30 juni 2002

Veertig jaar geleden werd Algerije onafhankelijk. Dossier in Le Monde Algérie 1962-2002.

I can tell you the exact moment when I decided to hate football for life. It was 11 June 1978 at 6.08 p.m. Scotland were playing Holland in the first stage of the World Cup Finals in Argentina. Geef toe, na zo'n vliegende start kan een verhaal niet meer stuk. Voor de derde en laatste keer voetbal in de leeskamer. Andrew O'Hagan: Hating football.

De tweeëntwintigste poëziezomer van Watou. Deze keer met de tafel in het midden: Tabula. Vergeet - vooraf of na afloop - de tafel van het Hommelhof niet...

28 juni 2002

Raoul De Keyser - momenteel in De Pont Tilburg - is één van de meest gewaardeerde Belgische schilders. De man die zich nooit laat interviewen, in gesprek met Bernard Dewulf: Een zere huid.

G.A. Bredero, Amsterdammer par excellence - hij leefde tussen de Nes en de Wallen - wordt eindelijk weer eens opgevoerd in Amsterdam. [Meer...]

27 juni 2002

Wie nog een keuze moet maken, kan inspiratie zoeken bij Chantal Pattyn, Walter Zinzen, Guy Verhofstadt e.a. De Zomerboekenlijstjes. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de premier in tijden van oppositie betere leesgewoonten had. Een Sherlock Holmes in het Italiaans. Bah!

26 juni 2002

Daniel Buren stelt tentoon in het Centre Pompidou (Beaubourg). Blijkbaar een merkwaardig speelse tentoonstelling: le Musée qui n'existait pas.

Joe Klein in Europa - deel 5. Joe tussen Brussel en Sevilla op zoek naar de Verenigde Staten van Europa. Who's in charge here?

Het MoMA wordt MoMAQNS. Het Museum of Modern Art verhuist tijdelijk van Manhattan naar Queens. En opdat iedereen het nieuwe adres zou kennen, gebeurt dat met nogal wat bombarie: the Modern moves with a Bang (Several). Het tijdelijke onderkomen (tot 2005) is blijkbaar omringd door goede restaurants van all over the world. Een overzicht in de New York Times It's the Art of the Meal.

25 juni 2002

Ook in Le Monde: Les médias occidentaux accusés de partialité au Porche-Orient.

We hadden het al meerdere keren over het Gaudi-jaar. De architect werd vandaag 150 jaar geleden geboren. The story in links in the Guardian.

Nieuws over de vriend van JP Balkenende en Ampersand De Clerck: RAI schrapt critici Berlusconi.

24 juni 2002

Nieuwe dansvoorstelling van Pina Bausch in Théâtre de la ville, Paris: Agua. Le Monde: Prêtresse du corps heureux.

En hier zijn we het mee eens (voor één keer ook met De Morgen).

23 juni 2002

Memorabel, ronduit schitterend David Byrne-concert in een bijna uitverkochte AB gisteren (in Tilburg noemen ze dat stijlvol swingen, pfff... & in Frankfurt is hij definitely on the road to somewhere...) Het beste wat we van the man with a plan zagen sinds zijn Uh-Oh tournee, zo ongeveer tien jaar geleden.

Wat er van de rest van de erfenis terechtkomt, staat nog te bezien, maar aan de snelle opkomst en de tragische ondergang van Pim Fortuyn danken twee begrippen een geweldige stijging van hun populariteit: gedachtegoed en demoniseren. Volgens Lambiek Berends is demoniseren een sport van alle culturen. [Meer...]

We deden er later een beetje smalend over want het was zogezegd geen Literatuur met grote L (en Katholiek met een zeer grote K! - en daar wilden wij ons nu juist tegen afzetten), maar de man leerde ons lezen, met veel plezier, en met ons een hele generatie. Godfried Bomans. In het Letterkundig Museum Den Haag tot 8 september Bomans, de fluwelen duivel. Frits Abrahams noemt hem Een groot talent dat zich versnipperde. [Meer...]

21 juni 2002

Morgen in de AB: een burger van deze wereld David Byrne. Voorprogramma: Shivaree. Tot zondag!

20 juni 2002

Zijn de Nederlandse media pro-Palestijns of juist op de hand van Israël? Reportage in De Volkskrant: Antisemiet of joodse hielenlikker.

Op het Amsterdamse Frederiksplein, thans compleet ontsierd door de Nederlandsche Bank, stond tot 1929 het Paleis voor Volksvlijt, een magnifiek gebouw dat in vlammen opging. Wim T. Schippers start een actie tot heropbouw van het Paleis. [Meer...]

A Funeral Elegy. Ontdekt in 1995. Het leek Shakespeare, de ontdekker leek betrouwbaar en dus was het Shakespeare. Het gedicht werd zelfs opgenomen in enkele Shakespeare-edities. Vorige week liet Donald Foster weten dat hij zich vergist heeft. [Meer...]

19 juni 2002

Vanaf a.s. zaterdag in het Design museum Gent 100 jaar - 100 stoelen. Een tentoonstelling van het Vitra Design Museum Weil (zo te zien in een prachtgebouw van Frank Gehry). Het internetmagazine Fifteen brengt alvast tien essentiële stoelenlinks.

Thomas Keneally, auteur van o.m. Schinler's list, schrijft in de New Yorker n.a.v. de vele pedofilieschandalen over zijn jaren in het seminarie. The crisis of doubt, which came to me six years later, when I was about to be ordained, had little to do with discovering that certain priests were odd or capable of cruelty. A week in the seminary taught me that much. The crisis came from my realization that, behind the compelling mystery of Catholicism, with its foundation in the message of "Caritas Christi" (words engraved on a stone wall at St. Patrick's), lay a cold and largely self-interested corporate institution. [Meer...]

Weblogging laveert tussen persoonlijk dagboek en journalistieke ambities. Zo weet De Standaard in een stuk over onze bezigheid te melden. Wees gerust, beste bezoeker, ze melden ook dat de Leeskamersuppoost niet veel meer ambieert dan te laten zien wat hij goed vond op het internet. Voor de rest een beetje sneu dat zoveel andere vlaamse bloggers niet vermeld worden, maar leuk dat er naar hier gelinkt wordt. Voor één keer dus een retourtje Standaard.

Joe Klein in Europa, deel 4: Duitsland. "Public life has the congealed quality of a Bavarian Kartoffelsuppe left cooling on the stove overnight." en [Meer...] van die dingen.

18 juni 2002

Historicus Simon Schama - zijn tv-reeks A History of Britain loopt momenteel op de BBC - betoogt in the Guardian dat geschiedenis en tv het goed met elkaar kunnen vinden. Television and the trouble with history.

Tot eind juni in het Caermersklooster te Gent Blend - Actuele fotografie in België. Met werk van o.m. Dirk Braeckman, Katrien Vermeire en Marc Trivier. Johan De Vos vindt de expositie zwaar op de hand. [Meer...]

16 juni 2002

Morgen in Brugge: la Faithfull, voorprogramma (klinkt ook goed) Gemma Hayes. Tot dinsdag!

15 juni 2002

In de Galerie Enrico Navara tot eind deze maand een tentoonstelling over - we hadden nochtans beloofd er niets meer over te schrijven - voetbal in de hedendaagse kunst. Portfolio en recensie in Le Monde: L'art du jeu.

Joe Klein in Europa. Deel 3 - Polen: How the Solidarity dream turned sour.

Plus: een voorpublicatie uit Klein's boek over de Clinton-jaren What's left?. Klein was de Anonymus die in 1996 ophef maakte met Primary Colors, roman over de verkiezingscampagne van een in schandalen verstrikte president.

13 juni 2002

Overal om ons heen: spannende boeken. Zo ook in de Standaard der Letteren: een interview met Rinus Ferdinandusse. Ik hoor het hem zeggen: "11 september is een Sriller."

Plus: vier uitgeverijredacteuren over srillerschrijvers in spe.

12 juni 2002

The New Yorker stelt deze week de familie centraal, met verhalen van Mark Leyner (Pinochle), Charles D'Ambrosio (Documents), Jeanette Winterson (Mother from heaven), Richard Ford (A father and a bicycle) en Jonathan Letham (Alone at the movies). Leeskamer voor de rest van de avond gesloten wegens lezen.

11 juni 2002

De niet geheel onbekende Nederlandse auteur Harry Mulisch is niet alleen Ajax, hij promoveert vanavond ook nog eens in de filosofie en - wonder boven wonder - hij twijfelt. Mathijs van Boxsel gaf de filosoof eerder al een plaats in zijn Encyclopedie van de Domheid. Als toetje nog een mooie column van Ronald Plasterk: Mulisch doet weer moeilijk.

Vorige maand werd hij in Cannes gevierd, Jacques Tati (1908-1982). De man heeft niet meer dan zes films gemaakt, alle zes onvergetelijke pareltjes van humor. Zijn wereld wordt nu wonderlijk ge-re-animeerd op de Flash-site Tativille.

10 juni 2002

De bezigheden van Catherine Millet - die van het seksuele leven - zijn nu ook in het Engels vertaald. Colette-biografe Judith Thurman las het boek en ook zij vond het maar vervelend. Doing it in the road.

Brian Whitaker van de Guardian zocht op het web naar informatie over kolonel Khadafi, althans zo schrijven wij het meestal. Hij vond drie andere schrijfwijzen en zou de naam nog het liefst als Qadhdaafiy spellen. Over de spelling van Arabische namen in ons alfabet: Lost in translation.

etc

Mia Doornaert Chirac recupereert deel van FN-kiezers.

Pieter Kottman Fransen wenden zich af van cohabitation.

Jean-Marie Colombani Le défi.

Robert Schneider La toute puissance de Chirac.

Andreas Whittam Smith The French left were let down by their leader

9 juni 2002

Boekenliefhebber en auteur Richard Rayner beschrijft in de NYT één van de weinige successen van de internethandel, die van het tweedehandsboek. An actual internet success story.

Gisteren overleed de auteur Adriaan Morriën (NRC). Zijn tien geboden: Ik vier mijn feest in stilte.

7 juni 2002

Sylvio Berlusconi, minister-president van Italië of ordinaire schurk? Hij slaagde erin Michele Santoro, de Jeremy Paxman (zeg maar de Walter Zinzen?) van het scherm te verwijderen. Robert Fisk, die aan het laatste programma van Santoro meewerkte, buigt zich over het gevaar Berlusconi. [Meer...]

PS Voor de vergeters: Berlusconis is de vriend van PJ Balkenende en Stefaan - casual ampersand - De Clerck (zie W. Martens over Balkenende Hij herinnerde daarbij aan het verzet tegen de opname van Forza Italia in de EVP, en zei dat ondertussen is gebleken dat die houding fout was... in Balkenende woont in Kortrijk)

6 juni 2002

Joe Klein op reis in Europa (zie 29/5), tweede halte: Italië. Hij ontmoet er Berlusconi a medieval thowback to a time when rich men could buy power? Or the shape of things to come? The Prince.

Frank Westerman bezocht Peredelkino, de schrijverskolonie bij Moskou waar Paustovskij, Babel, Pasternak etc een datsja hadden. Hij zag er hoe kapitalistisch realisme de plaats van socialistisch realisme inneemt: kaprealism. [Meer...]

Van Westerman verscheen begin dit jaar Ingenieurs van de ziel over Russische schrijvers in het Stalin-tijdperk.

5 juni 2002

En - helaas - in hetzelfde hoofdstuk twee bijdragen in het zeer degelijke UitPers:

Freddy de Pauw Flirten met Le Pen.

Jan-Pieter Everaerts At my service: Fortuyn & de media.

Zondag eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, en ook daar: rechtsomkeer. Zo stelt Le Monde vast dat de wijnboeren van de Elzas tot de Bourgogne, van de Beaujolais tot de Languedoc massaal voor Le Pen kiezen. Santé. [Meer...]

Provocerende potten van Grayson Perry in het Stedelijk Amsterdam. Guerrilla tactics: klassiek ogende vazen, gedecoreerd met geweld- en sekstaferelen. Recensie in de NRC Perry drijft venijnige spot met burgerij [Meer...] Op de website van Perry: nog meer...

4 juni 2002

Koningshuizen komen hier evenmin ter sprake, tenzij het om de republikeinse beweging van wijlen Martin van Amerongen of idem Johan Anthierens gaat. Maar helaas, ook hier een uitzondering vandaag. Het zilveren jubileum van Queen Elizabeth, in 1977 met de nodige luister gevierd door Johnny Rotten & Co. Destroy: the Sex Pistols, 1977.

De regelmatige lezer van deze rubriek weet het: geen barbaarse bezigheden als voetbal in De Leeskamer. Toch maken wij graag een uitzondering voor de reportage van Blake Morrison over de Engelse fooligans: Painting Tokyo Red and White.

Als inleiding op het cultuurdebat van Kleurrijk Vlaanderen schreef Rudi Laermans een studie over cultuurbeleid in een veranderende maatschappelijke context. Hij wijst o.m. op de opmars van de omnivoor of veelproever, die vrolijk vlindert tussen hoge en lage cultuur. ,,Een smaakomslag die nog verder evolueert, met onvoorspelbare gevolgen voor de publieksdeelname". [Meer...]

3 juni 2002

Gisteren overleed Jacques Fauvet, van 1969 tot 1982 directeur van Le Monde. In een obituarium noemt de krant hem l'homme qui a ouvert "Le Monde" sur la société. Huidig directeur Jean-Marie Colombani herdenkt hem als le journaliste, tout simplement.

etc

Paul Goossens over de conservatieve revival in Europa Het begin van de restauratie.

Elsbeth Etty ziet in die revival deels een debat over de vraag of de normen, ontleend aan de bevrijdingsstrijd tegen het nazidom, hun gelding behouden hebben. Tegen het vergeten.

Henk Spaan wil niet voor de Volkskrant gaan werken Collega Broertjes.