28 oktober 2004

Volgende update dinsdag 2 november. Klaar voor de vijfde jaargang!

Nog enkele goede redenen...

The Nation: 100 Facts and 1 Opinion.

McSweeney: 145 reasons to dispatch Bush.

Boekenbeurs

Boekenbeurs 2004 vanaf morgen in Antwerpen. Er wordt gezegd -zouden ze bij FoxNews zeggen- dat de ware boekenliefhebber zich niet vertoont op die kermis. In alle geval: de leeskamersuppoost geeft forfait. De Standaard der Letteren laat drie boekebonzen aan het woord over het drama van de boekenmarkt.

27 oktober 2004

Brains

De Amerikaanse verkiezingscampagne gaat haar laatste week in. John Kerry krijgt een opvallend grote reeks steunbetuigingen in de media. The New Yorker maakte voor het eerst in tachtig jaar een keuze bekend (The Choice). In le Nouvel Obs een overzicht van de politieke voorkeur van BA's (die bolero van Derek leek al nergens op maar van Hopper en Eastwood hadden we toch beter verwacht... En onze volgende aankoop zal een Apple wezen... Qui vote qui.

26 oktober 2004

Het Beste Boek Ter Wereld

Van Herman Brusselmans tot Josse de Pauw. Veertien auteurs presenteren op VRT Radio1 favoriete boek. Van 25 oktober tot 11 november dagelijks te (her)beluisteren: Het Beste Boek Ter Wereld.

Perfumed Gardens

Het was lente 1967. We leefden met the Big L, Radio London, één van de weinige goeie piraten, die nog slechts enkele maanden zou bestaan. Er was een nieuwe dj bijgekomen, John Peel die in zijn -geheel naar de flowerpowertijden genoemde Perfumed Gardens de betere rock bracht: John Mayall, Jefferson Airplane, Country Joe, Captain Beefheart etc... In september 1967 ging hij voor de BBC werken, waar hij tot vandaag onder het motto "A balance between things that you know people will like and things that you think people will like" iedere keer weer goeie en nieuwe muziek draaide. Hij maakte ook het reportagemagazine Home Truths. Hij is vandaag overleden. Meer over Peel op WordIQ en op the Pirate Radio Hall of Fame.

Dossier in the Guardian.

We verloren vandaag een stuk rockgeschiedenis en een stuk jeugdsentiment.

25 oktober 2004

Panamarenko parlementair

Panamarenko stelt tentoon in De Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Te land, ter zee en in de lucht brengt een overzicht van zijn werk van 1975 tot heden in een unieke omgeving: de lokettenzaal van het voormalige gebouw van de postcheques.

24 oktober 2004

Murdoch, sluwe vos

Vanavond in Tegenlicht Outfoxed. Over het vuile werk van Rupert Murdochs Foxnews: hypermanipulatie onder het mom van objectiviteit. Zie ook de website van de film: Outfoxed. Marc Chavannes in De Standaard over Foxnews en Talkradio: De republikeinse lawaaimachine.

21 oktober 2004

Pillen & druppels

Annelies Verbeke over pillen en druppels bij Aldous Huxley en Jonathan Frantzen: Pep fiction.

Truffaut

Vandaag twintig jaar geleden overleed François Truffaut, één der groten van de cinema, medestichter van La Nouvelle Vague. Uitgebreid dossier, met links, in Le Nouvel Obs.

Karadzic en de liefde

Radovan Karadzic, beschuldigd van genocide en al jarenlang onvindbaar, publiceert een liefdesroman: Miraculous chronicle of the night. [Meer in the Independent en in the Guardian...]

20 oktober 2004

Booker Hollinghurst

De Man Booker Prize 2004 voor The line of beauty van Alan Hollinghurst. Berichtgeving en fragment in The Guardian. Bas Heijne recenseerde het boek in de NRC: Thatcher op de dansvloer getrokken.

19 oktober 2004

De zin van het leven

Bent u ook vruchteloos op zoek naar de zin van het leven? Probeer het eens met de Senseo! [Meer....]

18 oktober 2004

Tolerantie

Over John Locke en Baruch Spinoza, de grondleggers van het door de neo-politiek-correcten zo gehate begrip tolerantie: de stamvaders.

Dromer

Kurt Vonnegut had een gesprek met zijn alter ego, sf-auteur Kilgore Trout, kort voor diens zelfmoord... Requiem for a Dreamer.

Honger

Op mijn verjaardag zullen 24000 mensen omkomen van de honger. Op de uwe ook. Sander Venema maakte een fotoboekje over honger en armoede en bezorgde het aan 26000 invloedrijken: 'een bezinningsmoment voor de machtigen der aarde'. Er hoort een website bij: First8. Interview: Naïef idealisme.

17 oktober 2004

Stammentwisten

Onlangs nam de KVS zijn intrek in nieuwe gebouwen aan de Arduinkaai, naast de straks gerenoveerde schouwburg. Geert Buelens hield, ter gelegenheid van de verhuis, een toespraak met als uitgangspunt de K en de V: Koninklijk en Vlaams, kan dat wel? Vanuit Brussel, 'eerder het Vlaams Kruis dan de Vlaamse navel': over stammentwisten, gecultiveerd leed en de onontkoombaarheid van de eigen geschiedenis.

Kerry en Hollywood

We hadden begin deze week al de auteurs, die hebben hersenen en zullen dus voor iemand met hersenen, Kerry, stemmen. Maar ook in Hollywood ontbreekt het niet aan hersenen. The cast are votes.

16 oktober 2004

Schoothond Europa

Europa als schoothond van Israël. Antwerps stadsdichter Ramsey Nasr: Eigenbelang. Onvermogen. Onverschilligheid.

14 oktober 2004

Progressief

Er doen nogal wat misverstanden de ronde over Nederland. Het enige waar uw suppoost, ooit werkachtig en woonzaam in Nederland, in geloofde is dat Nederland tot enkele jaren terug eigenlijk links en progressief was. Maar zelfs dàt is een misverstand, volgens René Boomkens. [Meer...]

ESF 2004

European Social Forum 2004 van 15 tot 17 oktober in Londen. Burgemeester Ken Livingstone heet de andersglobalisten alvast welkom: Young people are highly political. Dossier in the Guardian, online nieuws bij Indymedia.

13 oktober 2004

Kerry en de scribenten

'I'm voting for Kerry, because I have a brain and so does he' zegt Amy Tan. Who are novelists voting for?

12 oktober 2004

40 jaar Brouwers

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Jeroen Brouwers debuteerde. Het ro theater viert dat met 2xJeroen Brouwers. Guy Cassiers en Alize Zandwijk ensceneren de romans Zonsopgangen boven zee en Bezonken rood. Vooral de tweede lijkt een 'onspeelbare' roman maar Cassiers bewees, laatst nog met Proust, dat hij van dat soort werk een pracht van een voorstelling kan maken. Er zijn ook nog nevenactiviteiten rond Brouwers: Het tweede bedrijf. Meer bij het ro theater.

Ach Europa

'Waarom is de Europese verbondenheid vooralsnog niet meer dan een munt en een grondwet die niemand interesseert?' Anil Ramdas over Europa met het petje.

11 oktober 2004

Bijbelvertaling

Er werkten nogal wat literatoren mee aan de nieuwe bijbelvertaling. Ze zijn niet allemaal even enthousiast over de bijbel: De Bijbel is mij vreemd.

Plus de visie van Marlies Dekkers: Zonder Genesis geen lingerie.

Schatbewaarder

Johan Taeldeman neemt afscheid als hoogleraar taalkunde aan de Universiteit van Gent. Interview over het AN, taalvariatie, dialect en zo veel meer: De man van taal.

10 oktober 2004

Code

John Harris brengt voor the Observer verslag uit vanop de Frankfurter Buchmesse. Het moge duidelijk zijn: het codewoord is dit jaar, jawel, "code". Er is een schitterende toekomst weggelegd voor de iPod en één van de vijf hits is Sabine Dardenne. You read it here first.

Derrida

Vrijdag overleed Jacques Derrida. Hij was, als grondlegger van het deconstructivisme, één van de meest gerenommeerde en controversiële filosofen van de twintigste eeuw. Een inleiding op zijn leven en werk bij de Faculteit Wijsbegeerte van de KUB. De laatste jaren was hij actief in het onderzoek van en de strijd tegen het Amerikaanse neo-conservatisme. Lieven De Cauter had daarover in april jl. een gesprek met hem: Voor een komende gerechtigheid. Meer op de Franse Derrida-site en op Derrida:Online.

8 oktober 2004

When I'm 64

Het was wel Macca die het schreef en zong, maar kom: John Lennon zou morgen zijn vierenzestigste verjaardag gevierd hebben. Imagine John Lennon when he was 64. Dat wordt in New York gevierd met een tentoonstelling van zijn tekeningen. Reportage en slideshow in de New York Times.

Kafka, een mens?

John Banville vraagt zich af of Franz Kafka eigenlijk wel een mens was. The Human Stain.

7 oktober 2004

Brieven van de Coninck

Het is intussen al zeven jaar geleden dat Herman de Coninck overleed. We missen zijn poëzie, zijn columns en essays, zijn Nieuw Wereldtijdschrift. Gelukkig was er vrij vlug na zijn overlijden zijn Verzamelde Poëzie en Verzameld Proza. Volgende week verschijnt een keuze uit zijn briefwisseling. Voorpublicatie in De Standaard der Letteren.

Jelinek Nobel

De Nobelprijs voor literatuur 2004 voor Elfriede Jelinek. Had iemand dit verwacht? We kunnen de keuze toejuichen: een vrouw, een literaire reuzin (meesteres?), nogal wat seks en geweld in haar werk en een duidelijk politiek profiel. Het lijkt ook een beetje een postume bekroning van haar Oostenrijkse geestesgenoot Thomas Bernhard. Interview in de NRC 1998: Ik ken geen belangrijke kunstenaressen met kinderen.

Zie ook de Elfriede Jelinek Homepage en de linkpagina van de bibliotheek van de FU Berlin.

6 oktober 2004

Buchmesse

Het is weer één en al boek (plus foto's, audioboeken, dvd's etc) in Frankfurt. Arjan Peters bericht in de Volkskrant: Onzekere boekenmarkt domineert Buchmesse. Eregast dit jaar is de Arabische wereld, waar de boekensector onder censuur en economische moeilijkheden gebukt gaat (Le Monde).

5 oktober 2004

Cloud Atlas

Over twee weken wordt de winnaar van de Man Booker Prize 2004 bekendgemaakt. Eén van de genomineerde romans is Cloud Atlas van David Mitchell, volgens the Independent 'the most exciting English novelist for a generation'. Interiew: Fantastic Voyage. Zie ook een R.A.M.-bijdrage (met video) over Mitchell.

Passa Porta

Morgen opening van het internationaal literatuurhuis Passa Porta in de Dansaertstraat te Brussel. Er is o.m. een literair podium, een boekhandel, een galerie en een appartement voor tijdelijke verblijven van schrijvers. De Standaard vroeg aan vijf auteurs wat ze er van verwachten: Een open raam voor de stoffige woonkamer.

4 oktober 2004

Richard Avedon (1923-2004)

The New York Times: The Eye of Fashion.

Zie ook een aflevering in de PBS-reeks American Masters. Veel over de fotograaf op avedon.com en bij The Metropolitan t.g.v. een tentoonstelling in 2003: Portraits.

Frontbloggers

In De Standaard een bijdrage over de explosie van "virtuele stream of consciousness": Amerikaanse militaire bloggers in Irak. Live vanuit de zandbak.

3 oktober 2004

RAM Grunberg

Vanavond start een nieuwe R.A.M.-reeks. Het VPRO-kunst-en cultuurprogramma wordt dit seizoen gepresenteerd door Arnon Grunberg, die voor de gelegenheid een R.A.Manifest schreef: In de richting van de waarheid.

Vader

Toen Blake Morrison in 1991 vernam dat zijn vader dodelijk ziek was, begon hij wat herinneringen op te schrijven. De man overleed drie weken later. De notities groeiden uit tot een bestseller, And when did you last see your father?. Morrison kijkt terug op het boek en wat het teweegbracht: Secrets and lies.

Lucebert

Indrukwekkende nominatielijst voor De Grootste Nederlander Aller Tijden. Ook dichter en beeldend kunstenaar Lucebert is er bij. Portret van de Keizer der Vijftigers bij /Geschiedenis. Meer bij Lucebert Interactive en bij de Koninklijke Bibliotheek.

Tien jaar na de apartheid

Wij, westerlingen begrijpen het niet zo goed. Daarom vertelt Antjie Krog hààr Tien-Jaar-Democratie-verhaal: Westerlingen, de aarde schudt.

2 oktober 2004

Cloaca niet voor de Britten

Kevin Spacey, artistiek leider van het Londense theater The Old Vic, had het zich waarschijnlijk anders voorgesteld. Hij koos voor de heropening Cloaca, een in Nederland algemeen bejubeld toneelstuk van Maria Goos. De Engelse versie werd door de critici nagenoeg unaniem gekraakt. Een overzicht in the Daily Telegraph: History is with Kevin Spacey. Auteur Maria Goos zag het débâcle aankomen.

Graham Greene 100

Op 2 oktober 1904 werd Graham Greene, algemeen beschouwd als één van de groten in literatuurland, geboren. Interview met Norman Sherry die 27 jaar aan Greene's biografie werkte: Greene's shadow reaches the end of his life. En in die biografie gaat het nogal eens over vrouwen, Greene was blijkbaar een liefhebber: A neverending affair.
Zadie Smith over zijn betekenis voor de literatuur: Shades of Greene. Nog veel meer op Greeneland.

1 oktober 2004

El Pibe d'Oro

Geen laagbijdegrondse bezigheden als voetbal in De Leeskamer. Maar als een groot auteur iets weet te vertellen over een gevallen voetbalster durven wij wel een uitzondering maken. Marin Amis: In search of Dieguito.