31 augustus 2005

Van 60

Vandaag viert Van Morrison, één der grootsten aan het rockfirmament, zijn zestigste verjaardag. Veel en meer op de Van Morrison Website.

29 augustus 2005

Amsterdam?

Slate-medewerker Seth Stevenson wil weg uit de States. En waar wil hij heen? Naar Amsterdam. Hij ging er alvast een kijkje nemen en brengt verslag uit. Should I Move to Amsterdam? Met podcasts (zijn tekst voorgelezen door een redacteur) en slideshows.

28 augustus 2005

Louis Ferron

Vrijdag overleed de Nederlandse auteur Louis Ferron. Kester Freriks in de NRC: Ferron laat een magisch, intens en fascinerend oeuvre na. Arjan Peters in De Volkskrant: Walsen op het vullis van menig Europees ideaal.

Ziel

Brugge heeft met /corpus05 een mooi eigentijds en veelzijdig cultuurfestival opgebouwd. Een voltreffer die u zeker moet gezien hebben: /soul. Hedendaagse beeldende kunst in een unieke omgeving, het grootseminarie. Wegens succes (enkele dagen) verlengd tot 18 september. De Standaard: Sneeuwwitje krijgt Soul.

25 augustus 2005

Houellebecq

Houellebecq dus. Na al het gedonder: een fragment uit zijn nieuwe roman, La tentation d'une île. Plus een interview in Le Nouvel Obs: Je suis un prophète amateur.

Overdaad

Met het nieuwe kunstenseizoen voor de deur roept Désane van Brederode op tot selectieve onthouding. 'eer één kunstwerk, één kunstenaar, en je eert alle kunst'. Zeg ’nee’ tegen de overdaad aan kunst.

Booker Dagboek

U hebt het ongetwijfeld gemerkt tussen het kommkommernieuws: de jury heeft op 10 augustus de longlist van de Booker Prize 2005 bekendgemaakt. Vijf lezers nemen voor BBC4 in 21 dagen de 17 boeken door: Bookered out. Eén van hen, Chris Loxley, leraar aan een middelbare school, houdt een leesdagboek bij: Booker diary: Reading challenge.

22 augustus 2005

Onderschat

Flann O'Brien, Jan Lievens, Jean Eustache... allemaal onderschatte kunstparels. Wie kiest? Wie beslist? Plus de keuze van o.m. Andreas Scholl, Rick Gervais en Jim Jarmusch. Hidden gems of the arts.

De boekenberg, een zegen?

Leo de Haes over overvloed en onbehagen in het boekenvak. Het teveel.


Hier is de foto ...intussen blijkt Madeleine opgedoken te zijn Posted by Picasa

21 augustus 2005

Peyroux wèg

Madeleine Peyroux -nog schitterend op 3 augustus in Brugge- is op de vlucht voor haar succes. The Independent: The lady vanishes (again). Met een foto door de suppoost hemzelve gemaakt in Brugge. Posted by Picasa

Houellebecq

Eind deze maand verschijnt de nieuwe Houellebecq, een mediagebeuren van de bovenste plank, nog versterkt door een embargo. Criticus Angelo Rinaldi vond alvast een exemplaar op straat en hij is niet onder de indruk. Un Houellebecq tombé du camion.

Britse top tien

Luisteraars van het BBC-programma Today kunnen hun favoriete doek uit de Britse musea kiezen. De top tien en de radioprogramma's errond: The Greatest Painting in Britain Vote. The Guardian zet alvast de tien lelijkste schilderijen op een rij: Ten of the worst.

19 augustus 2005

Tzum

"Trekt ie daaropvervolgends z’n broek naar omlaag, gaat met die harige aars van hem boven de chili hangen en zet ie me daar toch z’n dikke darm open dat Noach kon fluiten naar berg Ararat." Ziedaar de Tzum-prijs 2005 (voor de beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar). De zin komt uit Het grote baggerboek van Ilja Leonard Pfeijffer. Nominaties en vorige jaargangen op Tzum.

14 augustus 2005

Lennon

25 jaar na zijn dood: John Lennon? Connais pas [Meer].

(Volgende update: donderdag 18 augustus)

10 augustus 2005

Camps en het terras

Kijken en gezien worden, is natuurlijk veruit het leukste. Hugo Camps over de Nederlandse terrascultuur.

253 en 77

De SF-auteur Geoff Ryman schreef in 1996 253, een interactieve onlineroman over mensen die zich op een bepaald moment in een bepaald metrostel van de Londens tube bevonden. Zijn bedenkingen bij de slachtoffers van de 7/7 aanslag: The world on a train. (U vindt een portret van alle 52 slachtoffers op BBC Online)

9 augustus 2005

De Hibakusha

Twee keer de overlevenden van Hiroshima. Fotoreportage in Le Monde, Paroles d'hibakusha, getuigenissen op Atomic Archive: The voice of Hibakusha.

Sascha en Mascha, voetbal, klompen en tulpen

Reportage uit het Vertalershuis in Amsterdam dat deze zomer hoofdzakelijk door Oost-Europese vertalers bewoond wordt. Pionieren in een ’tuin vol tulpen’

SMAK

Henny de Lange bezocht het SMAK: In Gent krijgt de eigentijdse kunst alle aandacht en niet het mooie gebouw.

4 augustus 2005

U

Dr. Hanny Vermaas onderzocht de Nederlands aanspreekvormen: Steeds minder mensen zeggen ‘u’. Enne... voor één keer zijn wij het eens met premier Balkenende.

2 augustus 2005

Constant Anton Nieuwenhuys (1920-2005)

Gisteren overleed Cobra-schilder Constant. NRC: Een dier, een nacht, een schreeuw, een mens. Volkskrant: Een leven lang dwars, eigentijds en geëngageerd.

Peyroux, outcast

Madeleine Peyroux, likable but exceedingly strange, morgen in Brugge (hopen op mooi weer, dan kunt u er ook nog bij!) Interview met deze hoogst merkwaardige dame: I'm an outcast. Meer op madeleinepeyroux.com.

Een guêpière

Van Dale brengt een nieuw Nederlands-Engels-Frans Beeldwoordenboek op de markt. Eindelijk kunnen wij ons een guêpière aanschaffen!