Marilyn Monroe ontmoette celebrity-fotograaf Milton H Greene in 1953. Greene droeg met zijn foto's van haar in grote mate bij aan haar imago. Het verhaal van hun ménage à trois involving him, her and the camera met schitterende foto's: Premium Blonde. Meer foto's van Marilyn Monroe en van andere celebrities bij de Milton H Greene Archives.
31 juli 2001
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen zou Paul Gaugain het oor van Vincent van Gogh afgesneden hebben. Dat is althans de stelling van de Duitse kunsthistorica Rita Wildegans. Mario Vargas Llosa over Van Gogh en Gauguin: twee vrienden.
30 juli 2001
Een schnabbeltje van DeMorgen-ere-opperhoofd Yves Desmet: hij bespreekt komkommertv-programma's voor de NRC. Bijvoorbeeld over de - inderdaad schitterende - BBC-kookprogramma's of over zijn dada Dutroux. En natuurlijk maakt hij er gebruik van om ook hier nog eens iets te laten weten over zijn andere dada: het vrouwelijke schaamhaar. Wat de kookprogramma's betreft: een regelmatig bezoek aan de BBC-Food site geeft je water in de mond!
17 juli 2001
Het zal de regelmatige Leeskamerlezer niet ontgaan zijn dat de Leeskamersuppoost - ex-soixantehuitard zijnde - niet gespeend is van enige sympathie voor de antiglobaliseringsbeweging, die het momenteel druk heeft in Bonn en Genoa. In Humo's Siteshow een overzicht van antiglobaliseringslinks onder het motto Verenigingen aller landen, verenig u. Zie ook Libération: les batailles de la mondialisation.
Dublin (2). Op Architectural Dublin een gedocumenteerd overzicht van de architectuur in Dublin van de middeleeuwen tot heden. Met biografieën van architecten en focus op enkele markante gebouwen.
16 juli 2001
Michael Cronin, dekaan van de letterenfaculteit aan de Universiteit van Dublin, leidt ons in Libération in een mooie Flash-animatie, rond in zijn stad: Mon Dublin.
In de USA zijn er twee miljoen gevangenen. Mother Jones zoekt in het dossier Debt to Society o.a. een antwoord op de vraag How did the Land of the Free become the world's leading jailer?
15 juli 2001
De laatste tijd wordt Gent af en toe eens bezet door tuinkabouters. Een initiatief van het vernieuwde Volksmuseum, het Huis van Alijn. Daar opent nu ook de tentoonstelling Mannen met baarden. En wij van De Leeskamer zullen er niet zijn - een geval van heirkracht - maar vergeet de Gentse feesten niet (tot 23 juli)!
13 juli 2001
Hij en ik. Hanif Kureishi vertelt hoe hij met regisseur Patrice Chéreau samenwerkte aan de verfilming van zijn roman Intimacy. [Meer...]
12 juli 2001
In Libération een zomerreeks over Verboden schatten van musea en bibliotheken. Gisteren over de index van de rk-kerk. Vandaag over het Secretum van het British Museum, dat niet wist wat het in 1865 aanmoest met de donatie van een dr George Witt: 464 stukken gewijd aan de verering van de fallus. Le phallus du docteur Witt. Op de site van het British Museum vonden we alleen deze terracotta lamp uit de Witt-schenking. Ook in de Zuid-Afrikaanse Sunday Times een stuk over het Secretum: The secrets of Cupboard 55.
11 juli 2001
Op onze zoektocht naar sporen van Jim Morrison belandden we op deze uitgebreide 'site non-officiel du Cimetière du Père-Lachaise'. Met links naar andere begraafplaatsen onder het motto 'Changez d'air, changez de cimetière!'.
In de National Portrait Gallery Londen nog tot 2 september een retrospectieve Philippe Halsman. Deze Amerikaanse, uit Riga afkomstige, fotograaf (1906-79) slaagde erin nagenoeg alle beroemdheden van de jaren 40 tot 70 te fotograferen. Gallerij bij Smithsonian en uitgebreid dossier over Halsman op de site van de Amerikaanse NPG (onze favoriet: een springende Richard Nixon).
9 juli 2001
Om het bij jeugdsentiment te houden: het Nederlands Filmmuseum zet de hele zomer lang Sophia Loren in het zonnetje. Peter van Bueren en Hans Beerekamp over de mooiste vrouw ter wereld.
Godfried Bomans zal wel geen groot literair genie geweest zijn, hij bracht wel een generatie Nederlanders en Vlamingen - waaronder uw leeskamersuppoost - liefde voor de taal bij. Pat Donnez maakte Bomans & Bomans, een literaire soap in tien delen, elke zondag van 9.00 tot 10.00 op VRT Radio 1. Een hele zomer lang jeugdsentiment met o.a. Guy Mortier, Jeroen Brouwers, Angèle Manteau e.a., ook op het internet te beluisteren. Zie verder het Godfried Bomans Genootschap en de Bomans Krant.
4 juli 2001
Gemiste links (maar het einde van de gipstunnel is in zicht: nog 3 dagen!):
Overleden: Joe Henderson, Jim Morrison (30 jaar - fotoreportage van de herdenking bij Libé), Chet Atkins, Kees Stip, Jack Lemmon.
Vervolg: Lucia smelt.
Prijzen: de Cees Buddingh' prijs voor Marc Boog, de Prijs der Nederlandse Letteren voor Gerard Reve.
Niet gemist & eindelijk eens gelezen!
Onderwereld van Don DeLillo (zie ook: The novelist's low status in an age of cultural proliferation). Het land van de wangen van Luuk Gruwez (als dichter is hij beter!). La Rabouilleuse van Honoré de Balzac. Het geheugespel van Nicci French.