26 februari 2006

Loretta Lux

De minivolwassenen van Loretta Lux in het Fotomuseum Den Haag. De Volkskrant: Denkbeeldige portretten. Meer op Loretta Lux.

Gisteren

Jong in de jaren 60 en 70. Het is ons ook overkomen, zelfs enkele jaren in Nederland. Punks, hippies, werkende jongeren, hasjrokers, kabouters, plattelandsjongeren, nozems, ballen, homo's en jeugdige werklozen, ze zijn er allemaal bij op /Geschiedenis. De jeugd van gisteren, ook op de PC maar wanneer krijgen we dit kanaal hier op tv mijnheer telenet?

24 februari 2006

Rembrandt 400

Rembrandt wordt dit jaar vierhonderd en dat mag gevierd, onder meer met enkele grootse tentoonstellingen. Gisteren opening van de tentoonstelling Rembrandt - Caravaggio in het Van Goghmuseum Amsterdam. Jan Van Hove: Genieën onder elkaar.
Robert Hughes portretteert Rembrandt: Connoisseur of the ordinary.

23 februari 2006

Bekering

De Noorse theologiestudent Torbjorn Askevold wou zich, na een verblijf van vier en een halve maand in Damascus, bekeren tot de Islam. Juist op dàt moment braken de cartoonrellen uit... A Damascene conversion.

21 februari 2006

Kennedy en Castro

In de met veel bombarie aangekondigde Duitse documentaire Rendez-vous mit dem Tod, binnenkort op de VRT, beweert Wilfried Huismann dat Fidel Castro betrokken was bij de moord op JFK. Ludo De Witte analyseert de film in Uitpers: oude koek waaraan zelfs in de VS geen waarde wordt gehecht. [Meer...]

Cursus

De Contrabas en Rottend Staal Online verzorgen een -gratis!- online cursus Debuteren met... poëzie. Zie ook hoofdstuk 1: Het begin.

20 februari 2006

Cabaret Voltaire

Negentig jaar geleden ging in Zürich Cabaret Voltaire open. Het hoofdkwartier van Dada werd nu gerestaureerd. Reportage: Waar is het podium? Dada 90 jaar.

19 februari 2006

Hirst in Mexico

Damien Hirst stelt tentoon in Mexico. Interview: Damien of the dead.

15 februari 2006

Valentijn en de wereld

In Foreign Policy een Valentijnspecial over wie van wie houdt in de wereld. Who Do You Love?

14 februari 2006

Valentijn

Gerda Dendooven, Dimitri Leue en Oscar van den Boogaard over de liefde: Iedereen Podcast.

Coetzee over Marquez

JM Coetzee over de hoeren van Gabriel Garcia Marquez: Sleeping Beauty.

12 februari 2006

11 februari 2006

Europa!

Bertelsmann bezit Random House, Holtzbrinck bezit Farrar, Straus & Giroux, Peacock bezit Viking en Lagardère koopt Time Warner. Daniel Gross over de Europeanen die de Amerikaanse uitgeverijen opkopen. Das Book.

Wit is altijd schoon

Een aantal Nederlandse media volgen niet langer het Groene Boekje, maar het Witte Boekje, de Spellingwijzer van het Genootschap Onze Taal. De witte spelling.

8 februari 2006

Barnes over de nieuwe Flaubert

Het Centre Flaubert van de Université de Rouen publiceerde enkele tot op heden onuitgegeven teksten van Gustave Flaubert: Vie et travaux du R.P. Cruchard et autres inédits. Julian Barnes las ze: Lost fragments from the life of Flaubert.

Atheologie

De Franse filosoof Michel Onfray schreef Atheologie, een 'kritiek van de hoofdzonden van jodendom, christendom en islam'. Recensie in De Volkskrant Een lijkrede voor God die 'nog steeds ademt'.
Meer bij l'université populaire de Caen.

7 februari 2006

Lambrecht blogt

Jef Lambrecht -wat Draulans & co ook mogen beweren, altijd goed voor degelijke radioduiding en -reportages- is weer in Irak. Hij houdt er nu ook een weblog bij.

6 februari 2006

Cultuurprijzen

Erwin Mortier zal vanavond niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen en wel hierom.

Shireen Strooker

De tien geboden van Shireen Strooker, weduwe Bram Vermeulen: Ik hou van simpel.

Cartoons

Ibn Warraq Democracy in a Cartoon.

4 februari 2006

Compromisloze energie

Arjen Fortuin las de nieuwe Verhulst en de nieuwe Verbeke: De Belgen zijn beter

Benjamin Franklin: ook een jaar

Benjamin Franklin, boekdrukker, journalist, wetenschappeer, politicus, founding father van de VS, werd geboren op 16 januari 1706. De man heeft dit jaar dus ook recht op een jaar. De eerste amerikaan.

1 februari 2006

Julian, Arthur & George

Julian Barnes behandelt in zijn nieuwe roman, Arthur & George, de zaak George Edalji, een Engelse Dreyfus-zaak. Interview in De Morgen: "Zie jij Bush een diepgaande correspondentie aanknopen met Pinter? Ik niet". Meer op julianbarnes.com.