31 maart 2003

Een meditation carpet, een prebirth bag, ja zelfs een mouse pad: zaken die welkom zijn in deze tijden van kommer & kwel. Allemaal ontworpen en te koop bij Oscar Prinsen, directeur van het Instituut voor de Loslopende Mens. Trouw: Kunst met de suggestie van spirituele diepgang.

30 maart 2003

Eind dit jaar verschijnt In Europa, het nieuwe boek van Geert Mak. Voorpublicatie in de Groene Amsterdammer: De vooravond van een wereldoorlog.

27 maart 2003

Volgende update: zondag 30 maart.

Taal. De dagvoorzitter in de Amerikaanse Senaat heeft onlangs voorgesteld om French fries op de menukaart van de Senaat te wijzigen in Freedom fries. Waarbij de man dus een ode brengt aan de Franse revolutie? Ewoud Sanders: Oorlogstaal.

Dagelijks in the Guardian: The language of war.

En deze dan: de ware boodschap van Bush en Blair. Read my lips (mmv Lionel Ritchie & Diana Ross). (Vindt u ook dat de laatste steeds meer op de eerste begint te lijken?)

Er zitten een aantal bekende tussen, maar vele zijn nieuw voor ons: Songs inspired by literature.

Jonathan Frantzen schreef een kortverhaal over Europa en Amerika: When the new wing broke away from the old mansion. Door the Guardian mooi aangekondigd als the gulf between us...

26 maart 2003

etc

Le Monde Paris-Washington, les dessous d'une rupture.

Serge July Le chagrin.

Tony Judd America and the world.

Emma Brockes War porn.

Knack-interview met Robert Kagan, amerikaans Europawatcher, auteur van het pas vertaalde Balans van de macht - de kloof tussen Amerika en Europa: 'Europeanen weten niet hoe bang de Amerikanen wel zijn' [Meer...]

Seymour M. Hersch, de journalist die begin jaren 70 de Amerikaanse oorlogsmisdaden in My Lai aan het licht bracht, analyseert de leugens waarmee Bush het congres mee kreeg naar de oorlog. Who lied to whom?

25 maart 2003

Twee interessante NRC-stukken over alternatieve oorlogsverslaggeving op het internet. Over alternatieve nieuwsbronnen: Iraklog. Over weblogs: Dagboek als alternatieve reportage.

Vojislav Seselj, die zich vorige maand aanmeldde bij het Joegoslavië-tribunaal en beschuldigd wordt van misdaden tegen de menselijkheid, is een briljant filosoof. Bericht in Filosofie Magazine. Portret uit 1997 in Le Réseau Voltaire: Intellectuel et homme d'action.

24 maart 2003

Gisteren was het dus weer Oscar geblazen. Een glittergebeuren dat dit jaar behoorlijk overschaduwd werd door de dolle streken van oppergendarm Dubya. Nogal wat gelauwerden lieten trouwens hun ongenoegen blijken. Gawie Keyser vraagt zich in De Groene af hoe links de wereld van vermaak is: Heksenjacht in Hollywood.

Literair tijdschrift Parmentier (webversie Het wilde Oosten) organiseert de tweejaarlijkse Literaire Prijs Gelderland. De opdracht: een verhaal, van minimaal 3000 en maximaal 5000 woorden, waarin het thema 'echt-onecht' uitgebeeld wordt.

23 maart 2003

Nog wat Nederlandse literatuur in de Franse pers. Een dossier in l'Express: ('En matière de fiction, tout se passe là-bas. Même Claus est publié à Amsterdam.') Hôtes du Nord.

Voor degelijke verslaggeving over het Midden Oosten zouden we hier dagelijks kunnen verwijzen naar de bijdragen van Robert Fisk in the Independent. Hij brengt momenteel verslag uit vanuit Bagdad. Zijn artikelen staan chronologisch verzameld op Robert-Fisk.com.

Is het waar dat monotheïsme tot fanatisme en oorlog leidt? De egyptoloog Jan Assmann en de theoloog Jürgen Manemann zijn het hierover niet met elkaar eens. [Meer...] (Vanaf heden gratis en eenmalig registreren bij Trouw)

21 maart 2003

Vandaag opent de Salon du Livre (Paris) qui vous invite à dépasser nos frontières en mettant à l’honneur la littérature de la Flandre et des Pays-bas. Met een indrukwekkende lijst van 56 auteurs-'eregenodigden'.

Veel Nederlandse en Vlaamse literatuur dus in de Franse boekenbijlagen. Een dossier in Le Monde met een hoofdartikel waarin een erg rooskleurig beeld van het boekbedrijf in Nederland wordt geschetst: Nederland houdt van boeken: veel lezers en boekhandels, een efficiënte distributie en een vaste boekenprijs (...) een dynamiek waar de Vlaamse uitgevers en auteurs hun voordeel bij doen.... [Meer...] Verder o.m. een portret van uitgever Van Oorschot ('de laatste der Mohikanen') en Hugo Claus, la colère d'un Belge.

Ook veel aandacht in Libé (Portrait d'une société et d'une littérature de plus en plus multiculturelles. Comme dans un moulin.). Verder o.m. bijdragen over de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen (pourquoi un Salon du livre sur une langue, et non un pays?, daar staan ze in Parijs blijkbaar paf van) en stukken over Stefan Hertmans, Hafid Bouazza en veel meer.

Eén van de schaarse Amerikaanse publicaties die niet meestappen in de oorlogslogica is het weekblad The Nation. Zie bijvoorbeeld het hoofdartikel van deze week: Iraq and beyond. En natuurlijk is er ook die goeie ouwe Mother Jones: War Watch.

Speciaal oorlogsnummer van Uitpers (eigenlijk een Vlaamse Monde Diplo) met o.m. een opmerkelijk stuk van Georges Spriet over de medeplichtigheid van België. En een bijdrage van Freddy De Pauw over de Amerikaanse media: Oorlog maakt McCarthy springlevend.

20 maart 2003

Misschien is dit niet het gepaste ogenblik, maar het mag toch wel eventjes gezegd, en met enige nadruk: Behalve om vrede gaat het Chirac ook om macht.

19 maart 2003

Van axis of weasel over hitlerisation tot vertically envelop. E-cyclopedia's words of war.

17 maart 2003

Piet De Moor interviewt Marcus Wolf, voormalig chef van de buitenlandse inlichtingendienst van de voormalige DDR. Mijn jaren met Josif Stalin.

De tergende weemoed, grenzend aan wanhoop, de gelatenheid, de doelloosheid, de rancune en het wantrouwen, de overal aanwezige, bijna zichtbare, grijze onmacht. Anil Ramdas in Zuid-Afrika: Coetzees ongenade.

We hadden eerder al The Miniature Earth van Allysson Lucca. Nu is er, helaas weer ontzettend actueel, We Were Humans.

Derde bijdrage in onze reeks wie is wie in het christendom (rubriek rariteiten). Na Paulus als Romeinse undercover en Julius Caesar als Jezus Christus: God als vis. [Meer...]

15 maart 2003

Julian Barnes over het belang van de juiste maten en gewichten in de keuken: Size counts.

Nog steeds Boekenweek in Nederland. Verslag van het boekenbal in de Volkskrant: Vijftien heerlijke minuten zonder Mulisch. Martha Baalbergen van een boekhandel in de provincie doet dagelijks verslag in Boekblad. De Nederlandse Spoorwegen zijn behoorlijk actief in deze boekenweek: vandaag mocht je gratis mee met de trein op vertoon van het boekenweekgeschenk en er rijdt een Leescoupé, voorloper van een test met stiltezones. Een goed idee voor de NMBS (en dan liefst op de lijn Antwerpen - Lille Flandre).

12 maart 2003

Thijs Voskuilen poneerde in zijn scriptie geschiedenis de stelling dat de apostel Paulus, op wiens interpretatie van de leer van Jezus het hele christendom gestoeld is, eigenlijk een geheim agent van het Romeinse Rijk was (zie o.m. René Zwaap: Het bedrog van Paulus). Het is aan onze aandacht ontsnapt, maar de Italiaanse filosoof Francesco Carotta zag het nóg beter in een vorig jaar verschenen boek (Was Jezus Caesar?): JC was JC. De man werd prompt gesteund door geleerden van zulk een uiteenlopend pluimage als Paul Cliteur en Thomas von der Dunk. Wat te denken? Jezus Christus en Julius Caesar hadden in alle geval dezelfde initialen. Dat geldt ook voor Jan Cremer én uw leeskamersuppoost. Wij kunnen met een grote mate van zekerheid laten weten dat JC inderdaad JC is, maar wij zijn in alle geval geen van de andere drie.

'Plotseling werd wie zich politiek correct gedroeg, diegene die haat zaaide! Politiek correct gedrag werd een scheldwoord! Maar racisme is racisme en dat moet worden bestreden.' Ed van Thijn geïnterviewd door Piet Piryns en Hubert Van Humbeeck. [Meer...]

11 maart 2003

Boekenweek in Nederland. Thema dit jaar Styx - Leven en dood in de Letteren. Ronald Giphart schreef Gala, het boekenweekgeschenk, en dat is niet naar de zin van de gristelijken. De essays: Vier visies op de dood. Leven en dood volgens Boudewijn Büch, Kristien Hemmerechts, Bert Keizer en Nico ter Linden. Alles over de boekenweekgeschenken (een verschijnsel waar wij spijtig genoeg van verstoken blijven) sinds 1930 op Boekenweek.schenkt.nl.

10 maart 2003

Wij, van de Leeskamer, beschikken niet over een webcam. Dat is een zegen, voor de bezoeker evengoed als voor de suppoost. Juist boven ons scherm - de plaats waar de bewuste cam zou kunnen staan - worden wij gadegeslagen door een streng kijkende Arthur Schopenhauer met het citaat 'Het allerergste komt nog.' Dat mag je wel zeggen, Arthur. Nog een goeie van hem: 'Het leven is een hachelijke zaak; ik heb besloten er de rest van mijn leven over na te denken.', Daan Roovers' fragment in Trouw. [Meer...]

Xandra Schutte over Schopenhauer: Een eenzaam stekelvarken.

9 maart 2003

Koen Vanmechelen trekt in april met zijn kippen naar de Amsterdamse Brakke Grond (hopelijk is de vogelpest tegen die tijd voorbij): The Cosmopolitan Chicken. Trouw: De kip als kunst.

Goed te vernemen dat onze tijdloze favoriet in rockland tegen de oorlog ageert. David Byrne startte de aktie Musicians United to Win Without War. LATimes: Striking an antiwar chord. (bedankt Bernard!)

7 maart 2003

etc
Francis Vanden Berghe Een regering van de rijken voor de rijken.
Jack Beatty In the name of God.
Simon Schama The unloved American.
Fidel Castro Voice of the dark corners.
Timothy Garton Ash Islam and us.
Martin Amis Le choc des délires.

"Tijdens de onlangs geëindigde staking georganiseerd door de olie-industrie zonden de tv-zenders volgens overheidsschattingen elke dag gemiddeld zevenhonderd pro-staking-commercials uit". Naomi Klein over de vuile rol van de media in de staking tegen de Venezolaanse president Chávez. [Meer...]

Jan Arends - vervolg. Bart FM Droog (van Epibreren) wees ons op de zeer goed gedocumenteerde site Gesprekken met Jan Arends. De maker van de site, Rob Hakhof, had met het oog op verfilming van een verhaal van Arends, diverse gesprekken met de auteur. Die gesprekken zijn opgenomen en gedeeltelijk te beluisteren op de site en op VPRO's De Avonden van 3/3 en 5/3

6 maart 2003

"He can't read English. Mind you, he is a fucking Irishman." Zo sprak de Britse multimiljonair Philip Green over de Guardian-journalist die een onderzoek deed naar zijn boekhouding. Bevreesd voor een mogelijke boycot (de man bezit tientallen textielwinkels) verontschuldigde de zakenman zich alsnog. De Guardian zet ten behoeve van Green tien Ierse auteurs, met links op een rijtje.

Jan Arends staat weer in de literaire belangstelling. Deze ietwat tragische schrijver van gedichten en proza pleegde in 1974 op 48-jarige leeftijd zelfmoord, na twaalf stielen en jaren in psychiatrische instellingen. Meer over Arends bij Ongebonden, waar u ook de bekende monoloog Keefman vindt. Frits Abrahams n.a.v. een avond over Arends in de Balie: Wanneer Arends als schrijver voorlopig nog bij ons blijft, komt het niet alleen door zijn werk, maar ook door zijn persoon. [Meer...]
(En waarom vind ik nu niets over de heruitgave van zijn verzameld werk en de biografie van Nico Keuning op de site van de Bezige Bij?)

De dood van Stalin in the Onion.

5 maart 2003

Stalin dus. Er zijn honderden boeken verschenen over zijn terreurbewind. Laatst was ik behoorlijk onder de indruk van de magistrale roman Une saga moscovite van Vassili Axionov (Gallimard Folio - Engels: Generations of Winter). Een groots opgezette familiekroniek tijdens het Stalintijdperk. Laura Starinck: "Fictie is geen werkelijkheid, maar het effect is schokkender dan de krant". [Meer...]

Vadertje Stalin vijftig jaar dood. Volgens nieuwe geruchten zou hij omgebracht zijn in opdracht van die andere enthousiasteling, Beria. Een schare volgelingen vindt hem nog steeds vetgaaf! Enkele tientallen propagandaposters uit het Stalintijdperk op Stalin era posters. De geschriften van deze grote denker op de Stalin internet library en de Stalin Reference Archive. Veel leesgenot!

De Morgen publiceerde eind vorig jaar (zie dlk van 14/01/03) voor de eerste keer de toptien van de literaire pikorde: een lijst van enkele uitgevers en nogal wat critici. In Nederland (zie Boekblad) wordt de lijst aangevoerd door acht uitgevers. Op de negende plaats volgt Gerrit Komrij (Dichter des Vaderlands) en op 10 een criticus: Max Pam.

A.F.Th. van der Heijden schreef in 1988, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Literair Café Deventer Dichters slaags. De lange mars langs de literaire cafés. Nu bij de Digitale Bibliotheek.