Vandaag derde Gedichtendag. In De Standaard de mooiste gedichten van 2001 (mooi: Vier manieren om op iemand te wachten van Joke van Leeuwen!) en zes onuitgegeven gedichten van Hugo Claus. In de NRC een interview met Menno Wigman, redacteur van het nieuwe tijdschrift Awater. Meer Wigman bij het onvolprezen Epibreren.
31 januari 2002
30 januari 2002
30 januari 1972, Derry, Northern Ireland: Bloody Sunday. Dossier in The Guardian met Interactive guide to the march en Weblog Special. Meer links op Remembering Bloody Sunday.
28 januari 2002
Het waren de jaren na mei 68. We dachten dat alles kon. In België waren het de jaren van Alfons Vranckx, De Grote Censor. Auteur Roger van de Velde kreeg als maaglijder Palfium toegediend een middel dat later zwaar verslavend bleek te zijn. Van de Velde in de gevangenis. Dat stopte men verslaafden. Hij schreef er een aantal mooie verhalen en een aanklacht. Na een auteursactie kwam hij begin april 1970 vrij. Hij stierf eind mei 1970 aan een overdosis. Nijgh & van Ditmar geeft zijn verhalenbundel Galgenaas opnieuw uit met zijn striemende aanklacht Recht op Antwoord. Knetterende schedels. Zie ook Roger van de Velde-nummer van De Brakke Hond.
27 januari 2002
Donderdag overleed de grote geëngageerde socioloog Pierre Bourdieu. Dossier in Le Monde: Bourdieu, intellectuel de combat en in Libération (met een weboverzicht: Le web hyperbourdieusien).
Vorige week een kleine communautaire rel: Vlaanderen zou teveel mest uitvoeren naar Wallonië. Dan maar naar New York zal Wim Delvoye gedacht hebben (hoewel ze ter plaatse de grondstof leveren). Een verbeterde versie van zijn Cloaca - vanaf deze week in het New Museum of Contemporary Art - slaat de Big Apple met verstomming. Wired: the most universal human portrait ever made. New York Times: In art as in life, value is relative. Ook de volgelingen van Jacques Lacan hebben er belangstelling voor. Eerste vraag aan Delvoye: The shitting machine. The machine shits. The first question that comes to mind is where does the impulse come from? From the outside, or from the machine itself? [Meer...]
24 januari 2002
Enkele dagen (tot zondag?) gesloten wegens bescheiden deelname aan griepepidemie. Intussen: allen naar New York, waar men zich voorbereidt op een hartelijke ontvangst.
22 januari 2002
De geschiedenis van de hersenen plus een 3D-model, een reeks "mind illusions" en veel meer: The secret life of the brain.
20 januari 2002
In het Centre Pompidou een tentoonstelling over en door de architect Jean Nouvel. Weinig te beleven hieromtrent op de site van het Centre. We vonden wel een mooie website, met virtuele gallerij, over de kerk van Sarlat (Dordogne), door Nouvel omgebouwd tot kunstencentrum: Nouvel - Sarlat & Périgeux. Bij Greatbuildings Online een 3D-model van L'institut du monde Arabe in Parijs.
19 januari 2002
The Times Literary Supplement viert deze week zijn honderdste verjaardag. Op de indrukwekkende lijst van medewerkers staan onder meer T.S. Eliot, Virginia Woolf, Anthony Powell, George Steiner, Roland Barthes, Gore Vidal, Joyce Carol Oates, Umberto Eco en Kingsley en Martin Amis. Het complete archief werd op het net geplaatst: TLS Centenary Archive. In het nummer van deze week Ferdinand Mount over A century of the TLS. Derwent May schreef de geschiedenis van het blad: Critical Times. The Guardian: Critics and crotchets.
In de Antwerpse rosse buurt loopt dit weekend het project Bordello. Beeldende kunstenaars en performers bezetten er een aantal door het stadsbestuur gesloten bordelen. Kunst in de Peeskamer, het is eens iets anders dan de Leeskamer.
17 januari 2002
Christian Caujolle, in 1986 fotoredacteur bij Libération, stichtte vijftien jaar geleden het foto-agentschap Vu. De verjaardag wordt gevierd met een tentoonstelling in de Fnac en een portfolio in Le Monde: L'agence VU dans l'œil d'un maître. Een recent project van het agentschap: Portraits de femmes. Portraits de fermes. 12 femmes, 12 fermes, 12 départements, 12 photographes de l'agence VU.
De Standaard der Letteren publiceert wekelijks een filosofische oefening van Roger-Pol Droit. Dat gaat zo van Wandelen in een imaginair bos of Een glas water drinken terwijl je plast. Een vertaling van 101 expériences de philosophie quotidienne. Deze week een oefening waaraan wij bij De Leeskamer bijwijlen met graagte meedoen: Fantaseren dat je mensen vermoordt.
15 januari 2002
'Alles is perceptie. Waarneming. Dat woord is briljant: het wordt waargenomen. Iets is niet waar, je neemt het waar.' De tien geboden van Bram Vermeulen [Meer...]
Exit fotograaf Paul Huf. De Volkskrant meldt dat hij van lange vrouwenbenen hield en zet er de voorhoede van Ajax 1967 bij: Iedereen kent Huf. Dossier Huf in Het Parool en een mooie foto van Ellen Vogel bij het NRC-in memoriam. Meer Huf bij Arteria, met enkele landschapsfoto's.
13 januari 2002
12 januari 2002
U dacht al: wanneer schrijft hij eens iets over de Euro? Welnu, hier hebben wij op gewacht: Euro is al literatuur.
10 januari 2002
Louis Menand (The Metaphysical Club) las The Lord of the Rings in 1963, op elfjarige leeftijd. Hij herinnert het zich als an eleven-year-old's Proust. Nu zag hij de film: angstaanjagend voor kleine kinderen en een pijnlijke les voor kinderen van rond de vijftig... [Meer...]
De VLD wordt een echte volkspartij. Volgens recente berichten zouden tientallen Iraniërs van plan zijn zich via via bij de partij aan te sluiten.
9 januari 2002
Rotterdam culturele hoofdstad 2001 sluit af met Unpacking Europe (Boijmans van Beuningen). Curatoren Salah Hassan en Iftikhar Dadi stellen werk van achttien niet-Europese kunstenaars tentoon rond de vraag Hoe Europees is Europa?. Le Monde over culturele hoofdstad Rotterdam a ancré la techno dans la culture de l'Union.
6 januari 2002
Ook in het PMMK (verlengd tot 17 februari) de retrospectieve José Vermeersch (1922-97). Naast diens keramiek (de intrigerende levensgrote beelden van ietwat misvormde mensen en hun honden) gaat veel aandacht naar zijn minder bekende schilder- en tekenwerk. Recensie: Van mensen en honden.
Cités de sable in het PMMK Oostende. Christian Meynen fotografeert sinds 1983 het Belgische kustgebied als decor. Een haast eindeloze reeks lelijke rariteiten... Uit de catalogus: Ons kustdecor is even weerzinwekkend als eigenzinnig en daardoor wellicht uniek in Europa.
4 januari 2002
Adèle Bloch-Bauer. Geboren in Wenen 1881, dochter van een joods bankier, gehuwd met de industriëel Ferdinand Bloch. Gustav Klimt schilderde haar portret in 1907. Het werd een icoon van het Weense fin de siècle. Ze stierf in 1923. Na de dood van haar man werd het portret aan de Oostenrijkse Gallery geschonken. De nicht van Adèle, Marie Bauer, 85 jaar, wonend in Los Angeles, eist nu het portret en nog een aantal studies op. Het verhaal in de LA Times: Whose art is it anyway?
3 januari 2002
Weer een Xandra erbij, vorig jaar Schutte, dit jaar Brood: De Amsterdammers van het jaar volgens het Parool.
Het Kronos Quartet. Een klassiek strijkkwartet, opgericht in 1973, dat Reich, Glass, Schnittke, Piazzolla etc. speelt. Wie ooit een concert van hen bijwoonde, vergeet ze niet. Wij zagen ze - in 1994? - op het Festival van Vlaanderen. Toen met als toegift Purple Haze van Jimi Hendrix. (En toen nog met celliste Joan Jeanrenaud, die in 1999 het kwartet verliet). NPR volgt Kronos tijdens de opname van Mini Skirt van Juan Garcia Esquivel in de webshow In Rehearsal.
2 januari 2002
'Welkom in de wereld van de dagelijkse veiligheidscontrole, de tweewekelijkse bomangst, en de jaarlijkse explosie.' Arnout Brouwers bespreekt commentatoren over 2002 na 911 Oorlog verstoorde 'pleziermaatschappij' maar kort. Het citaat komt uit Niall Ferguson's essay 2011.
Clara Greed (British Toilet Association) wil in 2002 meer openbare toiletten en Gary Campbell (voorzitter van de Official Loch Ness Monster Fan Club) hoopt in 2002 het raadsel Nessie op te lossen. The Guardian ging op zoek naar 2002 in the real world...