29 september 2003

Het integratiedebat is niet weg te branden uit de Nederlandse actualiteit. Het Verwey-Jonker Instituut deed voor de Tweede kamer onderzoek naar het integratiebeleid en kwam tot de conclusie dat dat eigenlijk niet mislukt is. Het ongenoegen over de multiculturele samenleving is eerder de uitdrukking van jaloezie van autochtone Nederlanders op het succes van migranten. En zoiets mag in Nederland blijkbaar niet meer gezegd worden na de optredens van Fortuijn en aanhangers. Het instituut kreeg dan ook bakken kritiek over zich heen.

In de NRC een reeks opiniestukken over integratie en onderzoek. Mark Bovens vindt het onderzoek te ingewikkeld voor eenvoudige conclusies. Herman Philipse betoogt dat integratiebeleid moet geënt zijn op de grondbeginselen van de Westerse beschaving. Anil Ramdas vindt dat je niet-westerse allochtonen niet kunt dwingen hun cultuur te vergeten.

Wordt vervolgd.

28 september 2003

De Britten kiezen -via BBC's The Big Read hun favoriete boeken. Er is al een top 100, later volgt een shortlist en een verkiezing van de definitieve nummer 1. Het geheel moet gezien worden als een campagne ter bevordering van het lezen. En natuurlijk, zoals steeds bij het verkiezen van favorieten, is er nogal wat kritiek. The Observer geeft een overzicht en lanceert meteen een Worst Read.

De Nederlandse taal verloedert, maar Rob van Erkelens ziet o.m. in de konticons hoopvolle ontwikkelingen. Ode aan een taal in de verdrukking.

27 september 2003

26 september 2003

In memoriam Edward Said (1935-2003). Robert Fisk Said rails against Arafat and Sharon to his dying breath, Anil Ramdas Leven voor Palestijnen, Libé L'exil éternel, Le Monde Le Palestinien de Columbia, Alexander Cockburn A mighty and passionate heart, IslamOnline Death of a beautiful mind.

Werk van Said op The Edward Said Archive.

Van Fransman van Algerijnse oorsprong in Nederland (en redacteur van de Sartre-krant Libération) tot antimulticulti. De omslag in het denken van Sylvain Ephimenco: De Multiculturele desintegratie.

24 september 2003

Beethoven, Tolstoi, Janacek en Margriet de Moor: ze schreven alle vier een Kreutzersonate. Josse De Pauw reciteert, het Danel Strijkkwartet en Jan Michiels spelen in het kader van het Festival van Vlaanderen. De Pauw: Stel je voor dat er geen jaloezie zou zijn!

23 september 2003

Op 23 september 1939 overleed Dr Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, de laatste tijd ook wel eens een charlatan genoemd. Obituarium in de Guardian van 25 september 1939. Veel Freud bij Freudfile.org. Skepsis over Freud als charlatan: Wetenschappelijke pornografie. De Leeskamersuppoost begeeft zich alvast naar de sofa.

De Bezige Bij heeft een mooie nieuwe poëziewebsite, Dichter Bij De Bezige Bij. Tom Rooduijn noemt de site 'een kruising tussen een interactieve bloemlezing en een éénarmige poëziebandiet.' [Meer...]

21 september 2003

Vijftig jaar televisie in Vlaanderen. Nazi-Duitsland was er achttien jaar eerder bij. [Meer...]

Aart Brouwer over de snelle opkomst van islamitische terreurbewegingen en het isolement van de Arabische wereld. Wie ontsluit de Arabische wereld?

19 september 2003

Er wordt nogal wat geklaagd over de verengelsing van nogal wat talen. Engels is nu eenmaal de lingua franca van deze tijd. Zie bijvoorbeeld in Nederland de diverse links bij Onze Taal. In Vlaanderen komt de klaagzang meestal vanuit een eerder bruinzwarte hoek (onze excuses voor deze link naar Voorpost). In Frankrijk noemen ze het le Franglais (zie bijvoorbeeld Frenglish, waar men strijd voert voor méér Engels in het Frans). Het Engels wordt op zijn beurt, vooral in de USA, behoorlijk door het Spaans beïnvloed en dat heet dan Spanglish. En de puristen ervaren dat ook als a pain in the cuello: Latin lingo.

18 september 2003

Jeroen Brouwers pakt in het tweede deel van zijn memoires in De Brakke Hond Ward Ruyslinck aan. Fragment: Het overmoedige leven van de miskende schrijver Ward Ruyslinck.

17 september 2003

De Duitse filosoof Theodor Adorno werd deze maand honderd jaar geleden geboren. Dossier bij de Duits-Franse tv-zender Arte ARTE > Adorno, bourgeois révolutionnaire. Plus Michael Werner en Jean Jourdheuil over de actuele betekenis van Adorno's filosofie.

Jacques Brel trad in 1964 voor de VPRO-televisie op in Bergen, een concert waar hij niet bijzonder enthousiast over was. De hele uitzending, inclusief de toch wel iets te lange inleiding van Ernst van Altena in Vrije Geluiden. Allors Jacques, bon frommage!

16 september 2003

Jan Bransen, hoogleraar filosofie van de opvoeding, houdt zich bezig met de vraag 'Wat ís eigenlijk opvoeden, en wanneer ben je ermee klaar?' Zijn antwoorden gaan lijnrecht in tegen de heersende zero tolerance-opvattingen, door hemzelf de CDA-mentaliteit genoemd. Kinderen leren zelf wel hoe het hoort.

Herman Brood en Volkert van der Graaf samen in de krakersopera Doop!. Trouw: Volkert bezongen als misdadiger en revolutionair.

15 september 2003

Art Nouveau en Art Deco in Nederland aan de hand van honderd kunstenaars in het Gemeentemuseum Den Haag. Voorbeelden van Nederlandse Art Nouveau op Bouwstijlen in Den Haag. Veel Art Deco op de mooie site van de tentoonstelling die enkele maanden geleden plaats had in het Victoria & Albert. En bij Artdaily een fotoreportage over The Miami Beach ArtDeco District.

12 september 2003

11 september. New York en Chili, maar ook Catalonië. Three Tragic Sept. 11ths.

Naomi Klein over

De erfenis van 11 septemberOorlog als franchise.

Protest in Cancun: Activists must follow the money.

10 september 2003

11 september 2003 - Mevrouw Leeskamer ziet Sarah. Volgende update: vrijdag 12 september.

11 september 1973 - De staatsgreep in Chili en de dood van Salvador Allende. Reportage in Andere Tijden. Dossier in the Guardian: Chile.

11 september 2001 - Deborah Garrison - September Poem.

9 september 2003

De geniale taalspeler Georges Perec (1936-82) staat weer volop in de belangstelling in Nederland, met de vertaling van enkele autobiografische teksten (Ik ben geboren) en een gebruiksaanwijzing bij zijn werk van Manet van Montfrans (Een gebruiksaanwijzing). De Volkskrant: Het leven is geen gebruiksaanwijzing. Eén van de mooie Perec-sites: 11 portraits.

9/11 etc

Christopher Hitchens Don't Commemorate Sept. 11

Geoffrey Wheatcroft Two years of gibberish.

8 september 2003

Remembering Warren 1947-2003

Nieuwe roman van tweevoudig Booker Prize winnaar Peter Carey, My life as a Fake, over een geval van literair bedrog. Fragment: The defence of poetry. The Guardian plaatst er meteen a short history of literary hoaxes bij. (Wij beleefden veel plezier aan een andere van Carey, Jack Maggs, een Dickens-pastiche. De Guardian-recensie was mooi getiteld Great Extrapolations.

9/11 etc

Noam Chomsky There's Good Reason to Fear US.

Robert Fisk Don't say we were not warned about this mess.

Fareed Zakaria America's New World Disorder.

6 september 2003

Mario Vargas Llosa op reportage in Irak. 'This is no good, sir!'

De NRC stelt, in afwachting van de bekendmaking van de Nobelprijswinnaar literatuur, wekelijks een nobelwaardige voor. Werden al "genomineerd": Hella Haasse en Alice Munro.

Veel Van Gogh in De Groene. Pieter van Os en Sander Pleij over de grenzeloze verering van deze Jezus Christus van de moderne schilderkunst (De mythe die te groot is). Margreet Fogteloo over het wanhopige liefdesleven van Van Gogh (De kunst is lang en het leven kort) en een reconstructie van de laatste fase van zijn leven (Kroniek van een aangekondigde dood).

3 september 2003

Op 25 augustus hadden wij het hier over het Ietsisme. We beweerden dat Ronald Plasterk het woord voor het eerst gebruikte in 2001. De onvolprezen nieuwsbrief Taalpost zegt dat het woord al in 1997 gebruikt werd en plaatst er niksisme tegenover, opgedoken in De Volkskrant op 9 augustus 2003. Wij vonden een voorloper, het-is-allemaal-niksisme in Delta, weekblad van de Delftse Universiteit, van 2 november 1995. Jeroen Brouwers zei het al: alles is iets.

Nog een mooie: De man van nu is metroseksueel.

2 september 2003

We hebben het altijd al gedacht: Jazz stars linked to mental illness.

Mooi woord: Scheefwoners

Ook in de EU gaat het soms moeilijk met de scheiding van kerk en staat. Freddy De Pauw Staatskerken, ook in de EU.

1 september 2003

Jan Hoet's afscheid van Gent Gelijk het leven is nog tot 14 september in het SMAK en op diverse andere locaties. Ga naar het Museum dr. Guislain en bekijk daar de opgerolde matras (van Hammons & Esposito?) of het doosje met schelpen op het nachttafeltje (van ?). Wat een trieste vertoning, vergeleken met de schitterende outsiderkunst (Art en marge en De Stadhof, ) in de andere zalen. Zal me toch maar eens verdiepen in het pamflet I love art van Frank Vande Veire, dat in volle komkommertijd door De Morgen geserveerd werd en een frisse bries ontketende. (Of hoe men de komkommertijd op een serieuze manier kan benutten - deel 2).