31 juli 2002

In deze tijden van komkommer & kwel (zeg dat wel) zoekt de New Yorker een antwoord op de vraag die mevrouw Leeskamer zich al enige tijd m.b.t. ons stelt: Is male menopause a question of medicine or of marketing?. Hormones for Men.

11 juli 2002

Zelfs dronken Engelsen worden hier zo mak als lammetjes. Onze collectie kalmeert. Monique van Marle, directrice van één van de meest bezochte Amsterdamse musea over haar collectie. [Meer...]

11 juli, Vlaanderen feest. Gisteren bijvoorbeeld de Nacht van de Musea: 50000 bezoekers.

Platform van Michel Houellebecq is in het Nederlands vertaald. We hebben de indruk dat het schandaalsfeertje rond zijn romans hier - in tegenstelling tot Frankrijk - wat weggeëbd is. Marijke Arijs interviewde Houellebecq voor de Standaard der Letteren. De aandachtige lezer zal het knipoogje van Arijs op prijs stellen: Een zieltogende touroperator wil opnieuw zaad in het bakje krijgen door reizen te organiseren naar sekshotels. [Meer...]

Op 11 juli 2001 (waar was u...? de leeskamersuppoost was, net als op 11 september, met knierevalidatie bezig...) stapte Herman Brood van het dak van de Amsterdamse Hilton af, op weg naar de Eeuwige Jachtvelden. In het Cobra-museum Amstelveen loopt tot 15 september een tentoonselling met schilderwerken van Brood en Broodfoto's van Anton Corbijn. Meer werk bij Broodnodig.

Het is elfjaar geleden dat ik mijn laatste Van de Velde dichtsloeg en toch kan ik meer pagina's van zijn hand navertellen dan van auteurs die dikkere pillen schreven en die ik veel recenter heb gelezen. Roger Van de Velde beklijft. Zijn verhaalstof lijmt als de beesten. Dimitri Verhulst over zijn ontmoeting met het werk van Roger Van de Velde. Wij berichtten eerder (28/01/02) over het tragische lot van Van de Velde. Dossier bij de Brakke Hond.

9 juli 2002

UNAIDS-conferentie in Barcelona. Special report in the Guardian, met o.m. een stuk van vorig jaar The first twenty years.

In Arles ook een hommage aux Twin Towers Here is New York. Atlantic-journalist William Langewiesche publiceert een boek over de opruimingswerkzaamheden American Ground: Unbuilding the World Trade Center.

Dertig fototentoonstellingen: drieëndertigste Rencontres d'Arles. Met o.m. een retrospectieve Josef Koudelka en de ansichten van Martin Parr. Veel materiaal op de website. Johan De Vos: Fotofestival met Mistral.

8 juli 2002

Schromelijk over het hoofd gezien: sinds begin juni wekelijks in De Avonden stukken uit het Maarten Biesheuvel Radio-archief. Biesheuvel (hij schrijft weer!) las sinds 1979 regelmatig verhalen voor in VPRO-programma's. Vanavond zesde aflevering van een negendelige bloemlezing. De andere afleveringen staan nog online op de website. Aflevering 1 met o.m. De merel. Hilarische radio!

7 juli 2002

Volgens een studie van het WWF hebben wij - het "mensdom" nog slechts vijftig jaar te gaan op deze planeet. De Leeskamer kijkt uit naar een nieuw adres. [Meer...]

Eergisteren is het festival d'Avignon geopend met een enscenering van Tchekhov's Platonov door Eric Lacascade. Tchekhov werd nog maar een tiental keer gespeeld op het festival dat dit jaar aan zijn 56ste editie toe is. In tegenstelling tot vorig jaar, toen Jan Fabre centraal stond, zijn er - zo te zien - geen Vlaamse deelnemers. Libération verwacht morgen een eerste hoogtepunt met drie voorstellingen van de Italiaanse regisseur Pippo Delbono.

6 juli 2002

Lucian Freud retrospectieve in Tate Britain. Peter Schjeldahl: Naked Punch. Peter Conrad: The naked and the living.

De Gulden Sporenslag, zevenhonderd jaar geleden aan de Groeningebeek. We zitten er hier bovenop, het huis vertoont barsten door verzakkingen, te wijten aan de beek... Jawel, de Gulden Sporenslag, enige overblijfsel: de Chest of Courtrai, en dat zou dan ook nog een vervalsing zijn...zie de slag om de kist en meer moois.

5 juli 2002

Amerika vierde gisteren Independence Day, de eerste keer na 11 september (en er werd overvloedig geroosterd). Het mag dan al één en al saamhorigheid zijn, Immanuel Wallerstein beweert in een sterk onderbouwd essay dat de States een wereldmacht in afbouw is. The Eagle has Crash landed.

4 juli 2002

Frank Albers interviewt in de Standaard der Letteren literatuurcriticus Stephen Greenblatt over Shakespeare: Het moment waarop iets scheurt...

Joe Klein sluit zijn reis door Europa af in de UK. So which way should we turn? Neither, we are perfectly placed to take the best of both worlds. Neither here nor there.

2 juli 2002

Even uitblazen. Tot donderdag.