Zita Swoon (met een zapestaartje als logo) op het net en meteen op de goede manier: LIFE=A SEXY SANCTUARY
31 maart 2001
30 maart 2001
De Britse natie is in gevaar: globalisering en Brussel ondermijnen de Britishness. Hans Steketee stelt na lezing van een aantal boeken vast dat een frisse, onbevooroordeelde blik op de geschiedenis misschien wel soelaas kan brengen.: Een beest in vele gedaanten. Hij is vooral enthousiast over A history of Britain van Simon Schama, boek dat t.g.v. een BBC-serie verscheen.
Midas Dekkers over de afschuwelijke veeziektes die ons de laatste tijd belagen: De dieren zijn voor ons wat de heksen waren voor de mensen in de tijd van de Verlichting: iets uit een vroegere tijd. [Meer...]
29 maart 2001
Theatergezelschap De Onderneming maakt uit een viertal teksten van Witold Gombrowicz het toneelstuk Slub. Volgens de Standaard zijn ze 'net iets te veel fan van Gombrowicz': inleiding en recensie.
Walter van den Broeck vierde gisteren zijn zestigste verjaardag. Hij noemt zijn nieuwe roman Een lichtgevoelige jongen een 'hommage aan de Vlaamse verteltraditie'. In het boek gaat hij terug naar het Olen van zijn jeugd, plaats en tijd die hij al zo mooi evoceerde in zijn Brief aan Boudewijn.
Het boek van de (vorige?) week in de Volkskrant: Werk van Josse De Pauw. 'Papa is ook wel een sommige mens', met veel links naar recensies van zijn prachtige theaterwerk.
28 maart 2001
Volgende week opent in het V&A Museum een grootse tentoonstelling over het Victoriaanse tijdperk in al zijn facetten: Inventing New Britain: The Victorian Vision. Vooruitblik op het erotische facet: Erotic life in a buttoned-up era. (via ALDaily)
De vier schilderijen van de Antwerpse meester Joachim Beuckelaers, waarvoor de Vlaamse Gemeenschap geen geld vond, zijn gekocht door de Londense National Gallery. Berichtgeving over de verkoop en een eerder interview met de kunsthandelaar Robert Noortman, die de doeken verhandelde.
27 maart 2001
Nu het wat stiller is rond de bende in België staan de Hell's Angels in Nederland volop in de belangstelling. De geschiedenis van de motorclub: Snelheid, geweld, drugs en seks. De site van de Amsterdamse afdeling: AFFA.
26 maart 2001
En in het kader van de Franse Printemps des Poètes (zie 25/3) sluiten wij de dag af met deze poèmes.
Dominique Boucher schildert met de kogelpen en dat leidt tot mooie resultaten. Hij presenteert zijn werk op Stylographie
En dan nu de resultaten van de wedstijden die dit weekend werden gespeeld: de Oscars en de Gouden Uilen. Met toch een speciale vermelding voor het dankwoord van de winnaar van laatstgenoemde wedstrijd: Circussen van ijdelheid.
25 maart 2001
Er zijn meerdere versies van het surrealistische spel Cadavre Exquis - in het Engels Exquisite Corpse - op het internet, trouwens een omgeving die er zich uitstekend toe leent. Op de Surrealistic Games Blurb wordt het principe goed uitgelegd, spijtig genoeg blijkt de link naar de ingevulde zinnen (tijdelijk?) niet te werken. Op de Digital Corpse loopt een Cadavre en Ron & Mike werkten aan een grafische versie. Gainsbourg schreef er een lied over. Het museum Boijmans van Beuningen heeft een uitstekende site, gewijd aan Dada en surrealisme.
Vanaf maandag in Frankrijk Le Printemps des Poètes, een poëzieweek als het ware. In Libération een uitgebreid dossier over poëzie en o.a. het internet: La toile des poètes. Je kan er ook meedoen aan een spelletje Cadavre Exquis, in 1925 uitgevonden door Jacques Prévert.
24 maart 2001
En vanavond grootse momenten voor Onze Helden? We duimen voor Josse De Pauw of Jeroen Brouwers voor de Gouden Uil. En nog eens voor Josse en Dominique Deruddere voor de Oscar. Lees All about Oscar en hou de Iedereen beroemd-site in het oog!
Je hebt van die journalisten die je altijd leest, ook al interesseert het onderwerp je niet direct. Zo iemand is Martin van Amerongen. We groeiden op met zijn stukken in Vrij Nederland, later en nu weer in De Groene Amsterdammer, zijn columns in de NRC, zijn tussenkomsten in het Buitenhof. Telkens weer die combinatie van originele benadering en taalvirtuositeit. Sterkte, Martin!
Slate moest het experiment na enkele maanden bij gebrek aan belangstellenden stopzetten, nu probeert Salon het weer: een vorm van betaalde toegang tot de website. In een letter from the editor kondigt David Talbot Salon Premium aan. Voor $30 per jaar zal je de site zonder advertenties of banners kunnen bekijken. En hij waarschuwt: "the new wave of Web ads that are now being adopted by many sites, including Salon, will be bigger and more prominent than current banner ads..." Het heeft natuurlijk allemaal te maken met het uitblijven van het snelle internet-geld. De New York Times wijst erop dat de overgebleven adverteerders een steeds opdringender plaats opeisen. [Meer...]
23 maart 2001
Volgens de historicus Eric Hobsbawm - in een Observer-profiel 'the lion of the Left' genoemd - treden we de eenentwintigste eeuw tegemoet met een verzameling politieke instrumenten die daarvoor hopeloos ongeschikt zijn. [Meer...]
22 maart 2001
21 maart 2001
We berichtten er al eerder over: in China doen de machthebbers verwoede pogingen om het internetgebruik van de bewoners onder controle te krijgen. Er wordt gewerkt aan een soort 'zwarte doos' die alle verkeer op het internet vastlegt. [Meer...]
Met het verschijnen van de film Quills staat de markies de Sade weer volop in de belangstelling. Interview met regisseur Kaufman: De Sade was zijn tijd ver vooruit. Een beschouwing over de revival: "hij staat voor een soort esthetisering van het kwaad". En voor wie twijfelt: de vierde internationale - die van Trotsky - stelt zich de vraag: "Must we celebrate Sade?"
Voor wie zich nog meer wil verdiepen in de werken van de markies lijkt de site van Neil Schaeffer ons zeer uitgebreid: The Marquis de Sade - A life. Je kan je zelfs wekelijks een gevangenisbrief laten toesturen!
20 maart 2001
Bart Moeyaert kreeg de Woutertje Pieterseprijs voor zijn verhalenbundel Broere. Ter gelegenheid van de uitreiking schreef hij een dankverhaal. Moeyaert heeft ook een prachtige website.
19 maart 2001
Maomagazine wordt stilaan een volwaardig ezine. Met de (pdw)-column (deze week over sponsoring en onderwijs) en de nieuwe Mauro Pawlowski-cd Songs from a bad hat in avant-première.
Beeldende kunst, architectuur, design, film en muziek in de jaren 56-68 van de vorige eeuw: les années pop, expositie in het Centre Pompidou Paris (via het uitstekende Ecritures). Libération wijdt er een drieluik aan: de tentoonstelling (een artistiek allegaartje), pop art ("Populaire, éphémère, consommable") en de muziek (van een aanstekelijke lichtheid). [Meer...]
18 maart 2001
Ivo Van Hove regisseert met The Massacre at Paris zijn eerste stuk bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij sinds begin dit jaar directeur is. Volgens De Standaard 'opnieuw ... een vrij geforceerd experiment en een weinig tot de verbeelding sprekende aanpak.' En ook de minirecensenten van Moose, virtueel tijdschrift over Nederlands theater, zijn niet onverdeeld gelukkig.
Via Intellectueel Online bij Born Magazine terchtgekomen. Ondertitel Design Literature Together. Inderdaad indrukwekkende vormgeving, al lijkt de literatuur op het eerste gezicht wat minnetjes. Eén van de medewerkers, Alex Sacui, ontdekten we eerder deze week met zijn merkwaardige Nosepilot.
17 maart 2001
18 maart kan voor Frankrijk een historische dag worden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er een reële kans dat Parijs, na meer dan een eeuw, een links bestuur krijgt. De linkse kandidaat Bertrand Delanoë liet een flash-animatie aanrukken om zijn slogan te illustreren: Changeons d' ère. Voor de rest valt er bij de partijsites niet veel te zien: in Frankrijk mag er de dag vóór de verkiezingen geen audiovisuele propaganda gemaakt worden. Het web hoort daar ook bij. Zie bijvoorbeeld Les Verts.
Fotograaf Wim Ruigrok neemt, na veertig jaar, afscheid van De Volkskrant met een tentoonstelling geheel gewijd aan Amsterdam. Een keuze uit de foto's en een inleiding van Jan Blokker: Gebouwd op palen. In Arcam Galerie.
Webradio. Tientallen oldies-streams bij Ron Diamond. Vandaag de special Sham Rock - Ireland's best met o.a. Thin Lizzy, Them, Boomtown Rats e.a.
16 maart 2001
Het boekenweekgeschenk is in Nederland een begrip. Het wordt in grote oplage gedrukt en je krijgt het tijdens de boekenweek bij uitgave van een miniem bedrag aan boeken (wij Belgen moeten dan soms jaren wachten op een gewone uitgave...). Ophef alom toen aangekondigd werd dat een niet-Nederlander, Salman Rushdie, dit jaar (thema: het land van herkomst) het boek zou schrijven. Dossier over het boek, Woede, en de schrijver in de Volkskrant.
In 1980 was er ook even ophef. Het manuscript van Gerard Reve, De Vierde Man, werd geweigerd wegens een teveel aan herenliefde, officieel 'een teveel aan controversiële passages'. [Meer...]
15 maart 2001
Kristien Hemmerechts hield de openingsrede van de tentoonstelling De weg naar de hemel in de Nieuwe Kerk Amsterdam. De tentoonstelling gaat over reliekverering in de Middeleeuwen. 'Gewrongen tussen weggooidrang en bewaardrift heb ik op een dag een oranje knuffeldier doorgegeven.' [Meer...]
14 maart 2001
St. Patrick's Day nadert dus met rasse schreden. Wij bereiden ons hier voor met o.a. de site van Anne Cooke (misschien nog verre familie?) uit Arlington, Texas en de songs van Live Ireland.
Palace Brothers, Bonnie Prince Billy... Tom (dEUS) Barman interviewt Will Oldham, onder eerstgenoemde pseudo's bekend bij een kleine maar groeiende groep bewonderaars: ,,New country'' noemt men het wel eens. Maar als Oldham country speelt, speelt Bowie city. En wat betekent dát? Laat die categorietjes dus maar achterwege. [Meer...]
Twee Oldham fansites: The Royal Stable en - en français - Palace.
13 maart 2001
Of de Kladaradatsch! Palace nu Vlaams of Frans wordt, het zal ons worst wezen. Als het gebouw er maar verder uitziet zoals het enkele jaren geleden gerestaureerd werd. Dossier over het getouwtrek, site van de reeds maanden gesloten bioscoop en enige uitleg bij de renovatie (helaas weinig fotomateriaal).
12 maart 2001
De Ierse rocker - en notoir drankorgel - Shane MacGowan - voorheen the Pogues, nu the Popes - liet zich bij wijze van biografie interviewen door zijn vriendin, de journaliste Victoria Mary Clarke. Titel: A drink with Shane MacGowan. In een fragment heeft hij het over drank, de dood en listige jezuieten. In een uitgebreid interview met The Observer stelt MacGowan dat hij niet onverdeeld gelukkig is met het boek, o.a. 'because he might say one thing one day and something else the next. Vorig jaar lieten MacGowan - wegens alcolholisme - en Clarke - wegens depressie - zich opnemen in The Priory. Victoria Clarke hield er een dagboek bij.
11 maart 2001
Jeanette Winterson vindt dat de vrouwen de landbouwcrisis kunnen oplossen. 'Een ziekelijke en zwaarlijvige bevolking, een platteland vol chemie, allerlei ziekten, een kapot milieu en een afnemende diversiteit van fauna en flora, dat is de échte prijs van goedkoop voedsel. [Meer...]
10 maart 2001
De Edmund Burke Stichting slaagde er onder impuls van voorzitter Andreas Kinneging in van het conservatisme een hot issue te maken. De beweging heeft een eigen website: ConservatismeWeb. Onder de vele opiniestukken in de pers valt ook de Groene-special op met daarin o.a. deze leuke quote: '... het standaardbeeld dat de medewerkers van het conservatismeweb van hun tegenstanders hebben, is dat van het progressieve, hedonistische VPRO-lid, dat er maar op los neukt, coke snuift en weigert zijn kinderen met twee woorden te leren spreken, terwijl hij tevens verantwoordelijk is voor de hemeltergende pulp die de commerciële televisie over ons uitstort.' Vooruit! Achteruit!
9 maart 2001
'Opgejut door de boekenweek gaat de NRC op zoek naar de kern van de Nederlandse cultuur'. Hebben Nederlanders ook zoveel behoefte als sommige Vlamingen aan een culturele identiteit? Wat is er cultuur-eigen aan Nederland? Ga erover in gesprek en je krijgt ruzie. Beter is het om erover te zwijgen. Joyce Roodnat in het holst van Nederland - deel 1.
8 maart 2001
Op 10 juli 1941 werden in het Poolse plaatsje Jedwabne 1600 joodse burgers vermoord. Men ging er jarenlang vanuit dat de oprukkende nazi's de moorden pleegden. De politoloog Jan T. Gross bewijst in zijn boek Neighbors dat de Poolse buren de daders waren. Fragment uit het boek en interview met de auteur.
Gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk op 11 en 18 maart. In 1995 kwam het extreem-rechtse Front National in vier steden aan de macht. Reportage over de toestand van de steden en van de partij: het Front National maakt het vooral zichzelf moeilijk [Meer...]
7 maart 2001
Uitgeverij Vassallucci lanceert opnieuw Atarik, 'het blad voor jonge Marokkanen enzo...' met een papieren en een webversie. Hoofdredacteur Khalid Boudou publiceert tegelijk zijn eerste roman. De uitgave past bij het thema van de komende boekenweek - Het land van herkomst. Schrijven tussen twee culturen - waaraan Vassallucci ook een website wijdt.
St. Patrick's Day nadert en als er één heilige is die we graag vieren, dan deze wel. Een uitgebreid dossier over de Ierse heilige met o.a. Life Sans Patrick: 'No St Pat would mean no shamrock and it's such a dinky national symbol.'
6 maart 2001
Volgens Arjan Peters is Gerrit Komrij - die overigens dezer dagen niet uit de media weg te slaan is - te braaf geworden: 'Hij ging in 1984 uit Nederland weg omdat hem de 'ongewenste culturele intimiteiten' hier te veel werden. Maar op 9 maart aanstaande zal Gerrit Komrij op een feestavond in de Amsterdamse Balie een home-video laten vertonen, opdat zijn publiek kan zien hoe warmpjes hij er in Portugal bij zit.' [Meer...]
5 maart 2001
De Talibaan vernietigen religieuze beelden. Hubert Smeets schetst een korte historie van het beeldenstormen: Beeldenstorm als opium voor het volk. [Meer...]
Het was inderdaad goed: John Cale en An Pierlé, 'het had iets naïefs, zelfs ontroerends. De leermeester en de studente, de vader en de dochter.' En het ander hoogtepunt: Jools Holland met Sam Brown. Recensie en enkele fansites: John Cale, Jools Holland, Sam Brown en An Pierlé.
3 maart 2001
Picasso érotique in de Galerie Nationale du Jeu de Paume. De schilder heeft zijn leven lang zijn seksualiteit bestudeerd en, toen de drift doofde, het verlangen ernaar, en daar trouw verslag van gedaan met alle middelen die hem ten dienste stonden. [Meer...]
'De conservatief die zijn denkwereld doorvlecht met irrationele elementen (het primaat van de standenmaatschappij, de goddelijke oorsprong van het wettig gezag) is geen conservatief, maar een reactionair.' Martin van Amerongen: Achttien stellingen over het conservatisme.
We blijven lachen op vrijdag- en zaterdagavond op Canvas: na het Peulengaleis en Spike is er nu weer In de Gloria. De NRC over dat laatste: 'De argeloze Nederlander die er al zappend op stuit en deze Vlaamse acteurs niet herkent, ziet het nepkarakter misschien niet eens in.' (vandaar dat ze er een Vlaamse journalist op loslieten?) [Meer...]
2 maart 2001
In 1943 zijn er op het Griekse eiland Kefallonia ongeveer tienduizend Italiaanse soldaten omgekomen in een gevecht tegen de nazi's. Een episode die in de Italiaanse geschiedschrijving pas aan bod kwam na het wereldwijde succes van de roman Kapitein Corelli's mandoline van Louis de Bernières. Het boek wordt verfilmd door John Madden. De Italiaanse president Ciampi ging op bedevaart naar Kefallonia. [Meer...]
Zondag a.s. opent de grote Panamarenko-tentoonstelling in het SMAK. Leo de Haes recenseert het boek Panamarenko. For Clever Scholars, Astronomers and Doctors: 'Panamarenko is een bewaarder van verloren dromen, verloren omdat ze meestal al gerealiseerd zijn én werken.' [Meer...]
1 maart 2001
Leer uw weblogger beter kennen. Joeri is een social hedonist in de 3CS Social Values Survey. Uw leeskamersuppoost daarentegen is een autonomous rebel: knowledge is power, I did it my way (let op: verleden tijd) en the personal is political! En gij nu!
De Sports Illustrated Swimsuit Issue 2001 is uit. Ene Andrew Stuttaford stelt, tegenover de gebruikelijke feministische protesten, dat deze jaarlijkse uitgave uiterst vernederend is voor ... de Amerikaans man. [Meer...] (via ALDaily)