31 augustus 2002

Stalin noemde de dood van een mens een tragedie, de dood van een miljoen mensen een statistisch gegeven. Martin Amis vraagt zich in Koba the Dread af hoe het allemaal zo ver kon komen en waarom zoveel fellow-travellers - zijn vader Kingsley was er één van - daar in meegingen. [Meer...]

29 augustus 2002

Duurzame ontwikkeling

In de New Yorker een uitgebreide reportage van John Seabrook over het - meerendeels stilstaande - verkeer in New York The Slow Lane. Plus een reportage uit 1950 van John Brooks Traffic.

De Vlaanderen Feest-site stuurde op 11 juli zes fotografen op pad, met Stephan Vanfleteren in ons en zijn eigenste West-Vlaanderen. (via Photography Weblog)

27 augustus 2002

'I found myself in a very dark world which was impossible to interpret' Harold Pinter sprak op het Edinburgh International Book Festival over zijn strijd tegen kanker ... en tegen de machthebbers. [Meer...]

26 augustus 2002

Duurzame Ontwikkeling

The Guardian kon een geheim OESO-document inkijken: Ecological decline 'far worse' than official estimates.

Nog een juli/augustus-verjaardag: op 23 augustus 1927 werden Sacco en Vanzetti, twee Italiaanse immigranten in Boston terechtgesteld. Ze waren ter dood veroordeeld omwille van hun vermeende deelname aan een bankoverval. The Atlantic zet drie stukken over de zaak op het net. Onder meer een verslag van het gesprek van Vanzetti met zijn advocaat, net voor de executie: Vanzetti's last statement.

25 augustus 2002

Onze excuses voor het zeer onregelmatige karakter van de updates, te wijten aan problemen met de kabel(modem). Mijnheer de Telenet-technicus, hoort u mij?

De Leeskamer bestaat echt, we zijn er eergisteren geweest. 107 middeleeuwse manuscripten in het Brugse Grootseminarie, tot 1796 een Cisterciënzerabdij. Daarrond, subtiel gedoseerd, actuele kunst van David Claerboudt, Jose Maria Sicilia en Giuseppe Penone. Een unieke tentoonstelling: Besloten Wereld, Open Boeken. Meer bij Absolute Arts

22 augustus 2002

Extra-editie van Cioran63 over Documenta11.

The Corrections van Jonathan Franzen was één van de betere romans van de laatste jaren, ondanks de hypetoestanden die er even rondomheen zweefden. De Standaard kondigt op de voorpagina een exclusieve voorpublicatie uit zijn nieuwe roman aan, die in 1988 verscheen en waarvan de Nederlandse vertaling al eens gepubliceerd werd in 1990. Van een hype gesproken. Niettemin: het fragment smaakt naar meer. De 27ste stad.

21 augustus 2002

De nieuw LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk gaf gisteren zijn eerste persconferentie. Frits Abrahams betrapte hem meteen al op een leugen 'en ik wist dat we voorlopig verzekerd blijven van optimaal LPF-genot.' [Meer...]

Youp van 't Hek schetst van zijn kant een lovend portret van de vice-fractievoorzitter Enge Ferry (Hoogendijk), volgens wie de partij zich tot een fijne club heldere denkers ontwikkelt. [Meer...]

Nederland, hoe kon het ooit zover komen?

Trendy themanummer van Fifteen: Hypes. Met o.m. een interview met internetjournalist Erwin van der Zande over nerd cult.

De grote verzuring. Je zou van minder.. of beter: zelfs van meer[...]

16 augustus 2002

16 augustus 1977 - Elvis has left the building. Elvis special in the Observer: The food, fans women and drugs. BBC: Rise of the Chinese Elvis.

13 augustus 2002

Meer kerkelijk nieuws. In Mexico is er vanuit bepaalde rk-kringen protest tegen de film El Crimen del Padro Amaro van . De pater wordt In de film - naar een novelle van de negentiende-eeuwse auteur Eça de Queroz, verliefd op een zestienjarig meisje. De woordvoerder van de bisschoppenconferentie verklaarde dat de film de meest sacrale religieuze waarden belachelijk maakt. Leg daar eens even dit dossier naast...

12 augustus 2002

Father C. John McCloskey, een extreem-conservatief rk priester en Opus Dei-lid, specialiseert zich in het bekeren van mannen met invloed. Vorige week haalde hij een Amerikaans Congreslid binnen. Zijn website A fresh look at timeless truths en een portret in Slate The Catholic Church's K Street lobbyist.

Tot 1973 verbleven er in de USA gemiddeld 110 mensen op 100 000 in gevangenissen. Dat aantal is nu opgelopen tot 700. Daarmee neemt Amerika de titel most aggressive jailer over van Rusland. Hoe kon het zover komen in het land van the brave and the free? [Meer...]

10 augustus 2002

Van Freud over Fromm, Sartre en Wittgenstein tot Noreena Hertz (voilà, nog wat namen voor de zoekmachines). Twee stukken in De Groene Amsterdammer over de kunst van het citeren: Wie citeert wie? en Goede Sier.

In het Dr. Guislain Museum Gent (gelegen in de prachtige gebouwen van een psychiatrische instelling) de tentoonstelling Outsiders. Beeldende kunst gemaakt door mensen die op de rand van de maatschappij staan. Het Gentse museum verwierf de collectie van het Zwolse museum De Stadhof dat vorig jaar gesloten werd (de website is blijkbaar in afbouw, maar er valt nog genoeg te beleven). In deze tentoonstelling staat het formidabel intrigerend werk van Willem van Genk centraal. Meer over Outsider Art bij Catherine Verguts en Raw vision dat geheel toepasselijk opent met le Palais Idéal van le facteur Cheval.

8 augustus 2002

etc

Hendrik Herzberg over Afghanistan, Gaza en... On to Iraq?

Robert Fisk op reportage: Return to Afghanistan 1, 2 en 3.

Komkommers. Lech Walesa (de enige vakbondsleider die ooit in neo-liberale kringen populair is geweest) verloor niet alleen veel van zijn pluimen, hij heeft zich de snor afgeschoren. De gelijkenis met zijn oude vriend Jean-Paul Woytila is nu ook op fysisch vlak zeer treffend. Concurentie voor Godfried Danneels bij de opvolging? [Meer...]

7 augustus 2002

De hoogste roeping van een schrijver bestaat in het getuigenis afleggen van wat er in de wereld gebeurt. Nadine Gordimer over getuigenisliteratuur: haar eigen werk, Joseph Roth, Primo Levi en anderen, maar net zo Proust. [Meer...]

5 augustus 2002

En, u had het gedacht: Marilyn Monroe. Het verhaal en de speculaties bij Cover-Ups. Plus enkele gelegenheidsstukken in Libération.

In de Fondation Van Gogh Arles een tiental variaties op Van Gogh door Francis Bacon. Le Monde vertelt het verhaal: Frères de sang par la peinture.

De Leeskamer in Sao Paulo (Brazilië) via Egoscopio, internetkunst van Giselle Beiguelman. Typ een url in en je webpagina is op twee grote reclamepanelen in Sao Paulo te zien. Die worden dan weer via webcams op het internet te zien. The New York Times noemt het an aesthetic zoning violation (wij vinden het niet bepaald spectaculair...) [Meer...]

Wie dacht dat er met poëzie niets te verdienen is, heeft het mis. In Big Money in Poetry lezen we hoe een Amerikaanse bende duizenden amateurdichters, o.m. via de website poetry.com, oplicht. De Dichters van Epibreren wijzen erop dat de bende ook in het Nederlandse taalgebied actief en berichten meteen over een gelijkaardige zwendel bij een Nederlandse uitgeverij. [Meer...]

4 augustus 2002

Catherine M. beantwoordt uw vragen: Shouts & Murmurs...

3 augustus 2002

Dossiertje jaren 90 in De Groene met Hans Goedkoop, H.J.A. Hofland en Désanne van Brederode over de luxe van onverschilligheid en Wim de Bie: Ik ben terug bij het begin. Plus Marja Pruis over de literatuur: Negentigers graven zich autobio.

2 augustus 2002

Achter iedere schrijver hangt een stamboom van literaire vaders die hem de weg hebben gewezen, hem hebben beïnvloed en aan wie hij schatplichtig is geweest. Jeroen Brouwers op expeditie naar Herman Teirlinck Hier komt nooit niemand niet.

In de Libé-zomerreeks Ces objets éternels vandaag de Trabant: Trabi nostalgie. Meer Trabant bij o.m. www.trabi.de (mét motorgeluiden!) en M. Benndorf (met krakkemikkige links!).

Drie keer 75 - 3

Wat dacht je: Harry Mulisch. Dossier in De Volkskrant.

1 augustus 2002

Drie keer 75 - 2

Henk Hofland, 'journalist van de eeuw', 75. Portret (1996) door wijlen Martin van Amerongen H.J.A. Hofland, courantier. Drie journalisten van verschillende generaties over hun Hofland: Sytze van der Zee (1939) Navel van de wereld. Michaël Zeeman (1958) Spion voor de krant. Henk van Renssen (1971) Ongestraft ongelezen. Plus: recensie van zijn nieuwe boek (Op zoek naar de Pool): Voor je het weet ben je gekke Henkie.

Drie keer 75 - 1.

Jan Blokker, een tijdlang adjunct-hoofdredacteur van De Volkskrant en nog steeds columnist werd 75. Interview bij de RVU, portret in De Journalist: Het nieuwstheater van Jan Blokker. Plus: Blokker over Philomena Bijlhouts ontslag: Even weg.

Nog wat late links etc

Jeroen Olyslaegers over het gevoel voor humor van de Amerikaanse regering m.b.t. het ICC Over Den Haag & een cover-up.

Profiel Ferry Hoogendijk, sterke man van de LPF & voor ons in de jaren zeventig symbool van alles wat verfoeilijk kon zijn in de Nederlandse journalistiek Mister Schnabbel.

Als je links bent, kun je vriendelijk zijn tegen de joden, je kunt zelfs een jood zijn, maar je kunt niet aan de kant van Israël staan. Ian Buruma Israël kent geen apartheid.

Mike Bygrave over de relatieve stilte van de antiglobalisten Where did all the protesters go? en reacties van enkel kopstukken The future of global protest.