29 mei 2006

Wembley

wembley
Dit is fragment nummer 51 van het boek "Wembley" van Richard Osinga.


De voetbaltrainer


Het clubhuis is een laag gebouw, een barak zoals waar de politieagenten aan de Avenue des far wonen; de kleedkamers met gedeelde douches zijn de woningen voor de officieren. De kantine is een grote ruimte, gevuld met plastic stoelen en tafels. Na de wedstrijd zijn de ramen beslagen door de rook en de damp die van de natte haren van de warme spelers komt.
Ik ben vroeg. Er zijn alleen nog jeugdspelers en hun ouders. De jeugdspelers groeten me: 'Wembley! Wembley! Very good!' Ze weten wie ik ben. Iedereen weet wie ik ben. Ik ben de belangrijkste speler van het eerste team. De ouders zeggen niets en kijken alleen maar naar me, met hun ogen van glas die geen uitdrukking tonen.
Het duurt lang voor de anderen komen. Ze komen bij me zitten aan mijn tafeltje, bestellen koffie en broodjes kaas en maken grappen. Het zijn de enige Nederlanders die je ziet lachen. Ze slaan me op de schouder en ik lach met ze mee. Ik zie ze als mijn vrienden. We zeggen Godverdommeteringlijer en Rotnaarjemoereikel tegen elkaar.
Pino komt altijd als laatste. Ik speel samen met hem voorin. De eerste keer dat ik kwam, zei Brekke: 'Pino Afrika.' Pino maakte een trappende beweging vlak voor zijn gezicht, zonder hem te raken. Pino is lichtbruin, zoals sommige mensen in het noorden, hij heeft de kleur van Reiziger en Davids.

Naar het begin - Doe mee - Lees verder >>


26 mei 2006

Reve

Hom of kuit-enquête in Onze Taal: Was Gerard Reve belangrijk voor het Nederlands? Durft iemand daar nee op antwoorden?

25 mei 2006

Kooien

De Amerikaanse Joseph Cornell maakte kijkdozen, ballerinadozen, dozen met alle mogelijke voorwerpen. The Nits wijdden Soap Bubble Box aan Cornell.
Jonathan Safran Foer over deze merkwaardige kunstenaar: Flights of fancy.

22 mei 2006

Ramsey Nasr

De tien geboden van Ramsey Nasr: Ik kan overal en nergens aarden.

21 mei 2006

Vrijdenker Revel

Eind vorige maand overleed Jean-François Revel, journalist, filosoof, lid van de Académie française. De man werd geëerd als een groot vrijdenker, zie o.m. zijn website Chez Revel. Dat was hij inderdaad, maar dan wel een vrijdenker die overal communistisch complotten zag. Enkele parels: Jean-François Revel, pour mémoire.

Ayaan

En ook niks over Ayaan? Jawel. Allemaal triest, bekrompen & kortzichtig van Rita en de Nederlanders. Maar had Ayaan, na een tussenstop bij de PvdA, niet gekozen voor de partij van de harde aanpak van de asielzoeker?
Dirk Verhofstad: Ayaan Hirsi Ali op de brandstapel.

20 mei 2006

Mona

Geen Da Vinci Code -het boek- in De Leeskamer. Wij schrijven hier toch ook niet over het telefoonboek?
Geen Da Vinci Code -de film- in De Leeskamer. Sneu voor Audrey dat de film nog slechter blijkt dan het boek.
Toch Da Vinci? De volgelingen van Marcel Duchamp: Mona WRC !!!

17 mei 2006

De zelfstandige boekhandel

De betere, onafhankelijke boekhandel? Niet meer nodig in het internettijdperk... The death of the independent bookstore.

10 mei 2006

Sigmund

Het Freudmuseum in Londen stelt een deel van Sigmunds kunstcollectie tentoon. Kunnen we daar iets uit leren over de man die deze maand zijn honderdvijftigste verjaardag viert? The secret Sigmund.

8 mei 2006

Joseph Beuys de rocker

Joseph Beuys was ook een rocker. Sonne Statt Reagan (videoclip - 1982).

7 mei 2006

Voetbal!

Jawel, ook wij hebben het al eens over voetbal. Uit grondige studies blijkt dat de grote meerderheid van stervoetballers geboren is in het eerste kwartaal van het jaar. Zoekt u een astrologische verklaring? Anders Ericsson heeft andere verklaringen.
A Star Is Made.

6 mei 2006

Talen vergelijken

"Somewhere between English and German, Dutch might not be the most beautiful language but it is the national language of two very dynamic and friendly countries: Belgium and the Netherlands, as well as South Africa.": Comparative table of languages and language profiles for the prospective learner.

2 mei 2006

Stille Zuidzee

Wereldreiziger Rudi Rotthier trekt een jaar door de Stille Zuidzee en brengt daar wekelijks verslag over uit in (overigens uitstekend vernieuwde) De Morgen en tussendoor op zijn reisblog: Stille Zuidzee.

1 mei 2006

Lost World

De Britse cineast Claude Friese-Greene filmde Groot-Brittanië in de jaren 20 van vorige eeuw in kleur. Morgen op BBC2 vandaag al op de BBC-site: The Lost World of Friese-Greene.