En morgen gaat ie weer van start: de poëziezomer van Watou Een lege plek om te blijven (Rutger Kopland). Meer in De Standaard: Hoe vol een lege plek kan zijn.... En vergeet niet eerst hier een hammetje of hennepot te gaan eten.
30 juni 2001
Je kan naar films kijken om je te ontspannen, voor het verhaaltje, voor de diverse onderliggende lagen enz... Dermatoloog Vail Reese kijkt naar de huid van de acteurs en deelt ons zijn bevindingen mee: Skinema.
29 juni 2001
'Ik geloof niet dat er iets is waarover ik niet durf te schrijven. Ik voel me wel gegeneerd als ik bepaalde passages voorlees.' Kristien Hemmerechts over schaamte. [Meer...]
Dit mag hier toch niet onvermeld blijven bij de start van de grote festivals. Waarom houdt de een van popmuziek en de ander van klassieke muziek? Ene dr. Raj Persaud denkt een antwoord gevonden te hebben. Mensen die aan dementie lijden, blijken hun voorkeur van klassieke muziek naar pop te verplaatsen. Dementerende popliefhebbers daarentegen blijven dat genre trouw. Moet daar nog een conclusie bij? [Meer...] en [Meer...] (via Arts & Letters Daily)
28 juni 2001
Italiaanse zomer in het Tate Modern Londen. Zero to Infinity: Arte Povera 1962-1972 en schilderijen van Giorgio Morandi.
27 juni 2001
Toegegeven, de Vlaams-Nederlandse integratie is niet bepaald een hot item. Toch steekt het monster (?) op geregelde tijdstippen de kop op, wat dan meestal enkele lezenswaardige opiniestukken oplevert. Deze keer gaf kamervoorzitter Herman De Croo, naar aanleiding van een pleidooi in HP/De Tijd voor de megafusie, de voorzet: 'Dan verhuis ik naar Wallonië'. Hierbij weze aangestipt dat het genie van de Zwalmstreek korte tijd daarvoor van zijn paard gevallen en op het hoofd terechtgekomen was. De Nederlandse ex-senator Andries Postma reageerde heel wat positiever: hij heeft zelfs al een oplossing voor de koningshuizen. Volgde een beschouwing van NRC-commentator J.L. Heldring en een pleidooi van journalist Axel Buyse. De (voorlopig?) laatste bijdrage is van Eric de Kuyper, Vlaming in Nederland.
Gisteren hadden we het over Sylvia Plath. We hadden er geen weet van dat Boudewijn Büch deze en vorige week op zoek ging naar sporen van de Plath's leven in Massachusetts. De twee uitzendingen zijn nog beschikbaar in Real en Winmedia bij de Vara. Zie ook de Plathonline.com.
26 juni 2001
Van de 6800 talen die er in de wereld gesproken worden, zal de helft tot 90% tegen het einde van de eeuw uitgestorven zijn. Onderzoeker Payal Sampat van het Worldwatch Institute: ,,Het is in sommige opzichten hetzelfde als met bedreigde diersoorten''. Nederlands komt met 21 miljoen gebruikers op de achtenveertigste plaats. [Meer...] en [Meer...].
McLean Hospital Boston is niet bekend als de beste amerikaanse psychiatrische kliniek. Ze was op een bepaald moment wel de meest literaire. Zowel Sylvia Plath, Robert Lowell als Anne Sexton verbleven er. Ze gebruikten hun McLean-ervaringen in hun literaire werken. Alex Beam over The Mad Poets Society.
21 juni 2001
18 juni 1815. De slag van Waterloo. Voor informatie over de slag zie bijvoorbeeld The Battle of Waterloo in 3 minutes or 'My Republic for a cellphone'(!) en A quick primer on Waterloo - the Weightwatcher's version(!). In geen tijd werden de Franse troepen verslagen. Op het slagveld bleven 50 000 doden en gewonden achter. Voor één beroepsgroep een reden tot vreugde: de tandartsen. The great tooth robbery.
20 juni 2001
In de Volkskrant een dossier over de ondergang van de monomedia. Henk Blanken stelt dat, ook al is de internethype voorbij, de oude media daar niet van profiteren. De Yahoo-generatie 'leest geen kranten, leest zelfs geen koppen. Internetjongeren kijken koppen...'
Henk Hofland daarentegen denkt dat de krant niet verloren gaat en bovendien 'het staat me tegen, `het einde van de krant' in de krant uit te roepen. Dat ze het op internet doen, vanzelfsprekend, en dat neem ik de yahoos niet kwalijk.' [Meer...op het internet]
Een nieuw elektronisch tijdschrift voor Neerlandistiek. neerlandistiek.nl wil 'goed gereviewde, betrouwbare wetenschappelijke informatie' bieden. Bij de eerste bijdragen: een onderzoek naar de mogelijkheid om stijl in literatuur op een wetenschappelijke manier te onderzoeken; een bespreking van het vijfde vers van het Egidiuslied; Lucebert en de intertekstualiteit enz.. Academische kost, strak en aangenaam vormgegeven, uitstekende navigatie. Iedere bijdrage is ook in PDF-formaat beschikbaar. Een aanwinst.
19 juni 2001
Vandaag een potje decadentie. Van de Franse auteur Joris Karl Huysmans (1848-1907), vooral bekend van de decadente romans A rebours en Là-bas, is een bundel essays in het Nederlands vertaald: Voorkeuren. Recensie: De moderne kunstenaar rest duivel en ontucht.
Bijdrage over de auteur, die zich later tot het katholicisme bekeerde, in de Catholic Encyclopedia (uit 1908, helemaal op het internet!). De roman A rebours compleet op het internet.
Over de door Huysmans bewonderde en al even decadente schilder Félicien Rops: Le Musée Félicien Rops en enkele werken bij Beauty & Ruin
18 juni 2001
Sinds vorige week op BBC2 ('s avonds rond 23.20u op werkdagen) de reeks Jazz. Ken Burns benadert in een 18 uur durende reeks de jazz als een aspect van de geschiedenis van de USA (na eerdere reeksen over de burgeroorlog en baseball). Bij de vertoning in de States (PBS) kreeg Burns vooral kritiek op het feit dat blijkbaar geen jazz meer was na de jaren zestig. Niettemin: een boeiende documentaire (hallo Canvas? eens iets anders dan herhalingen?). Zoals steeds bij PBS een zeer degelijke begeleidende website: JAZZ. Dossier en kritieken bij AllAboutJazz. En een 24h stream Ken Burns Radio bij de onovertroffen Listen Radio.
17 juni 2001
Test het prototype van de nieuwe Bush raket bij Mother Jones: push! En bezoek de maker, Mark Fiore, voor meer van dat.
16 juni 2001
Rolling Stones-drummer Charlie Watts is ook een volbloed jazz-musicus. Hij concerteert momenteel in Ronnie Scott's Jazz Club met een tienkoppige band. De 'gig' (om en bij 2 uur) werd opgenomen door BBC-Radio3 en is nog tot woensdag op het web te beluisteren: Charlie Watts and the Tentet. Met interview en fotogallerij.
Vandaag, weer eens hoogdag voor Joyce-fanaten & bloomofielen: Bloomsday. Ulysses: 16 juni 1904 - een dag uit het leven van Leopold Bloom. Bloomsday dossier bij The Irish Times: Dyoublong. James Joyce Portal en IQ Infinity-The Unknown James Joyce bij een peetvader van de webloggerij Jorn Barger.
15 juni 2001
Nòg zo'n voordeel: je krijgt tips over plaatsen waar je nooit komt. Zo stuurde Juan ons naar de webcam van de grot van Lourdes. Let op: geen live-gedoe hier, de webcam heeft op dit moment negen dagen vertraging! Waarom die trucage?
Even uitgeteld zijn heeft ook voordelen. Zo lees je nog eens in enkele dagen een kanjer van een meesterwerk. In Het Zwarte Boek neemt Orhan Pamuk je mee in het labyrint Istanbul, op zoek naar jezelf. En je komt er uit als een ander... Orhan Pamuk: Proust, Borges en -naar het schijnt- Joyce in één persoon. Een boek voor op Zidouta's eiland.
12 juni 2001
Om even iets persoonlijks te laten weten, misschien heeft het een therapeutische werking. Zaterdag 2 juni naar het immer leuke radio1-programma Levende Lijven geweest. Deze keer met o.a. John Watts (viel best mee), Koen de Cauter & familie (formidabele hot club de france jazz én mooie website!) en taalvirtuoos Paul Claes. Daarna lekkere maaltijd in de AB. En dan volgt nog een tocht in of rond Brussel. Deze keer iets speciaals: boottocht op het kanaal met la Fonderie - beetje industriële archeologie, zoals Koen Peeters & Kamiel Vanhole in Bellevue/Schoonzicht - (maar de boot brengt de helft van zijn tijd door in en rond sluizen!). En dan kom je terug in de gerenoveerde haven van Brussel. Hebben ze mooi gerenoveerd met jonge boompjes waaruit stalen kabeltjes naar het voetpad vertrekken. Een rechtgeaarde Leeskamenier struikelt daar dus over en breekt een knieschijf. Ziekenhuis, operatie, gips, pijn, revalidatie. Overmorgen moet ik David Byrne missen & volgende maand gaan we op wandelvakantie naar Ierland ;-)...
Samenvattend: lange tijd aan de PC zitten is nog behoorlijk pijnlijk, regelmatige posts blijven dus nog eventjes uit. En hou ons aub verder in het oog. OK?
4 juni 2001
1 juni 2001
Ook in Montréal scheren ze hoge toppen: Platel, Sierens & Co op het Festival de Théâtre des Amériques: la famille dans tous ses états Allemaal Indiaan. Zie ook de recensie in Cyberpresse (La Presse): On sort de là avec une impression de paradoxe. Heureux sans pouvoir mettre le doigt et encore moins les mots sur ce bonheur-là. [Meer...]