30 maart 2005

Byrne Radio

David Byrne zet zijn favoriete muziek -en, wat dacht u, die mag er wezen- online. Een drie uur durende playlist, op het eerste gehoor in alfabetische volgorde gespeeld: Radio David Byrne (via EnNuEvenErnstig). De artistieke duizendpoot publiceert ook een internetdagboek -don't call it a blog staat er bij: Journal - NYC Daily Life.

Spoken

Ene Bridget Johnson waarschuwt in de Wall Street Journal voor het communisme in Hollywood: Red Dusk. Meer van dat op haar weblog GOP Vixen.

29 maart 2005

Cat Stevens

Het gaat Yusuf Islam -voorheen Cat Stevens- sinds 9/11 niet voor de wind. Portret en interview in the Guardian: Music is part of God's universe.

Voor de klas

Vorige week op de VPRO een ongemeen boeiende thema-avond: Voor de klas. Drie uur lang interviews met leerkrachten van basisschool en middelbaar onderwijs. Nu ook online en met reacties van leerlingen. Je verveelt je geen minuut, een must!
Het gaat de goede kant uit met de openbare omroep: binnenkort geen voetbal (in Vlaanderen) en geen amusement (in Nederland) meer. Meer thema-avonden!

28 maart 2005

De Standaard weblogs

De Standaard heeft de laatste weken het weblogaanbod aanzienlijk uitgebreid. Kreten en gefluister brengt de dagelijkse politieke knipoogrubriek in blogvorm. De rubriek Lettermetaal komt, aangevuld met taaltips, op Taalblog. Een overzicht: De Standaard weblogs.

De Grootste Belg

Het moest er van komen: in navolging van de buurlanden kiezen wij ook een Grootste, Belg in dit geval. Met een veelbelovende website, in de eerste fase een radioprogramma gepresenteerd door het onovertroffen duo Sven & Koen en een Standaard-weblog. Nu nog wachten op een verbod van mediaminister Bourgeois, er zijn toch alleen grote Vlamingen en kleine Walen? En hopen dat het geen belachelijke vertoning wordt, zoals de Nederlandse verkiezing.

24 maart 2005

Verne

Op 24 maart 1905 overleed Jules Verne. Dossier met veel links in Le Nouvel Obs. Veel op le Portail Jules Verne en het Nederlandse Jules Verne Genootschap. Bart Plouvier in De Standaard der Letteren: De man die de toekomst uitvond.

Kierkegaard

150 jaar geleden -op 11 november 1855- overleed Sören Kierkegaard. We zijn dus -wat dacht u- ook in het Kierkegaardjaar. De man zal hier nog wel enkele keren vernoemd worden. John Updike over de Deense filosoof n.a.v. de biografie door Joakim Garff: Incommensurability.

23 maart 2005

Frictie

Frank Westerman won vorige zaterdag met El negro en ik de Gouden Uil 2005 en dat is een goede zaak voor het genre van de literaire non-fictie. Westerman zelf noemt het de literaire frictie. Wie schrijft, die wrijft.

22 maart 2005

Coetzee over Faulkner

J.M. Coetzee The Making of William Faulkner.

Downfall

William Boyd, n.a.v. de Engelse première van der Untergang - Downfall, over Hitlerfilms: Decline and fall.

Nacht

Derde Nacht van de Geschiedenis. Met nogal wat activiteiten overal te lande, een quiz en een enquête.

20 maart 2005

Madness

Sinatra, Captain Beefheart, The Pogues... De twintig favoriete platen van Tom Waits It's perfect madness.

Boekenweek - Het Verleden

Gisteren werd de Nederlandse boekenweek 2005 afgesloten. Thema was Spiegel van de Lage Landen. Marc Reynbeau las een aantal gelegenheidspublicaties: Nederland graaft zich autobio. Bas Heijne over de nieuwe Nederlandse nostalgie: Reservaat van gezelligheid.

Houellebecq en het theater

Het Nationale Toneel speelt Elementaire Deeltjes een bewerking van Les particules élémentaires de omstreden roman van Michel Houellebecq. Regisseur Johan Doesburg: We zijn niet aardig meer. De roman werd eerder al in het Duits op het toneel gebracht door o.m. Johan Simons en Hans Castorp. Single-Generation over Houellebecq in het Duits: Die Eroberung der Bühnen, die einmal die Welt bedeuteten.

16 maart 2005

Het Rode Gent

Gent: tot diep in de negentiende eeuw een stad van arbeiders en armoede, de ideale voedingsbodem voor de geboorte van de arbeidersbeweging. Piet Piryns en Hubert van Humbeeck wandelden van de Vrijdagmarkt tot feestlokaal Vooruit, op zoek naar de resten van het Gentse model. U kunt er ook bij zijn op 17 april, Gent Ondersteboven: de Rode Wandeling.

Grijs

De Vlaamse historicus Dieter Vandenbroucke schreef met Piet Grijs drie boeken vol verloren gewaande kennis. De geschiedenis van Nederland én Vlaanderen in 943 namen, 1304 data en 631 plaatsen. Grijs Geheugen.

15 maart 2005

Boekenweek - Geschiedenis

Het NRC Boekenweek gesprek. Elsbeth Etty, Maarten Doorman en Sjoerd de Jong over de zin van geschiedenis op het NPS/VPRO-themakanaal /GESCHIEDENIS: Geschiedenis leert ons niets.

Francofobie en anti-amerikanisme

Het kan niet op: Fransen en Amerikanen gaan elkaar steeds meer haten. Althans als je op een aantal recente publicaties afgaat. Een overzicht in de New York Times: In Battle of Mutual Hostility, U.S. Is Outmatched by France.

14 maart 2005

Sartre en Aron

Ze zijn allebei een eeuw geleden geboren, de twee grote Franse filosofen Jean-Paul Sartre en Raymond Aron. Twee jeugdvrienden die uit mekaar groeiden: de ene volgde de uiterst linkse weg, de andere zocht het aan de rechterkant. Sartre stond decennia lang op het voorplan, eind jaren zeventig haalde Aron zijn gelijk. Op het eind van hun leven vonden ze elkaar terug in een actie tegen het totalitaire regime in Cambodja. Dubbelportret in Le Monde: Les frères ennemis. Sartre: Un homme libre, exposé au vent de l'histoire. Aron: L'émotion continue.

Boeken in China

In 2003 werden er in China 190 000 boeken uitgegeven. Niet uitsluitend rode boeken van partijleiders: er waren ook werken van Dan Brown, Henry Rollins en Woody Allen bij. Reportage uit Peking: The New York Times >The World's Biggest Book Market.

13 maart 2005

Talen

Nicholas Ostler onderzocht waarom bepaalde talen afsterven en andere overleven. Empires of the word - A language history of the world. Recensie in the Observer: Take my word for it.

Fisk in Libanon

Midden-Oosten-correspondent Robert Fisk, bekend van zijn Irak-berichtgeving, woont in Beirut. Hij brengt momenteel verslag uit over de crisis in Libanon in The Independent, enkel tegen betaling op de website van de krant. Zijn reportages zijn vrij toegankelijk op de onafhankelijke portaalsite Selves and Others.

VB en Theater

Men vraagt mij: niks in dLk over de aanval van het Blokbelang op het hedendaagse theater? Ach, het is allemaal bekend: dat soort partijen schuwt alles wat tot nadenken stemt, alles wat niet volkseigen is, alles wat cultuur is. Kijk naar hun roots in de jaren dertig in Duitsland, kijk naar hun collega's in Frankrijk en Oostenrijk. En het was wéér goed voor een vrije tribune van de gouwleider in De Standaard (omtrent Gerard Mortier) en, nog erger, een interview van meer dan een half uur gisteren op Canvas. Dossier bij Blokwatch: Drama van Belang - de VB-aanval op cultuur.

12 maart 2005

Reve aan Brinkman

In 1988 schreef de grote volksschrijver Gerard Reve een brief aan minister van Cultuur Eelco Brinkman. De brief, getiteld 'De wondere wereld van het boek', werd deze week openbaar gemaakt. [ Meer...]

10 maart 2005

Madrid/Guernica

Timothy Garton Ash in Madrid, een jaar na de aanslagen: Our new Guernica.

9 maart 2005

Boekenweek - Bals

Gisteren werd de Nederlandse Boekenweek geopend met een 'Historisch Boekenbal'. Het bal had, volgens Pieter Steinz in de NRC, 'veel weg van een kroonviering voor Jan Wolkers'. Verslag van Arjan Peters in De Volkskrant (plus video): 'Schrijver als Wolkers is nog steeds nodig'.

Het Bal der Geweigerden was dit jaar 'Een beetje een sneue bijeenkomst'.

8 maart 2005

Reuzen

Kurt Vonnegut over twee vrienden van hem, twee literaire reuzen die onlangs overleden: Susan Sontag and Arthur Miller.

Vrouwendag

Frits Abrahams analyseert De couvade.

Affiches rond de Internationale Vrouwendag bij het IIAV.

Maggy Hendry, redactrice van The Dictionary of Women's Biography presenteert haar tien favoriete lemma's.

In l'Express negentien brieven: Lettres d'hommes aux femmes.

7 maart 2005

Boekenweek - Voorouders

Jan Blokker schreef, ter gelegenheid van de Boekenweek die overmorgen begint, samen met zijn zoons een boek over de voorouders van de Nederlanders. Interview: Een oorlogszuchtig, hysterisch en absoluut onaardig volk.

6 maart 2005

Giuliana Sgrena

Giuliana Sgrena: La mia verità. Franse vertaling in Le Monde.

5 maart 2005

Mijn symptomenland

Ramsy Nasr, stadsdichter van Antwerpen, schreef een steunbetuiging aan Naïma Amzil en Rik Vannieuwenhuyse: Mijn symptomenland.

Ultima Vez

Wim van de Keybus zet dit jaar met Ultima Vez enkele van zijn vroegere creaties opnieuw op de scène. Zo is ook de eerste productie, Les Porteuses de Mauvaises Nouvelles, weer te zien, vanavond in Villeneuve-d'Asq, volgende week nog in Turnhout. Van de Keybus: Ik ben een wakkere dromer.

Weeda's Amsterdam

Frits Weeda fotografeerde Amsterdam in 1958-1965, de periode van de grote welvaartsveranderingen. Tentoonstelling in het Gemeentearchief. Interview met Weeda op Kunststof. Frits Abrahams: Weeda, een wonderlijke fotograaf.

3 maart 2005

Krant.com

In 1994 openden de eerste Amerikaanse kranten een website, in 1995 volgden Nederlandse dagbladen. Tien jaar samen, met wisselend succes. Een overzicht in de NRC: Krant.com moet zwoegen voor z'n centen.

De Standaard en het VB

Geert van Istendael schrijft -in De Standaard- over de degelijkheid van de reactionaire pers, De Standaard als krant van weldenkend Vlaanderen en het fatsoen van het Blokbelang. "Het lijkt wel of weldenkend Vlaanderen de recente veroordeling van het VB aangrijpt om die partij ineens fatsoenlijk te kunnen vinden. Ik vraag me af hoe dat komt." DS publiceert advertenties van het VB en -voegen wij daaraan toe- opiniestukken van hun gouwleider. Welke kant gaat het op? Het belang van burgerlijkheid.