28 februari 2005

Sante over Dylan

Luc Sante las de autobiografie, een biografie en teksten van Bob Dylan en schreef de ultieme recensie: I is someone else.
Santes mooie -maar naar men zegt slecht vertaalde- Belgiëboek De feitenfabriek ligt in de ramsj bij Deslegte. Luc Sante: Een Amerikaanse Belg of een Belgische Amerikaan?

27 februari 2005

Koffiehuis

Markman Ellis schreef The Coffee House - A cultural history, een geschiedenis van het koffiehuis als ontmoetingsplaats van intellectuelen en zakenlui. Kees Fens recenseert: Koffie-intellectuelen.

Slechtste eigenschap

'Naast verliezers zoals Vader des Vaderlands Willem van Oranje en vadertje Willem Drees, kent deze competitie een nog grotere verliezer: vadertje Tijd zelf.' Dick Pels over de lijstjesgekte: Onze grootste Nederlander en onze slechtste eigenschap.

26 februari 2005

Ahmet Ertegun

Ahmet Ertegun, zoon van een Turks diplomaat, richtte in 1947 het legendarische Atlantic Records op. Hij kreeg vorige week een grammy industry icon award. Interview in Slate: The Atlantic Records founder on Ray Charles, Islamic fundamentalism, and his own hipness. Zie ook Atlantic Records Story en een ellenlange discografie.

24 februari 2005

Lezen:

Kort verhaal van Aleksandar Hemon: The Conductor.

Meer Hemon: Bold Type Magazine.

Volgende update: zaterdag 26/2.

23 februari 2005

Van verzetsheld tot collaborateur

Het overkwam Jan Campert: de dichter van Het lied der achttien doden, omgekomen in het kamp Neuengamme, is sinds zaterdag fout. Hij zou vermoord zijn door medegevangenen omdat hij meewerkte met de nazi's. Historica Judith Schuyf betwist het verhaal: Karaktermoord met als wapen onbewijsbare feiten.

22 februari 2005

Grijs Hooftprijs

De P.C.Hooftprijs 1984 voor Hugo Brandt Corstius. Dossier in Andere Tijden.

Thompson & Wolfe

Collega Tom Wolfe over Hunter S. Thompson in... the Wall Street Journal: As Gonzo in life as in his work.

21 februari 2005

Badpakken

Sport en Dames in Badpakken? Geen voer voor de Leeskamer. Nu wil het toeval dat Bryan Curtis in Slate een slim stuk schrijft over: The Sports Illustrated Swimsuit Issue - An intellectual history. Toch maar even kijken wat daar allemaal voor intellectueels te beleven valt: SI 2005 Swimsuit.

Doctor Gonzo is dood

Hunter S. Thompson, vader van de new journalism, 1937-2005. NRC: Drank, drugs en gonzo-journalistiek. Reportage in Vrij Nederland 1997: DOCTOR GONZO LEEFT. Fansite van Christine Othitis Bennett met heel veel materiaal: The Great Thompson Hunt. Dossier in the New York Times.

20 februari 2005

Strindberg

August Strindberg beperkte zich niet tot het schrijven van toneelstukken. Hij schilderde ook, hoofdzakelijk -wat dacht u?- duistere, symbolische landschappen. Tentoonstelling in Tate Modern. August Strindberg: Painter, Photographer, Writer. Veel over Strindberg als beeldend kunstenaar op de Tate-site en in Tate Etc.

The Observer: Strife on the ocean wave.

Geeraerts 75

Jef Geeraerts wordt 75 jaar. Tom Naegels over zijn Congoboeken: Op zoek naar het Beest. Interviewde met Marc Reynebeau: 'Een psychiater heeft me ooit gezegd dat gecontroleerde paranoia zeer nuttig is, omdat je nooit ver van de waarheid bent als je in die richting doordenkt. Ik heb erdoor een zesde zintuig voor gevaar ontwikkeld.' [Meer...]

17 februari 2005

Vrije meningsuiting

Een zeker Mathias Storme, professor van beroep, kreeg eind vorige maand de Prijs voor de vrijheid, uitgereikt door Nova Civitas, een zichzelf liberaal noemende denktank met meer aanhang in de bruine dan in de blauwe hoek. Bij de ontvangst van de prijs hield hij een opgemerkte toespraak over De fundamentele vrijheid om te discrimineren. U merkt het: we hebben hier met een heuse vrijheidsstrijder te doen! Tom Naegels was bij de uitreiking aanwezig: Edmond Bweurk.

DE WINTER, in drie zangen

Max Dohle (van Communicatielog) heeft een zwak voor schaatsen. Hij schreef eerder Over één nacht ijs. Schaatsalfabet. Nu presenteert hij een site rond DE WINTER, in drie zangen. Een Friese schaatsklucht uit 1749 door Boelardus van Boelen. Omgezet naar de huidige spelling, met woordverklaringen en toelichtingen. Een parel!

16 februari 2005

Ischa

Op 14 februari 1995, op zijn tweeënvijftigste verjaardag, overleed Ischa Meijer. De VPRO-documentaire Ik hou van mij - Ischa Meijer 1943-1995 wordt zaterdag heruitgezonden en is ook beschikbaar op het web, met een uitgebreide site errond: Ischa

15 februari 2005

Post of anti? Voorbij!

Was het postmodernisme, intussen post-post, nu anti of post? Een beknopte geschiedenis van het postmodernisme in de kunst. Drowning Girl.

Stonehenge, New Zealand

Wie de echte Stonehenge te dichtbij vindt, kan een replica gaan bekijken in Nieuw Zeeland.

The Gates

Christo in New York en op het web. Fotoreportage in de Volkskrant. Uitgebreid dossier in The New York Times. Plus de eigen site van Christo & Jeanne-Claude. Oranje boven!

14 februari 2005

Literaire kritiek

Elsbeth Etty over een bedreigd genre: de literaire kritiek. Galopperend op jacht naar een idee.

11 februari 2005

Arthur Miller (1915-2005)

The Guardian Death of a playwright (met -onderaan- uitgebreid dossier).

Volgende update: maandag 14/2.

Genomineerden

De Gouden Uil is weer in het land. AKO, Libris, VSB, longlist, shortlist, winnaar etc. De literatuur als wedstrijd. Waarom niet, als er maar gelezen wordt. Er is nu ook een Bekroonde Boeken-site. Binnenkort een longlist van nooit-genomineerden die dan ook meteen kan opgeheven worden?

10 februari 2005

Landschapsschilders

Turner Whistler Monet, drie grote landschapsschilders in Tate Britain. Met uitleg en illustraties in de Room Guide, tijdslijnen en beschouwingen. Over de Thames in hun kunst: River of dreams.

Kunst en politiek

Geëngageerde kunst, het was lange tijd als vloeken in de kerk. Nu zou de Nederlandse kunstwereld, volgens Trouw door de moord op Van Gogh, met een schok wakker geworden zijn. Kunstenaars ontdekken de politiek.

9 februari 2005

Jeugd in Colombië

Martin Amis op reportage in Colombië: Authors in the frontline.

6 februari 2005

Lee Miller

Lee Miller: portraits in de National Portrait Gallery. Van Man Ray-model tot beroemde fotografe. Zie ook: Lee Miller Archives. The Observer: Straight shooting.

Rothschild

Oerkapitalist Edouard de Rothschild wordt medeëigenaar van de van oorsprong linkse krant Libération. Verraadt hij het patronaat? Schaart Libé zich definitief achter het rechtse vaandel? Libé-concurrent Le Monde: La nouvelle casaque d'Edouard de Rothschild.

De Avond Van het Boek

De Avond Van het Boek op 7 maart Ned3. Met een boekenquiz. Voorronde in de NRC.

De Nederlandse kwaliteitspers

De kwaliteitspers is niet pluriform schrijft Ephimenco in Trouw en dat is 'een gevaar voor de publieke meningsvorming'. Uitgerekend Ephimenco over uitgerekend de Volkskrant, Trouw en de NRC die een dagelijkse strijd voeren tegen het "politiek correcte denken" en daartoe o.m. Ephimenco, Elian en Schoo hun zogenaamd verlichte denkbeelden laten spuien. Gelukkig is er daar ook nog plaats voor echte berichtgeving.Hoelang zullen die zwendelaars en raddraaiers nog de zaken kunnen omdraaien?

3 februari 2005

P2P

In zijn veertigjarig bestaan heeft Le Nouvel Obs zich een stevige "petitiereputatie" opgebouwd, waarbij grote namen bekendmaken dat ze ook wetsovertreders zijn. Een schoolvoorbeeld was, in 1971, het manifest "Je me suis fait avorter" waarin 343 vrouwen, onder wie Marguerite Duras, Jeanne Moreau etc, bekenden een abortus te hebben ondergaan. Nu lanceert het weekblad een dringende oproep een eind te maken aan de vervolging van peer-to-peer muziekuitwisseling. Manu Chao, Keren Ann en Khaled tekenden als eersten Nous sommes tous des pirates. En l'Obs hangt er een stevig dossier aan vast: Spécial peer-to-peer.

2 februari 2005

Ivan Noble

In augustus 2002 werd bij BBC-journalist Ivan Noble een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Hij besloot op de BBC-site een dagboek over zijn ziekte bij te houden. Hij overleed vorige week op 37-jarige leeftijd. Tumour diary: The time has come.

Slapen

Wèg met al die schapen! Listen to music to help you sleep.

Turkije

Duizend jaar Turkse kunst en cultuur in de Royal Academy of Arts (London): TURKS A journey of a thousand years, 600-1600.

The New York Times: Turkey knocks on Europe's door with a thousand years of culture.

1 februari 2005

De prins en de swastika

In onze reeks Van prinsen en prinsessen, enkele pagina's uit het dagboek van Prins Harry. The Royal excerpts.

De fietsendief

Over junks en het stelen van fietsen: James de fietsendief.

Vergeten

Je kan je iets herinneren, je kan iets vergeten. Maar als je't vergeten bent, weet je dan nog wàt je vergeten bent? Douwe Draaisma over De finesses van het vergeten.