ik kon het me niet voorstellen, Damiaan De Schrijver in het Frans, maar de STANaanpak werkt perfect (videofragment uit Tout est calme).

Ook Josse De Pauw staat er, met Übung. Le Monde over De Pauw: "une des grandes figures d'une scène flamande qui, depuis quelques années, est un des foyers de renouvellement théâtral les plus riches en Europe." en Übung. "Exercice", en flamand...

1 dec World Aids Day BBC Interactive Guide AIDS around the world.

In de rubriek Veelgestelde Vragen: "Waaruit bestond de collectie boeken en curiosa die Boudewijn Büch achterliet toen hij zaterdag stierf? ... De ware omvang kende alleen Büch zelf. En: waar haalde hij het geld vandaan?" Eenzaam met al die mooie dingen.

29 november 2002

De Groene Amsterdammer zet zijn archief 1877-1940 op het internet. Nog even wennen aan het blader- en zoeksysteem, maar: wat een schat aan materiaal. In november 1914 liep bijvoorbeeld er een reportagereeks van Tjerk Bottema Een voetreis door noordelijk België.

1 dec World Aids Day Liever testen op hiv dan veilig vrijen.

28 november 2002

1 dec World Aids Day AIDS workers struggle to reach Botswana's youth.

Psychiater en cultureel antropoloog Peter Ventevogel werkt sinds juli (voor HealthNet international) in de geestelijke gezondheidszorg in Afghanistan. Zijn dagboek in Trouw: Prozac in het drinkwater.

27 november 2002

Filosoof Etienne Vermeersch was in Utrecht voor een lezing over de multiculturele samenleving: Les in eigen taal en cultuur is fout.

Eén van de Mois de la Photo-tentoonstellingen (zie bericht van zondag) toont de recente geschiedenis van Zuid-Afrika, gedeeltelijk aan de hand van foto's uit Drum: Survivre à l'apartheid. Een magazine voor de zwarte gemeenschap, opgericht in 1950 en gefinancierd met blank kapitaal. (Le Monde: Regards éclatés sur l'Afrique du Sud). Meer Drum-foto's bij The Beat of Drum, werk van Drumfotograaf Jurgen Schadeberg bij Axis. Meer over Drum bij Afribeat.

26 november 2002

John Rawls (1921-2002)

NRC Filosoof van de rechtvaardigheid.

Le Monde L'Exigence de la justice.

NYTimes Theorist on Justice.

De Groene Amsterdammer (juni 2001) De laatste linkse filosoof (extra large!).

25 november 2002

Nooit een boek van gelezen, af & toe eens een artikel, & af & toe zagen we hem eens graag bezig op TV (bijvoorbeeld op zoek naar Sylvia Plath in Massachusets) & af & toe vonden we hem véél te druk. Veel te vroeg gestorven. Boudewijn Büch. Pieter Steinz: Een schrijvende jonge Werther met 'Fernweh'. Theodor Holman: Boudewijn Maria Ignatius Büch (53). Een keuze uit zijn VARA-columns: On the road/Off the road.

24 november 2002

Emile Budé brengt eigen poëzie (ook een kleine keuze werk van gasten) met mooie foto's samen op de aangenaam vormgegeven site aanbeelden. Een aanrader.

Bob Dylan's teksten zijn niet bepaald mals voor politici. Menig politicus daarentegen citeert met instemming uit Dylan's werk. Gotta serve somebody.

Mois de la Photo in Parijs. Een zestigtal tentoonstellingen op diverse locaties, rond drie thema's Mode: entre deux, Femmes d'images en Emergences, Résurgences, Résistances.

23 november 2002

Die Jan Nagel weet ze wel te vinden, de entertainers met dure auto's. Na Pim met zijn Bentley, Emile met Rolls én Royce. Je zou er haast om lachen. [Meer...]

16 november 2002

De Leeskamersuppoost zal - daartoe gedwongen door zijn arts - gedurende een week de wereld vanuit een liggende positie benaderen. Daar deze houding niet direct comfortabel is bij snuffelwerkzaamheden op het web is de Leeskamer gesloten tot rond 23 november. Veel plezier intussen met de nieuwe fifteen, waarin een gesprek met Katrien Jacobs, curator van Porn ar(t)round the world. En Marie José's weblog small deliberations & whispering ambitions, één onzer favorieten.

Ian Mc Ewan over zijn dementerende moeder en hun verhouding met taal Moedertaal - een herinnering.

Politieke vernieuwing: de nieuwe messias maakte in een achterkamertje (toch geen dark room?) stiekem afspraken met de leider van de partij van de oude messias, de partij van de achterkamertjespolitiek bij uitstek! [Meer...] en [Meer...]

14 november 2002

etc

Robert Fisk Why has Bin Laden resurfaced now?

Freddy De Pauw Poetin's koloniale oorlog.

The New Yorker The next war.

Taalkundig onderzoeker Marc van Oostendorp vindt dat het Groene Boekje afgeschaft moet worden. [Meer...]

13 november 2002

Tracey Emin in het Stedelijk. Het Parool: Helleveeg Emin is beminnelijk geworden. Meer links over Mad Tracey from Margate bij Guardian Net notes met uw speciale aandacht voor het stuckisme.

Hiervoor weet de buitenlandse pers ons wel te vinden (zelfs Arts & Letters Daily heeft het voor één keer over België - zie link bij Nota Bene): Belgian pensioner killed by his own booby-trap.

Het gedachtegoed van Pim wordt perfect samengevat op deze site.

12 november 2002

The Tony Benn of rock... Billy Bragg. Portret in the Independent Rebel with a cause.

Vanavond honderdste uitzending van Andere Tijden, een reeks die het bezit van een TV-toestel draaglijk maakt. Deze keer over voetbalvandalisme De slag om het Zuiderpark.

Wat zou de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche gevonden hebben van het debat over waarden en normen? Yoram Stein: Zinloos geweld als vrolijke wetenschap.

11 november 2002

Mediawatcher Jan-Pieter Everaerts (e-Diogene(s)) analyseert de berichtgeving over Irak in de Amerikaanse en de Belgische media. Saddam, Hollywood-schurk in olietuin van Eden.

Op 11 november 1918 werd de Groote Oorlog beëindigd. Een schat aan documentatie over die rampzalige jaren op FirstWorldWar.com - The War to End all Wars. Het verhaal van twee Duitse soldaten, E.M. Remarque en Adolf Hitler: Uitersten in Niemandsland.

10 november 2002

Honderd jaar geleden werd de filosoof Karl Popper (1902-94) geboren. In De Groene een portret - Propagandist van de twijfel - en een stuk over de betekenis van zijn filosofie in Nederland: Geestelijke ontsmetter. Meer over Popper bij Filosfie.nl en in de Stanford Encyclopedia of Philosophy.

7 november 2002

Nog maar eens een plagiaatkwestie. Deze keer krijgt Yann Martel met zijn Booker-prize Life of Pi de eer. Volgens de NYTimes zouden grote stukken van het boek overeenkomen met de novelle van Max and the Cats van de Braziliaan Moacyr Scliar. New York Times: Tiger in a Lifeboat, Panther in a Lifeboat: A Furor Over a Novel

In 1942 verscheen het debuut van de toen 28-jarige Albert Camus L'Etranger. Camus kreeg in 1957 de Nobelprijs voor Literatuur en kwam in 1960 om bij een auto-ongeval. In april 1954 las hij voor de Franse radio L'Etranger voor. De opnames zijn nu opnieuw uitgegeven, met fragmenten op het web bij de Ina.

6 november 2002

Verhaal van rasverteller T. Coraghessan Boyle in The New Yorker: Dogology. Zijn Duyvel's End staat in onze boekenkast op een ereplaats.

Splinternieuw en veelbelovend: Poetry International Web. Berichtgeving NRC

4 november 2002

Gesloten tot woensdag. (Twee balendagen, mijnheer de minister?)

3 november 2002

Op Rua Vista - Signs of the City beelden van Brussel. Graphic City: Brussels. Formidabel: Ghost Ads and Signs.

Thrillerauteur Patricia Cornwell ging voor de BBC op zoek naar Jack the Ripper. De moordenaar van tenminste vijf vrouwen in Londen 1888 is nooit gevonden. Stalking the Ripper.

Jawel: derde jaargang. We begonnen op 3 november 2000 met een post over een productie van theater Antigone. Gisteren ging hun nieuwe stuk (co-productie met theater De Schaduw) in première: Sihanouk. Een tekst van De Morgen boekenman Johan Vandenbroucke over de wel erg controversiële Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk.

2 november 2002

Antwerpen Modestad. Maar ook: Antwerpen Boekenstad, althans zeker de komende week met de boekenbeurs, maar dat willen ze ook het hele jaar door zijn. Eerste initiatief van de vereniging A'pen Boekenstad: Wilde Boeken. De boekbezitter wordt uitgenodigd om een boek uit zijn bibliotheek met een sticker te markeren en het te vinden te leggen op een openbare plaats. De vinder maakt daar melding van op de site en zo kan de legger het spoor van zijn boek volgen. Het intitiatief is geïnspireerd op het Amerikaanse BookCrossing. Meer daarover in de NRC: Ligt Lolita op een biechtstoel? (U zult vergeefs naar een van onze boeken zoeken. Wij zijn zo verschrikkelijk aan onze bibliotheek gehecht...)

Buitenstaanders over Nederland. Het probleem is dat politici zich moeten aanpassen aan een gemeenschap waar het kennelijk zo goed gaat dat vermaak overheerst. Otto von der Gablentz, Gary Schwartz en Lynn Kaplanian in De Groene Amsterdammer Haperingen in het Paradijs . VPRO's Tegenlicht: Nederland in analyse.

1 november 2002

Morgenmiddag wordt op de boekenbeurs 'Het schijnt dat er bijna geen mussen meer zijn' opgevoerd. Een theatercollage van een literatuurproject dat vorig jaar in diverse Vlaamse gevangenissen liep. De gedetineerden schreven, begeleid door enkele auteurs, zelf hun verhaal. Het resultaat werd eerder gepubliceerd in De Brakke Hond: Schrijven door muren.

Eind oktober-begin november. De geletterde Vlaming trekt en masse op bedevaart naar Antwerpen. Tussen stapels bedrukt papier kan hij daar dan enkele bv's (soms echte auteurs) aanschouwen en/of beluisteren. 's Avonds gaat hij weltevree terug naar huis met een stapel boeken in de tas. Ziedaar de jaarlijkse boekenbeurs.

Hedendaagse kunst op de Kunstberg Brussel: ForWart - a choice. De BBL-bank stelt werk van veertien kunstenaars tentoon op diverse locaties rond de Kunstberg. Imponerend: Chemin de Ronde - driehonderd tekeningen van Paul van der Eerden (zie ook Blue Notes) in de gangen van de voormalige bankkluizen. En de installatie Effective Affinities van Ana Torfs in de Koninklijke Bibliotheek.