Is het probleem van U en non-U flauwe rotkul en ander leuks in de nieuwe taalrubriek van Ewoud Sanders: Woordhoek
30 november 2001
All things must pass (1943-2001) Humo - RollingStone - Guardian (gallerie) - Los Angeles Times - NRC - Le Monde
Lief, ruig alfadier met frustraties. Margreet Fogteloo schetst het profiel van de moderne man. [Meer...]
Met Flash op ontdekkingstocht in je dromen en in die van anderen: TCUP the collective unconsciousness project.
29 november 2001
etc
Robert Fisk over de cynische war of civilisation van Bush en de massamoord in Mazir-i-Sharif: We are the war criminals now.
Over het gebeuren in Mazir-i-Sharif: Guardian Guide.
Derk-Jan Eppink (voormalig NRC- en Standaardjournalist, werkt momenteel op het kabinet van eurocommissaris Bolkesteijn) Leefbaar Nederland vervult zelfde rol als Vlaams Blok.
Honderd jaar geleden verscheen Buddenbrooks, het romandebuut van Thomas Mann. In een SDL-dossier over Mann noemt Wil Rouleaux de roman nog steeds springlevend [Meer...]
Eigenlijk zou je geboren moeten worden met tien koppen, zodat je er af en toe eens iets anders op kunt schroeven. De tien geboden van Gerrit Komrij. [Meer...]
28 november 2001
Niet alleen de Mormonen houden ervan. Bezoek eens Truthbearer.org - Bringing Christian Polygamy to the Churches! Eindelijk vernieuwing in de christelijke kerken! U bent gewaarschuwd: 'this web-site does NOT contain or endorse any form of vulgarities or "fleshly foolishness."
' Kate Silver over het verschijnsel: Jesus loves polygamy, this I know.
etc
Andrew Friedman over de daklozen die op 11 september verdwenen: From the margins erased.
Seymour M. Hersh over de nieuwe vriend van de US: The Iran Game.
H.J.A. Hofland over de volgende stap, Irak: Meer hooi op de vork.
Els de Temmerman over het sociale label: Consumer power.
Vanaf vrijdag a.s. de tentoonstelling Web Wizards - Designers who define the web in het Londense Design Museum. Met, naast enkele hoogtepunten uit de pioniersperiode van webdesign, een aantal nieuwe projecten. Voorbeschouwing, links en gallerie in the Guardian.
Prachtacteur Dirk Roofthooft speelt de hoofdrol in de film Olivetti 82 van Rudi van den Bossche (recensie: Beklemmend debuut) en regisseert Kwartet van Heiner Müller in de KVS. Interview: het leven mooier liegen...
27 november 2001
Zijn er dan geen zekerheden meer? De Fabian Society schrapt zijn belangrijkste ideaal. De linkse denktank, in 1884 opgericht door o.m. George Bernard Shaw, H.G. Wells en het echtpaar Webb, streeft niet langer naar gemeenschappelijk bezit van alle productiemiddelen.... [Meer...]
25 november 2001
Ze zijn er vroeg bij: de Observer-critici over hun boeken van het jaar: you really must read this...
Nog een verjaardag, zij het van een donkerder kaliber. 24 november 1991: Zwarte Zondag. We stonden erbij, we keken ernaar en er volgden nog zwarter zondagen. Interview met Wilfried Martens en Paula D'hondt We hebben de wapens veel te vroeg neergelegd.
24 november 2001
De grote slokop Gates trekt alles naar zich toe & natuurlijk zijn wij daar tegen. Nu onderneemt Microsoft opnieuw een poging op de muziekmarkt. Het staat nog niet allemaal op punt en het doet wat denken aan Launchcast. En er is overal op het web veel populaire muziek te vinden. Maar de keuze aan jazz, klassieke muziek, wereldmuziek is ongelooflijk groot op MSN Music. En via de Soundslike-technologie heb je de beschikking over een schier onbeperkt aantal kanalen. Onze voorlopige favorieten: Global Groovology (World) en Jazz that Grooves (De Leeskamer Groovy als het ware!). Er is zelfs een kanaal Minimalism: de hele dag Reilly, Glass en Reich!!! Uw suppoost heeft momenteel toch wel een ietsje zo van dank u Bill.
23 november 2001
Karl Marx leek even, samen met het ijzeren gordijn, begraven te zijn. De laatste tijd is er echter een toenemende belangstelling voor zijn denkbeelden. Enkele bijdragen:
De amerikaanse politoloog Michael Parenti (Zwarthemden en Roden bij Epo): 'Marxisme is meer dan ooit een bruikbaar analysemodel, juist omdat het kapitalisme zo succesvol is'. [Meer... bij De Groene en op Parenti's website]
In Libération een beschouwing over de revival (A vos Marx) in Frankrijk. En drie auteurs van recent verschenen Marx-boeken over de gevolgen van de 11 september-gebeurtenissen: Marx en septembre.
22 november 2001
Het zal u niet verwonderen: schandalen en smeuïge verhalen horen niet thuis in De Leeskamer, maar wat zijn we blij als wij er eentje kunnen volgen omdat het toch wel goed geschreven is. Zo ging vorige zomer onze aandacht uit naar het proces rond Jeffrey Archer, topatleet, bestsellerauteur, toppoliticus, miljardair en nog zo wat. Nooit iets van gelezen, maar wél zijn val gevolgd in The Guardian. Over zijn romans: Zorg dat je niet gepakt wordt. En dit is zijn homepage: www.jeffreyarcher.co.uk!
21 november 2001
etc
H.J.A.Hofland Wat na Osama?
Alan M. Dershowitz Military Justice Is to Justice as Military Music Is to Music.
Humera Khan Freedom, fashion and an assault on the burka.
André Fontaine L'Amérique face au 'pays des insoumis'.
Joël de Ceulaer trok op onderzoek naar Machelen-aan-de-Leie, woonplaats van de Volksschrijver. Post voor Joop en Gerard.
20 november 2001
Gerard, Joop, Bert, Albert & de anderen etc
Patrick de Witte Creep.
Manu Claeys en Anne Provoost Rode kaart voor Anciaux.
Tom Naegels Komaan Bert, get real!
Wim de Bie Slakje
De Standaard Bert Anciaux cavalier seul tussen eilandbewoners.
NRC Vlaamse cultuurminister lacht de schrijvers uit.
Trouw Het is allemaal de schuld van Joop Schafthuizen.
Begin december heeft in New York het symposium Art & Optics plaats. Onderwerp is de stelling van David Hockney dat de Oude Meesters (begin vijftiende eeuw, Van Eyck, Vermeer etc.) al optische apparatuur (lenzen, holle spiegels etc.) gebruikten bij het schilderen. Voorbeelden en een essay van Lawrence Weschler over die theorie: The Looking Glass.
19 november 2001
Curriculum Vitae t.b.v. Bertje, Albert & nu ook Rick, Boris (en Trix?): Joop Schafthuizen, een kwart eeuw in dienst van circus Reve.
Schrijfsters en geloof Trouw bezocht met Désanne van Brederode een antroposofische mensenwijdingsdienst. Na de dienst maakt ze een dt-fout en steekt een sigaret op... Naar de kerk met schrijfster Désanne van Brederode.
Op dezelfde pagina de tien geboden van Manon Uphoff in Real audio.
Zoals veel kinder- en jeugdboeken en -films bevat ook Harry Potter verborgen boodschappen. Jesse Cohen kwam er de heks Margaret Thatcher tegen. Tussen de banners door in Slate: When Harry met Maggie.
17 november 2001
etc
Bas Heijne over Leefbaar Nederland Populisme.
Mario Vargas Llosa De vijand van Israël heet Sharon.
Robert Fisk Forget the cliches, there is no easy way for the West to sort this out.
'Huntington has been ridiculed and vilified, but in the decades ahead his view of the world will be the way it really looks' Robert D. Kaplan over Samuel Huntington Looking the world in the eye.
Morgen begint op BBC1 de serie Rolf on Art, gewijd aan het impressionisme. Presentator Rolf Harris, ons totaal onbekend, blijkt een populaire peer te zijn. Zijn persoonlijke website Rolfharris.com laat het ergste vermoeden. De BBC zette wel een degelijk dossier impressionism op het web.
16 november 2001
Valerie Steele van het Fashion Institute of Technology Museum, NYC schreef The Corset. A cultural history. Een geschiedenis van een controversieel kledingstuk. [Meer...]
Meer over dit martelinstrument bij @ Corset Home en de Corsetorium Webring.
Ook een operette, zij het deze keer met spirit: Bertje zet Albert uit de wind. Zo ver is het gekomen!
Arie Storm over Reves brievenboeken: De ordening van ontelbare zinloze feiten.
En een dossier over de Grote Volksschrijver in De Volkskrant: Vrolijke mensen zijn eng.
12 november 2001
etc
Maria Misra The Empire strikes back.
Timothy Garton Ash Wanneer is iemand een terrorist?
Steven Brakman en Harry Garretsen "Mondialisering moet"
John Lloyd The whole world in their hands.
John Seabrook The tower builder.
11 november 2001
Van A (Adultry - de nieuwe afleveringen van de serie Cold Feet) tot Z (Unlike Yanks, one of the nicest things about being British is that we don't have to come up with an answer for everything). Zesentwintig redenen om vrolijk te zijn in deze tijden van kommer & kwel: Reasons to be cheerful.
Op 11 november 1998 opende het Mémorial de Caen een virtuele tentoonstelling tgv de tachtigste verjaardag van Wapenstilstand. 110 schilderijen van 54 kunstenaars over de Groote Oorlog. Apollinaire, Bonnard, Dix, Grosz, Masereel, Picasso en vele anderen: Art of the First World War.
6 november 2001
The Atlantic zet een aantal bijdragen over Noord-Ierland on line. Van Ireland 1916 and beyond (tgv een aanval van Ierse revolutionairen op het Britse leger in Dublin) tot Ulster: the marching season (1986) en Passion's progress (Edna O'Brian vorig jaar). Ireland's troubled North.
5 november 2001
Zaterdag vond het congres van het Genootschap Onze Taal plaats. Francisco van Jole hield er - precies tien jaar na zijn eerste artikel over internet in de Volkskrant - een lezing over de opkomst en ondergang van de digitale beeldcultuur. De Groenman-taalprijs werd er uitgereikt aan Ivo de Wijs, tekstdichter.
People have often asked: "What could unite the world?" And the answer sometimes given is: "an attack from Mars". Ulrich Beck The fight for a cosmopolitan future.
De tentoonstelling Eye Infection in het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een merkwaardige basis: elf verzamelaars financieren de tentoonstelling van een gastconservator, geheel buiten de directie van het museum om. [Meer...]
Op de tentoonstelling o.a. tekeningen en strips van underground cult hero Robert Crumb: 'Vrouwen houden van gemene mannen' [Meer...] (Zie ook vijftien onuitgegeven prenten bij Mao.)
4 november 2001
etc
Jean Baudrillard: L'esprit du terrorisme.
Salman Rushdie: Yes, this is about Islam.
Michael Fry: Flower power.
Germaine Greer geeft een bloemlezing van 101 poems by 101 women uit en legt uit hoe dichteressen een eigen stem vonden: Women with rhyme, reason and rhythm.
Het MoMA, New York, bezit een uitgebreide collectie werken van de Duitse kunstenaarsgroep Die Brücke. Deze belangrijke expressionistische beweging werd begin twintigste eeuw in Dresden opgericht en wou de brug naar de kunst van de toekomst zijn. Het MoMA wijdt er een virtuele (flash)tentoonstelling aan: Artists of Brücke - Themes in German Expressionist Prints.
3 november 2001
De Leeskamer - Tweede Jaargang
Het grafische werk van Aat Veldhoen in het Rembrandthuis Amsterdam. Een portret van de manisch creatieve kunstenaar door Martin van Amerongen : Nog steeds Aatje.
etc
Elsbeth Etty: Wat is terrorisme?
Axel Buyse: Bin Ladens jongste boodschap lijkt Huntington te bevestigen.
Robert D. Kaplan (int.) The view from inside.
Arjun Appadurai (int.) La mondialisation n'oppose pas les cultures mais les nourrit.
2 november 2001
etc
Rennie Sloan: Exit strategies for ground war kissing.
Bert Lanting: Verdacht sinds 11 september, maar waarvan?
Arthur Schlesinger: Are we trapped in another Vietnam?
In 1502 ontwiep Leonardo da Vinci een brug die de Gouden Hoorn in Istanbul moest overbruggen. Het algemeen onuitvoerbaar beschouwde project werd uiteindelijk door Vebjorn Sand in Oslo gebouwd. The Guardian brengt verslag uit over de opening en geeft meteen een lijstje van Top 10 buildings that remain just a dream - or a nightmare.
Tot 11 november dus in Antwerpen: de 65e Boekenbeurs van Vlaanderen. 70.000 titels en de eerste dag al 15.000 bezoekers die kiezen tussen Harry Potter en de Taliban. Er is een uitgebreid animatieprogramma met o.a. een gesprek tussen Kristien Hemmerechts en Catherine Millet.
Heel anders vergaat het de boekenbeurs van Leicester (USA). De beurs werd er door de schooldirectie uitgesteld toen bleek dat een uitgeverij er het jeugdboek Captain Underpants wou aanbieden. [Meer...] (via Romenesko)
1 november 2001
Tom Lanoye vertaalde en bewerkte een aantal gedichten van War Poets, Engelstalige dichters die hun gedichten schreven in de loopgraven aan het IJzerfront in de Eerste Wereldoorlog. De Standaard publiceert de gedichten onder de titel Niemands Land. Lanoye over de Groote Oorlog: Vlamingen hebben littekens, geen geheugen.
Zie ook de rubriek Nieuwe Media van het Historisch Nieuwsblad, gewijd aan Oorlogspoëzie.
Joël De Ceulaer en Piet Piryns spraken met de man die het weten kan over Zichzelf, God, Hitler en Osama Bin Laden: De hemel is een psychiatrische inrichting.
etc
H.J.A. Hofland: Kosovo als model.
Kristien Hemmerechts: De handschoen opnemen.
Kamila Shamsie: My home is not the place you see on tv.
Freddy De Pauw: Blair en Poetin, twee grote terreurbestrijders.