30 oktober 2005

Generatiepakt? Staking?

Tom Naegels verwoordde het vorige zaterdag perfect in zijn Spijkerschrift: Viva de vakbond.

27 oktober 2005

New Journalism 2

Tom Wolfe daarentegen schrijft om de tien jaar een dikke turf. En hij schaart zich achter het banier van de neo-politiek correcten. Anna Luyten sprak met hem: Wat de linkse elite uitkraamt, slaat soms nergens op.

New Journalism 1

Hunter Thompson schoot zichzelf begin dit jaar een kogel door de kop en liet zich daarna in het heelal schieten. Fear and loathing in Colorado als het ware. The Observer interviewt zijn weduwe: A lonely legacy. Meer Thompson op The Great Thompson Hunt.

24 oktober 2005

De dode tak van Grunberg

Arnon Grunberg over Joodse identiteiten in Europa: Op de dode tak van de evolutie.

21 oktober 2005

19 oktober 2005

Intellectueel

De lezers van Prospect en Foreign Policy verkozen Noam Chomsky tot invloedrijkst intellectueel. Prospect zet voor en tegen op een rij: For and against Chomsky. Commentaar van the Guardian: Missing: young, women and the French.

18 oktober 2005

Iran

Timothy Garton Ash in Iran. Soldiers of the Hidden Imam.

17 oktober 2005

Dada

Groots DADA-overzicht in het Centre Pompidou. L'Humanité: Dada nous laisse baba. International Herald Tribune: Is dada still among us?
Plus alles wat u altijd al wilde weten over dada op DADART.

De typeplanner

Het beste nieuws van het nieuwe seizoen: Koot en Bie maken nieuwe cd.

16 oktober 2005

Ooggetuige

Volgende week verschijnt een tweede bloemlezing uit het werk van de "schrijvende omnivoor" Johan Anthierens, helaas overleden in 2000. Voorpublicatie in De Standaard. Ooggetuige.

Bas Heijne over homoseksualiteit

Van politiek over cultuur terug naar politiek. Bas Heijne over homoseksualiteit in een veranderende samenleving. Dezelfde blote kerels, een ander decor.

14 oktober 2005

Pinter

Nobelprijs Literatuur 2005. Een terechte keuze, zowel literair als politiek. Zie, naast alle bijdragen in de media HaroldPinter.org en een interview in de legendarische Paris Review 1966 (pdf).

12 oktober 2005

Baudelaire

Les Fleurs du mal van Baudelaire kreeg van bij de publicatie forse tegenwind vanuit preutse kringen. Zes gedichten werden gecensureerd. Philippe Sollers schreef een voorwoord bij de nieuwe publicatie van die gedichten. Baudelaire érotique.

10 oktober 2005

Booker

Vanavond wordt de winnaar van de Man Booker Prize 2005 bekendgemaakt. Robert McCrumb noemt het hele gedoe dit jaar an orgasm without much foreplay. Ook in the Observer, een kijk achter de schermen: The Booker secrets that can finally be told.
De Groene ziet alvast in John Banville een waardevol kandidaat: literair doedelen.

9 oktober 2005

Bruggen

David Sinardet over de almacht van Di Rupo, de Vlaamse media en het feit dat Vlaanderen en Wallonië steeds dichter naar elkaar toegroeien, "maar geen hond die het merkt..." Bruggen bouwen naar het zuiden

Held

Job Cohen werd helemaal terecht door het weekblad Time uitgeroepen tot Europese Held. De neo-politiek correcten misgunnen het hem, zie o.m. Ephimenco.

5 oktober 2005

Eugenides

Verhaal van Jeffrey Eugenides in The New Yorker Early Music.

Onaangepast

Freuds psychoanalyse mag dan wel -laatst nog met de publicatie van Le livre noir de la psychanalyse- uit de mode zijn, psychoanalyticus en filosoof Philippe van Haute pleit voor een herwaardering van Freuds inzichten: Ieder mens is onaangepast.
Le Nouvel Obs publiceerde vorige maand een uitgebreid dossier naar aanleiding van het verschijnen van Le Livre Noir: Faut-il en finir avec la psychanalyse?

3 oktober 2005

Dust

Louis Theroux in Las Vegas: Lust in the dust.

2 oktober 2005

Panamarenko

Panamarenko viert zijn vijfenzestigste verjaardag met een grote retrospectieve in het Museum voor Schone Kunsten te Brussel. En hij laat weten dat hij er mee wil stoppen. Jan van Hove op de mooi vernieuwde Standaard-site: Een droom van vrijheid.

1 oktober 2005

Links populisme

Vorige week verscheen In de greep van de angst, een grootscheeps onderzoek van Rinke van den Brink naar de reactie van de Europese sociaal-democratie op de opkomst van het rechtspopulisme. René Cuperus (Nederlandse PvdA) en Louis Toback (SPA) reageren: Heilzaam populisme.