28 februari 2007

Noiret postuum

Volgende week verschijnen de memoires van Philippe Noiret die enkele maanden geleden overleed. Uittreksels: Mémoires d'outre-tombe.

Iran

Samenvattingen in de krant en op het web bij de vleet. Het hele stuk van Seymour Hersh vindt u hier: The Redirection.

25 februari 2007

Kaartenbak

Margreet Fogteloo, n.a.v. Das Leben der Anderen, over het DDR-socialisme: De efficiency van de kaartenbak.

21 februari 2007

Darwin's Nightmare

Niet te missen, vanavond op Canvas, de nachtmerrie van de globalisering: DARWIN'S NIGHTMARE.

11 februari 2007

A la recherche de l'Eglise perdue

Alles over kerken in Proust's A la recherche du temps perdu van Proust, Engelstalig met een zoekfunctie en foto's. Ecclesiastical Proust Archive.

Webdagboek uit uit de bibliotheek

Saad Eskander, directeur van de vernielde en geplunderde Nationale Bibliotheek van Irak, houdt sinds november een webdagboek bij. Reportage in de New York Times.

4 februari 2007

Sarko Facho

De Franse presidentskandidaat Sarkozy heeft altijd al zijn ranzige rechtse randjes gehad. Deze keer bakt hij het nog iets bruiner. Voor de Italiaanse vertaling van zijn bestseller Témoignage liet hij het voorwoord schrijven door de leider van de "post"-fascisten Gianfranco Fini. Le préfacier post-fasciste de Sarkozy.

Ayaan of Ramadan?

Boeiende discussie op de Duitse website Sign And Sight. Moet het Westen samenwerken met gematigde Islamisten als Tariq Ramadan of met dissidenten als Ayaan Hirshi Ali? Pascal Bruckner opende met een aanval op Timothy Garton Ash die in The New York Review of Books werk van Ayaan en Buruma recenseert. The multicultural Issue.