29 februari 2004

Philippe Starck, de bekendste Franse designer, zegt beïnvloed te zijn door Gérard Manset, de minst bekende Franse zanger. Gesprek in Le Nouvel Obs: Duo sur canapé.

Op 24 oktober zal het honderdvijftig jaar geleden zijn dat Arthur Rimbaud geboren werd. Dat wordt o.a. in zijn geboorteplaats, Charleville Mézières gevierd. Het Paleis voor Schone Kunsten herdenkt de dichter, hij verbleef een tijdje in Brussel, met een tentoonstelling en een uitgebreid randprogramma: Rimbaud, une saison en enfer. Heel veel Rimbaud op het internet. Wij halen er RimbaudWeb uit en een essay van V.S. Scholze: Visionaire dichters: Rimbaud.

28 februari 2004

De Bob den Uyl prijs, voor het beste reisverhaal, voor De Koranroute van Rudi Rotthier. Rotthier reisde vanaf december 2001 meer dan een jaar door de moslimlanden en bracht dagelijks verslag uit in De Morgen. Zijn stukken werden verzameld in het gelauwerde boek.

In 1978 interviewde Jan Brokken de auteur Bob den Uyl (1930-1992): Schrijven is een tekort.

27 februari 2004

Booker Prize-winnaar DBC Pierre heeft -het is bekend- behoorlijk wat meegemaakt. Achtervolgd door deurwaarders en vechtend tegen depressies zag hij lange tijd zelfmoord als enige vluchtweg. Tot hij Brahms, Elgar en Rachmaninov ontdekte. Bittersweet symphonies.

Formaatwisselingen alom in krantenland. De Frut, De Standaard en Het Parool tabloid, enkele Britse kranten tabloid ?n broadsheet. De Leeskamer op drie formaten. En dat is goed nieuws voor de feedreaders onder ons. Naast het gewone formaat dus voortaan niet minder dan twee tabloidformaten. Rss versie 0.92 (via het Wytheville Community College, zeer interessant -als ik het goed begrijp- voor wie niet mag php-en of asp-en van zijn webhost) en Atom (via Blogger).

Tussen haakjes: waar blijft De Morgen die in de jaren tachtig van vorige eeuw een schitterende tabloid was?

25 februari 2004

Bezoek Egypte in tijd en ruimte vanuit uw luie stoel. Verbluffende nieuwe website over vijfduizend jaar Egyptische beschaving: Eternal Egypt.

De Hermitage wil zijn kunstwerken aan de wereld tonen en opent een eerste filiaal, De Hermitage Amsterdam. Trouw: Kunstmultinational aan de Amstel.

24 februari 2004

J.M. Coetzee vertaalde een keuze uit de Nederlandstalige poëzie in het Engels. Een achttal gedichten van Achterberg, Polet, Claus, Nooteboom, Faverey en Kopland. In totaal 104 pagina's, inleiding inbegrepen. Landscape with Rowers: Poetry from the Netherlands. Na de Dikke Komrij de Dunne Coetzee als het ware. Fragment uit de inleiding High notes from the low countries en Hugo Claus' Ten Ways of Looking at PB Shelley.

23 februari 2004

Op 23 februari 2002 werd Ingrid Betancourt, senator en kandidate bij de Columbiaanse presidentsverkiezingen, ontvoerd. Ze wordt al twee jaar gevangen gehouden door het FARC. Chronologie in Courrier International. Meer op Betancourt.info.

22 februari 2004

Gerardjan Rijnders debuteerde als operaregisseur met Antigona van Tomasso Traetta en Der Prinz von Homburg van H.W.Henze. Interview: 'In het toneel moet je alle middelen weglaten'.

21 februari 2004

Scenarist Steven Bochco (o.m. Hill Street Blues en NYPD Blue) schreef een roman, Death by Hollywood. Interview: Mijn personages zijn net gewone mensen.

Wanhoop niet. Ook Socrates, Montaigne en Erasmus wisten dat ze niets wisten. Wilhelm Schmid over Domheid.

Dave Eggers -ooit gedebuteerd bij Salon- schrijft er, tijdens de verkiezingscampagnes, een online roman met 'het Amerikaanse politieke circus' als onderwerp. The fishmonger returns. (even een advertentie aanklikken voor een 'free day pass')

20 februari 2004

Politieke fictie van Timothy Garton Ash Who was to blame?

Nieuw weblog voor 'Scandinavofielen' Scandinavie.web-log.nl. En voor die Scandinavofielen die naar Peer Gynt door het Toneelhuis willen gaan kijken: blijf thuis mensen. Wat broer Perceval je daar voorschotelt, begeleid door dure woorden, het is niet te geloven: je reinste volksverlakkerij. In een mooi decor, dàt wel.

19 februari 2004

De Knack komt af en toe ook nog eens met goed nieuws en dat is niet onbelangrijk in deze tijden van kommer & kwel: Vrouwen houden van seks! Volgende update morgen, wegens Nits in de buurt.

18 februari 2004

Ook Libé doet het met weblogs. De twee correspondenten in de Verenigde Staten bloggen de verkiezingscampagnes. Pascal Riché in Washington (La course à la maison blanche) en Fabrice Rousselot in New York (Campagne toute!, maar die is blijkbaar al met vakantie).

Land of the brave and the free. Maar voor een toenemend aantal kunstenaars zijn de grenzen gesloten. 'Mr Ferrer can't be with us tonight'.

17 februari 2004

Freek de Jonge is -voor 'onze jongens' en op eigen aanvraag!- in Irak. Hij houd er een dagboek bij. [Meer...]

Friedrich Nietzsche bracht zijn zomervakanties graag wandelend en denkend door in Sils-Maria, in de Zwitserse Engadin. [Meer...]

Levende Dichters Almanak. Martin Bril leest zijn gedicht Denkend aan Cor voor (Real Audio). Opgedragen en met herinneringen aan de legendarische Rotterdamse dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager.

16 februari 2004

Het gaat niet zo goed met het Frans (nochtans 'méér dan de tweede taal') in Marokko. Reportage in La Gazette du Maroc: L'agonie de la langue française au Maroc.

Wij, van de Leeskamer, houden niet van (bah!) lijstjes en, u had het geraden, ook niet van Valentijn. Twee dagen later dus een lijstje. The 30 most romantic films ever. Onze favoriet: nummer dertig!

15 februari 2004

Kan de wereld letterlijk worden opgevat of moet hij begrepen worden als een grote vergelijking? Hans Maarten van den Brink behandelt deze vraag in de Frans Kellendonk Lezing. De heilige roomse mis als een vorm van theater.

De Führer wàs niet alleen een klassiek denker, hij làs ook de klassieke denkers. Wat Hitler las.

13 februari 2004

World Press Photo: een Iraakse gevangene die zijn zoontje troost, gefotografeerd door Jean-Marc Bouju. NRC-reportage over de prijs: Clinton? Out! Iraaks slachtoffer? In!. De Belgische fotograaf Bruno Stevens behaalt de eerste prijs in de categorie Daily Life.

12 februari 2004

En laten wij de dag besluiten met een zangstonde, samen met het Bieslogkoor: Er zit een lek in m’n windows!

Immanuel Kant overleed op 20 februari 1804. Trouw belooft veel Kant in dit herdenkingsjaar (en hopelijk wat minder antimulticulti). Veel lezen dus over de filosoof. Kantiaan Henk Procee: De echte Kantiaan leest de grote meester zelf. Een goede inleiding op de uitstekende site Filosofie voor het VWO.

11 februari 2004

"...In wat ik tot nu toe in het debat heb gelezen blijkt niemand verder te kijken dan wat de laatste paar jaar in Europa is gebeurd. Een beetje geschiedenis, en dan vooral feitelijke geschiedenis kan nuttig zijn." Lucas Cathérine: De sluier in historisch perspectief.

De Ierse auteur Roddy Doyle over de 'grootste roman' van de twintigste eeuw, James Joyce's Ulysses: Overlong, overrated and unmoving. Meer Joyce: Work in Progress.

10 februari 2004

Een roman van Remco Campert is voor uw suppoost altijd een beetje feest. Na veertien jaar is het zo ver: Een liefde in Parijs. Aleid Truijens: Het schrijven als redding.

Freek de Jonge in Irak: Parodie wordt werkelijkheid.

9 februari 2004

De Congolese schilder Chéri Samba, naar eigen zeggen de beste kunstenaar van de wereld, stelt tentoon in La Fondation Cartier, Parijs. Mooie reportage in VPRO-R.A.M.. Le Monde: La vérité de la couleur.

8 februari 2004

Het Nabokov Museum in St.-Petersburg (de auteur werd er in 1899 geboren en woonde er tot zijn familie in 1917 vluchtte) wordt door torenhoge schulden met sluiting bedreigd. Bericht in Libé: Nabokov menacé d'expulsion. (Veel) meer over Nabokov op waxwing.

Kan een jood antisemitisch zijn? en andere vragen. Uri Avneri: Kleine handleiding voor het antisemitisme.

Turkije wil deel uitmaken Europese Unie. Maar hoort deze "Aziatische staat" daar wel bij. De Duitse historicus Wolfgang Burgdorf vindt van wel, in Turkije stondt immers de wieg van het christelijke Europa. [Meer]

6 februari 2004

De Italiaanse film graaft in de loden jaren van de Brigate Rosse. Het terrorisme was een thema in het schitterende La meglio gioventù van Marco Tullio Giordana. De nieuwe film van Marco Bellocchio gaat over de ontvoering van en de moord op toppoliticus Aldo Moro. Interview met de regisseur: Le meurtre qui ébranla l'Italie.

5 februari 2004

Charlie Mingus en Sigmund Freud: één strijd! Michel Le Bris in 1967 over Le jazz, musique psychanalytique?

Relaas van een vmbo-leraar. Kees Beekmans Terra Incognita.

Toch wel goed dat de heren Leterme en Balkenende er ons op tijd aan herinneren wie de échte machthebber is in hun 'christen-democratische' partij. Silvio Berlusconi wijst EVP de weg.

4 februari 2004

Begin deze week maakten we melding van de Dichter des Vaderlandsverkiezing, waarbij we onze ontgoocheling uitdrukten dat de Belgen (of Vlamen) niet mogen meedoen. Initiatiefnemer Bart Droog stelt voor dat uw Leeskamersuppoost zelf zo'n verkiezing organiseert. Mooi, maar toch spijtig dat we daar -verre van enige Grootnederlandsche of Dietsche Gedachte- niet aan kunnen samenwerken. Bovendien ontbreekt uw de suppoost aan tijd en mogelijkheden om dat te doen. Misschien iets voor de dichter onder de Vlaamse bloggers, Paul Arcadim Rigolle?

In mei zal het honderd jaar geleden zijn dat de journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley overleed. De man die er mede voor zorgde dat wij, Belgen, met een koloniaal verleden zitten en die de legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?" uitsprak. Marianne Wilschut over Het Congo-avontuur van Stanley en Leopold. Fragmenten uit Stanley-reportages: Is he not in Congo-land?

2 februari 2004

Gerrit Komrij maakte eind vorige week zijn vroegtijdig aftreden als Dichter des Vaderlands bekend. Epibreren wil op 9 februari al een nieuwe DDV en houdt een Dichter des Vaderlandsverkiezing (de Belgen mogen niet meedoen..., ook al gebalkenendiseerd?).

De Vaginamonologen -overigens hier in Vlaanderen niet direct het beste toneelstuk van de laatste jaren- worden binnenkort in Nederland in gebarentaal opgevoerd: Vagina verhalen door het Handheater. [Meer...] (via Taalpost).

Moest ik Nederlander zijn, dan zou mijn klomp nu toch breken. De commissie-Stasi, die in Frankrijk aan de basis ligt van het hoofddoekenverbod, haalde volgens commissielid Jacqueline Costa-Lascoux een groot deel van de mosterd in Nederland, want 'de integratie is er totaal mislukt', wat de commissie-Blok ook moge beweren. Heeft het korststondige optreden van de -overigens best gevatte en te vroeg gestorven- cabaretartiest Fortuyn de slinger van het tolerante, nu gebalkenendiseerde Nederland niet een beetje héél erg naar de andere kant doen slaan? (Met excuses voor de eerder gammele formulering, soms wordt het iets te veel voor uw suppoost. Gelukkig gaat het ballonnetje van Dewael hier niet op.)

1 februari 2004

Charlotte Mutsaers schreef Cheese!, een monoloog die vorig jaar slechts enkele keren werd opgevoerd door toneelgroep Victoria. Uitgeverij Rubinstein publiceert deze charlottesque nu met een CD waarop de auteur de tekst voorleest. De Volkskrant: Kinderachtige Lutje.

Dinsdag 4 mei is het weer zover: David Byrne in onze buurt. Deze keer met het Tosca String Ensemble in het Concertgebouw Brugge. Foto's van zijn debuut met Talking Heads in 1976-7 in de legendarische CBGB (o.m. met John Cale): CBGB Photo History - Talking Heads.