30 oktober 2006

Expeditie Europa

Janine Prins en Hans Beerekamp gaan, samen "met drie Hollandse Helden -de schoolmeester, de dominee en de koopman-" op reis naar witte plekken op de kaart van Europa in een tot kampeerauto omgebouwde vrachtwagen. Ze brengen verslag uit op hun NRC-weblog Expeditie Europa.

27 oktober 2006

Boekenmacht

De Standaard der Letteren publiceert de powerlist in boekenland. Nummer 1 is Frans Schotte, directeur van de Standaard Boekhandel. Die man demonstreert zijn boekenmacht door in zijn boekhandels boekenkasten vol te proppen met DVD's.

24 oktober 2006

Twee jaar na Peel

Morgen is het twee jaar geleden dat John Peel overleed. De BBC houdt hem in eer met Keeping it Peel!. Plus: waar wij, 17 jaar oud, voor opbleven tot lang na middernacht, The Perfumed Garden.

Hongarije

Het verhaal van Peter Nadas: October 23, 1956.

22 oktober 2006

Botero en Abu Ghraib

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero stelt zijn Abu Ghraib tentoon in New York: schrijnend!

Het conservatieve moment

Jan Peter Balkenende schreef een brief aan Harry Mulisch, Jos de Beus kondigt een lange conservatieve golf aan. Is Nederland definitief verloren voor de goede zaak? [Meer... en meer...]

18 oktober 2006

De obit

De obituary kan in de Britse en Amerikaanse pers op een lange traditie bogen. Bij mijn weten heeft alhier alleen De Morgen een wekelijkse necrologiebladzijde, de laatste tijd weer verzorgd door Jean-Paul Mulders. Volkskrant-necroloog Peter Brusse over het genre: De "obit" gaat over het leven.

14 oktober 2006

Top 100

Carsten Höller (in België geboren, de man van de Tate Modern-glijbanen) op 68 en Luc Tuymans op 96: ziedaar de Belgische aanwezigheid op de lijst van honderd invloedrijkste personen in de hedendaagse kunst. Op 1: de Franse grootgrutter François Pinault.
French tycoon tops art power list. Onze eeuwige favoriete staat op 51. En waar is Hoet?

Anna Politkovskaja

Hubert Smeets: Het moorden gaat door.
Fragment uit haar boek A small corner of hell: Russia's secret heroes.
Haar laatste, onafgewerkte, artikel Terreur tegen terreur.

11 oktober 2006

President

Mooi verhaal van een stad in Knack: De president van 't Stad.

7 oktober 2006

Woodward, Kissinger en Hitchens

In zijn nieuwe boek State of Denial (zie A reader's guide to Bob Woodward's State of Denial) schetst Bob Woodward een ontluisterend beeld van de top van het Witte Huis, meer bepaald in de Irakoorlog. Woodward wijst onder meer op de rol van Henry Kissinger. Goed voor een beschouwing van Kissinger-bestrijder Christopher Hitchens: The return of Henry Kissinger.

4 oktober 2006

De Slegte

Het gaat niet goed bij De Slegte en Boekensneuper -"over het verzamelen van boeken en het kopen van boeken in antiquariaten, via internet, of waar dan ook"- betreurt dat met ons: De Slegte verramsjt. Boekenliefhebber (of is het Overvloed?), ooit inkoper bij De Slegte, bekijkt de zaak als menselijk rariteitenkabinet: Goede tijden bij De Slegte. En we hebben er meteen twee boekenblogs bij.

Paul Cézanne

Op 22 oktober 1906 overleed de Franse kunstschilder Paul Cézanne. 2006 zal dus een Cézannejaar geweest zijn. Dezer dagen loopt in de Londense National Gallery de tentoonstelling Cézanne in Britain. De goede man is bij leven nooit over de Grote Plas geweest, zijn werken deden dat wel en die worden daar tentoongesteld. Enkele daarvan bij de BBC.
Kunstcriticus James Wood noemt Cézanne the most literary of modern painter: A fresh view.

2 oktober 2006

MM bij de psychiater

De Franse auteur en psychiater Michel Schneider reconstrueert in zijn roman Marylin, dernières séances de laatste jaren van Marylin Monroe via haar analyse bij Hollywood-psychiater Ralph Greenson. Hij noemt het "une fiction vraie". Interview met de auteur in Lire en recensie in Le Monde: Hollywood transfert.

1 oktober 2006

0110

0110 literair bij Knack: Berichten aan de Bevolking.

Martin Amis

We hebben er u de voorbije weken naar gelinkt: de stukken van Martin Amis over 9/11 en moslimextremisme. The Observer interviewt Amis over zaken die er echt toe doen, bijvoorbeeld: vrouwen. The Amis papers.