31 december 2005

Afsluiter

Een waardige afsluiter: Eliot Weinberger What I heard about Iraq in 2005.
Aan alleen een prettig oud & nieuw en een vredevol 2006 gewenst.
We beginnen morgen het nieuwe jaar in elk geval al goed met Jonathan Safran Foer, wereldgast bij de VPRO.
Zie ook: The Project Museum.

28 december 2005

DWB 150!

Het literaire tijdschrift Dietsche Warande & Belfort bestaat vierde deze maand zijn honderdvijftigste verjaardag. In het decembernummer richten 155 auteurs zich, elk met 15 regels, tot de mensheid van 2155. Een selectie op de website van DWB: De 1505.

Muze

Freya, nu ook als onderwerp van een mini-sonnet: BELGENMOP.

Prijs!

Louis Menand over 'literature's global economy', literaire prijzen: All that glitters.

27 december 2005

Bronislaw Geremek

Bronislaw Geremek: Pools historicus, dissident, mede-oprichter van Solidarnosc en ex-minister, geïnterviewd door Dirk Sterckx zijn partijgenoot in het Europees Parlement: Nationalisme is hét gevaar voor Europa.

26 december 2005

Prijatnogo appetita!

Russische keuken: zware, depressieve kost? Diana Dubois denkt er anders over en bewijst het met haar literair kookboek Prijatnogo appetita! Recepten uit de Russische keuken, gebaseerd op citaten uit de Russische literatuur.

Kerst en de Kip

Ook kippensoep gegeten bij de kerstboom? Marc Reynebeau: De taal van het goede hart.

23 december 2005

Halte

Negen NRC-columnisten over het voorbije jaar en wat ze meenemen naar volgend jaar. Negen videocolumns, beginnend bij hun bushalte. Halte 2005, vandaag Frits Abrmahams.

Schoonheid

Zadie Smith schreef On Beauty, in de vele lijstjes één van de boeken van het jaar (en op ons lijstje voor volgend jaar). Interview: Iedereen is authentiek, ook Madonna.

21 december 2005

Taal van het jaar vijf

Het jaar 2005 was het jaar van het generatiepact en de sudoku, het ene al makkelijker oplosbaar dan het andere. Van Dale signaleert ruim vierhonderd nieuwe woorden.

20 december 2005

Glasnost

'Het idee dat wij zo verlicht zijn, en de rest van de mensheid in het duister rondtast op zoek naar het lichtknopje vind ik een onverlichte gedachte'. NRC-adjunct-hoofdredacteur Sjoerd de Jong over het goed, ware & schone: Ik ben voor culturele glasnost.

18 december 2005

Actie!

Een groot aantal Nederlandse kranten en dagbladen verwerpt de nieuwe spelling en blijft de spelling van 1995 gebruiken. (Ik geloof dat ik dat hier ook doe, maar om het zeker te weten zou ik toch even die lijst moeten bestuderen...) [Meer]

Fred Nérac

Op 22 maart 2003, twee dagen nadat de oorlog begon, verdween de Franse cameraman Fred Nérac in Irak. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. L'énigme Fred Nérac.

Bach!

BBC Radio 3 viert de kerstdagen met Bach: gedurende tien dagen (van 16 tot 25 december) niks dan Johann Sebastian Bach, de complete Bach op de radio. En naar goede gewoonte bouwt de BBC er een informatieve website -met downloads en blog van de producers- rond: A Bach Christmas. En The Guardian is er ook bij met een dossier: Special Report Bach.

16 december 2005

Dictee

Maandag is het weer zo ver: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Philip Freriks wordt geassisteerd door Martine Tanghe en het dictee is voor het eerst ook te volgen op het internet.

14 december 2005

Buda

Het Kortrijkse kunstencentrum Limelight stopt er mee en gaat vanaf 1 januari met Dans in Kortrijk en Beeldenstorm op in Buda. Het festival Utopia geeft een voorsmaakje.
Interview: Weg met Limelight, leve Buda.

12 december 2005

Barnes over Braque

Julian Barnes over Georges Braque: Always there.

Grijs over Sudoku

Piet Grijs over Sudoku(en die kan het weten).

11 december 2005

Fallaux en VN

Vrij Nederland -huisblad van uw suppoost- is de laatste maanden, onder leiding van Emile Fallaux een nieuw, aantrekkelijker weekblad geworden (een beetje de New Yorker van de Polder?). Interview 'Ik durf risico's te nemen.

Nasr, Pauli, Lannoye en Verschaeve

Het begon met Ramsey Nasr, die zich in De Standaard van 8 november druk maakte over de aanwezigheid van ambassades, meer bepaald de Israëlisch ambassade op de Boekenbeurs. Walter Pauli, adjunct hoofdredacteur van De Morgen, benoemde Nasr meteen tot opvolger van Cyriel Verschaeve. Woord volgde op wederwoord en Tom Lanoye ging er zich in Humo ook nog eens mee bemoeien. Alle stukken van deze prachtpolemiek op een rijtje op antwerpenblogt.

10 december 2005

Pinter

Harold Pinter en de wandaden van Bush & Blair. Lezing bij de ontvangst van de Nobelprijs: Art, Truth & Politics.

8 december 2005

7 december 2005

Diamant

Fotograaf Kadir van Lohuizen kreeg de VVOJ-prijs voor zijn reportage 'Diamond matters. The journey of a diamond', gepubliceerd in Vrij Nederland. De volledige reportage is te zien op zijn site Lohuizen.net.

Extras

Extras op Canvas, maar wel na middernacht... Het wordt er niet beter op voor de 'meerwaardezoeker' (die het allang op andere zenders gevonden heeft - waar het ook niet veel beter is...). Ricky Gervais heeft nu ook zijn podcast . Meer bij Ricky Gervais... Obviously.

6 december 2005

Proulx & Lee

Ang Lee verfilmde Brokeback Mountain naar een verhaal van Annie Proulx dat zij in 1997 in The New Yorker publiceerde: Brokeback Mountain.

5 december 2005

Néoréacs

Emmanuel de Roux heeft het ook, in Le Monde, over Les nouveaux réactionnaires: 'la cohorte de ces nostalgiques d'un ordre passé dont les rangs grossissent chaque jour'. Hij haalt onder meer het voorbeeld van Régis Debray aan, de voormalige Che-compagnon die nu fulmineert tegen Jan Fabre en het festival van Avignon (zie 22/11).
Ach, de Fransen maken kennis met wat we in Nederland en Vlaanderen al lang kennen: een groepje 'denkers' die afgezakt zijn naar het niveau van het Café du Commerce en overal rondbazuinen dat zij de martelaren zijn die zeggen wat niet mag gezegd worden. Namelijk: de ongeuanceerde cafépraat van een groot deel van het volk (zie ook 4/12).

Tank!

In navolging van Filip Dewinter en Hilbrand Nawijn die de Groot-Nederlandse Marnix van Sint-Aldegonde-denktank oprichtten, begonnen Walter Bart en Jeroen Versteele met de eveneens Groot-Nederlandse Philipotte van Belle-denktank. Ze stellen hun project voor van 9 tot 14 december in NTGent. Denk tank!

4 december 2005

Antinationalist

Midden-Europakenner Piet De Moor schreef Schemerland. Stemmen uit Midden-Europa. Interview: Ik ben een overtuigde antinationalist.

Finkielkraut en de nieuwe reactionairen

Alain Finkielkraut gaf vorige week in een interview met Haaretz zijn visie op de rellen in de Franse banlieues. De filosoof benadrukte het ethnisch-religieuze karakter van de opstand.
Le Nouvel Obs besteedt een dossier aan Finkielkraut en soortgenoten, Les néoréacs.

3 december 2005

Ergh, Weverbergh?

Julien Weverbergh, enfant terrible van de Vlaamse uitgeverswereld in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw. Vriend en vijand van alles en iedereen. Zelfs eventjes ufoloog. Die Weverbergh dus, schreef zijn memoires. Boeiend document van een insider. weverbergh '30 - '70. Filip Rogiers interviewde hem voor De Morgen: Het is zo muisstil in de letteren.

1 december 2005

Father Collins en de anderen...

Eind oktober werd in Dublin het Ferns Report gepubliceerd. Het bevatte de resultaten van een grootscheeps onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen door priesters in Ierse scholen en parochies. De Ierse auteur Colm Tóibín haalt enkele jeugdherinneringen op: At St Peter's.

Positief

Verhalen en foto's uit de hele wereld, een internationaal project over Aids: Positive Lives.