30 januari 2006

Peter, Christopher & Edward

NTGent speelt Edward II, Ed is dead forever, yours, van Christopher Marlowe (1564-93), vertaald en bewerkt door Peter Verhelst. "Edward II is voor 7 procent Marlowe en voor 93 procent Verhelst. Ik heb de lidwoorden en een paar situaties overgehouden. Interview met Verhelst: Hoop klinkt zo wanhopig.
Tussen haakjes: eindelijk eens iemand die over Verhelsts veel bejubelde Zwerm zegt wat wij denken: Frank Hellemans, Soldaat in een doodseskader.
Park Honan schreef een Marlowe biografie: Poet and Spy.

29 januari 2006

Poëziekritiek

Thomas Vaesens over hoe de literaire kritiek zichzelf in de jaren zestig buitenspel zette en wat daarvan de gevolgen zijn voor de poëzie: Zonder kritiek wordt niemand groot – tegen het romantische beeld van poëzie.

26 januari 2006

Gedichtendag bis

Bart Moeyaert trad vandaag aan als nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Zijn eerste stadsgedicht: Nieuwstad 14. Interview in De Morgen: Als er een doel moet zijn is het zieltjes winnen voor de poëzie.
Plus nog wat favorieten: de gedichten in beeld van Emile Budé, Aanbeelden-poezie.galerie, Max Dohles De Winter in drie zangen en De Contrabas, zeven weblogs over poëzie.

25 januari 2006

Gedichtendag

Morgen gedichtendag dus, maar dat wist u al? Onze favorieten: het onvolprezen poëziedagblad Rottend Staal online, Tine Moniek's Parlando, de recensies van Poëzierapport en Arcadim in Arcadië, weblog van dichter Paul Rigolle.

Foei, Olland, Foei!

Het lijkt erop dat onze Noorderburen sinds de opkomst van Fortuijn het Noorden helemaal kwijt zijn. Rita Veronk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie "vindt dat er voor heel Nederland een code moet komen met daarin de bepaling dat op straat alleen Nederlands wordt gesproken. (bericht in de NRC). Commentaar van Marc Reynebeau: Bange blanke Nederlanders.

23 januari 2006

Jezus, Gilbert en George

Was Jesus Heterosexual? Dat is de vraag die Gilbert & George proberen te beantwoorden in de White Cube: SONOFAGOD PICTURES. Commentaar in The Guardian: Profanity Fair?

22 januari 2006

Arabisch antisemitisme

De theoloog Hans Jansen toont in zijn boek Van jodenhaat tot zelfmoordterrorisme o.m. aan dat de Arabische wereld de jodenhaat van het Westen leerde. Interview in Trouw. Plus een voorstudie die in het Belgisch Israelitisch Weekblad verscheen: Antisemitisme in Midden Oosten van Europese oorsprong.

21 januari 2006

Lévy en de Tocqueville

"Rock-star French philosophe" Bernard-Henri Lévy deed voor the Atlantic de reis van Alexis de Tocqueville nog eens over en brengt daar verslag over uit in American Vertigo. Recensie: American Psychoanalyst. Interview in Vanity Fair: BHL, Unbuttoned.
Meer Tocqueville op The Alexis de Tocqueville Tour.

Boeken

H.M. van den Brink Bij het weggooien van boeken.

17 januari 2006

Masters of War

Greil Marcus over een slechte song, Bob Dylan's Masters of War, en wat ermee gebeurde : Stories of a bad song.

16 januari 2006

Erwin Olaf in New York

De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf stelt tentoon in New York. Eerdere exposities van zijn ietwat geile werk deden het niet in de US. Met een jaren-vijftig sfeer kan het wel: Hasted Hunt Gallery. Interview in De Volkskrant: Ik kietel en vervolgens deel ik een klap uit. (Veel) meer bij Erwinolaf.com.

15 januari 2006

Tracey Emin en de psycholoog

The Observer stuurde Geoffrey Beattie, professor in de pscyhologie, uit voor een gesprek met ons aller Tracey Emin. On the couch with Tracey Emin.

Arbeid en christendom

Theoloog Eric van de Laar onderzocht christelijke publicaties over arbeid in de periode 1970 tot 2000. Hij vond altijd hetzelfde liedje: "We moeten niet vergeten dat er meer is in de wereld dan werken en consumeren, en dat de mens werkt op aarde om de naaste, de gemeenschap en God te dienen". [Meer...]

12 januari 2006

Katholieke podcast

De Podcasters schijnen de toekomst in hun zak te hebben en dat hebben we te danken aan de Nederlander Adam Curry. Het Vaticaan doet ook mee, een godcast als het ware. En dat zouden we volgens Vrij Nederland aan een andere Nederlander te danken hebben: de iPod-priester.

11 januari 2006

BV Vitalski

Voormalig nachtburgemeester Vitalski (zie o.m. Kingkong) is aardig op weg een superster te worden. Waar je ook kijkt in de media: hij is er. En hij heeft bovendien nog wat te vertellen ook. 2006 wordt zíjn jaar: Ik wil Koen Wauters zijn.

10 januari 2006

Bad trip?

Dr. Albert Hofmann, de uitvinder van de LSD, viert morgen zijn honderdste verjaardag. Zijn verhaal in the Independent: The Father of LSD.
De Groene publiceerde bij de veertigste verjaardag van de uitvinding, in 1997, een gesprek met drie Nederlands LSD-slikkers van diverse generaties: Een trip van veertig jaar.
Ten slotte een (video)bijdrage over Jan Bastiaans, die met LSD experimenteerde in de psychiatrie: Andere Tijden.
Meer bij de Hofmann Foundation.

8 januari 2006

Mitterrand

Tien jaar geleden overleed François Mitterrand. Hij was gedurende twee ambtsperiodes, van 1981 tot 1995 president van Frankrijk. Zijn verkiezing betekende een ommekeer in de Franse vijfde republiek: ook links kon Frankrijk besturen. Maar ook daar bleek dat de democratie smalle marges heeft...
Dossier in Le Nouvel Obs, de koele minnaar van Mitterrand: Quelle histoire!
Hoofdartikel in de rechtse Figaro: Mitterrandolâtrie.
Video-opnames van de aanstelling in 1981 bij Libé: Revoir Mitterrand en 1981.

5 januari 2006

De vos blogt

TheaterMalpertuis Tielt -elk jaar goed voor enkele memorabele voorstellingen- begint met een weblog. Achtergrondinformatie bij de producties, impressies van het personeel etc. in Het hol van de vos.

3 januari 2006

Taalkritiek

Beurtbalkje, voornamelijk, spatiegebruik... Er zijn tientallen websites over taal. Marc Van Oostendorp over de gedrevenen die ze maken en bezoeken: Taalkritiek in tijden van terrorisme

2 januari 2006

Afrika

Granta wijdt een nummer aan de vele stemmen van Afrika. The View from Africa: "It has fifty-four nations, five time zones, at least seven climates, more than 800 million people and, according to the latest diligent research, maybe 14 million proverbs. South Africa and Burkina Faso have as much in common as Spain and Uzbekistan. And yet people do generalize; Africa has become the continent of moral concern." Op de website een bijdrage van Binyavanga Wainaina: How to write about Africa.

2006

2006 (onze beste wensen!) Mozartjaar. Wolf viert op 27 januari immers zijn tweehonderdvijftigste verjaardag. Met een o.m. een dito tiendaagse op Klara. Dossier in Le Nouvel Obs, met een tekst (rijkelijk 'geïnspireerd' door twee Duitse biografen) van Stendhal: Le roman de Mozart.