31 mei 2002

etc

Salman Rushdie over de Kashmir-crisis The most dangerous place in the world.

Philip Gourevitch over Mugabe en de ondergang van Zimbabwe Wasteland.

30 mei 2002

Af & toe eens enkele getallen bekijken, kan ook geen kwaad, vooral niet als ze ons door Mokhiber & Weissman voorgeschoteld worden: The age of inequality. Ze verwijzen o.m. naar twee Washington Post-reportages over de Wealth Care en Healers go for the well-heeled. Mooie wereld!

Timothy Garton Ash reisde met de Thames Turbo van Londen naar Oxford en vraagt zich af waarom die trein en al die andere Britse publieke voorzieningen zo lelijk zijn. Are we sitting comfortably?

29 mei 2002

De grote Duitse auteur Martin Walser blijft de laatste jaren controverses uitlokken. In zijn rede bij de ontvangst van de Vredesprijs (1998) opperde hij dat dat de Duitsers maar eens een streep moesten zetten onder hun jarenlange preoccupatie met het nazi-verleden. Nu weigert de Frankfurter Allgemeine voorpublicatie van zijn nieuwe boek wegens antisemitische clichés. Berichtgeving in de NRC en open brief van de FAZ-hoofdredacteur: Death of a critic.

Extreem-rechts? Fascist? Populist? Postfascist? Berlusconi is in elk geval een ordinaire censor. Het is goed er af en toe eens aan te denken dat die man in de Europese Volkspartij de vriend is van onder anderen JP Balkenende en Stefaan - casual ampersand - De Clerck.

De Amerikaanse politiek journalist Joe Klein (de Anonymus van Primary Colors) trekt voor de Guardian door het Europese vasteland 'a six-country Arrogant Yank tour, starting in France, anti-Americanism's most fragrant vineyard.'. Eerste halte dus: Frankrijk, It's like 1970s America.

27 mei 2002

Jean-Paul Mulders heeft het in de De Morgen van zaterdag ll. over het woord kutneef: nooit van gehoord, formidabel woord & oproep om het in de Van Dale op te nemen. J-P bedoelt met die neef eigenlijk een schoonbroer: het in Nederland in zwang zijnde kutzwager dekt de lading duidelijk meer. Maarten Ascher daarover in Familiewoordenboek: of je ook 'een beetje kutzwager' kunt zijn, dat weet alleen Bill Clinton. Intussen staat het woord ook in de Van Dale. En wat het vrouwelijk equivalent dan is? Mulders vond een mooie: piknicht, maar als een neef geen zwager is, is een nicht geen schoonzus...

26 mei 2002

Nieuwe uitgave voor de liefhebbers van doe-boeken: The Sex Book van Suzi Godson. Recensie in the Observer: The latest how-to guide takes up several refreshing new positions...' [meer...]. Plus: het boek, getest door vier paren: how was it for you?. En nu aan het werk. Hopelijk tot morgen!

Uitgebreide Charles Dickens-site bij de BBC, ter gelegenheid van een biografische tv-reeks. Naast heel wat informatie en enkele videofragmenten is er ook een Flashspel Survive Dickens' London.

William Jacques is een boekenworm. De man plunderde zowat alle grote Britse bibliotheken. In tien jaar wist hij voor naar schatting 1,1 miljoen pond aan bijzondere boeken te stelen. There was a bookish man...

25 mei 2002

Heaven and hell: Keith Haring tot 21 juli in Boijmans van Beuningen, Rotterdam. NRC: Boijmans toont de onbekende Keith Haring.

Interactieve website voor kinderen: Haring Kids. Meer Haring bij Spikemagazine: Artist or radiant baby? en Clupea harengus.

23 mei 2002

Gisteren overleed beeldend kunstenares, moeder van de Nanas Niki de Saint-Phalle, 71 jaar oud. Zo'n beetje een kruising tussen de fantasten de facteur Cheval en Gaudí. Ze was ook de weduwe van die andere fantast, machinemaker Jean Tinguely. Op de officiële Saint-Phalle website: de Tarot-garden.

Er loopt momenteel een retrospectieve in het MAMAC, Nice. IM in de krant van haar woonplaats The San Diego Union - Tribune.

22 mei 2002

Morgen is Histories (Canvas) gewijd aan één onzer helden: journalist en publicist Johan Anthierens (1937-2000).

21 mei 2002

etc

Kris Deschouwer Het koldermodel.

Frits Abrahams Afscheid.

Patrick Jarreau L'Europe et le messianisme américain.

Frank Furedi History has not yet begun.

Marek Grunberg dus, of Arnon van der Jagt? De man is intussen toch wel een imposant, lezenswaardig oeuvre aan het bijeenschrijven. Column bij De Geus: De reis naar Wenen.

20 mei 2002

Speaking in tonguesElk jaar, rond deze tijd, draaien we ze opnieuw, de Pinksterplaat van Talking Heads: Speaking in tongues. Een beschouwing van Jan Erik Grezel over tongentaal: Trance of techniek? en een literatuurstudie van Ronald Schouten: Glossolalie in de pinksterbeweging. En met die beweging heeft ons koningshuis nogal wat connecties. Bo, Fab, Alb & Pao: meesters-glossolalisten!

En wat de heads betreft: David Byrne, die vorige week vijftig werd, staat op 22 juni weer eens in de AB.

19 mei 2002

Dossier Les populismes en Europe in Le Monde. Met, o.m., een reportage over de toestand in België (Les habits neufs du Vlaams Blok) en een interview met de politoloog Guy Hermet: Le populisme simplifie les problèmes jusqu'à la caricature.

De Groene Amsterdammer vierde zijn 125-jarig bestaan door een week (11-18 mei) als dagkrant te verschijnen. Het was meteen een van de meest turbulente weken in de Nederlandse geschiedenis: de moord op Fortuyn, de parlementsverkiezingen, de afstraffing van paars, de comeback van de christen-democraten, het overlijden van hoofdredacteur Martin van Amerongen. Afsluiter: 'voor de problemen van de multiculturele samenleving, de zorg en het onderwijs zijn geen simpele oplossingen. Ook in wat nu heel plechtstatig ‘het gedachtegoed’ van professor Pim wordt genoemd, en dat voornamelijk bestaat uit persoonlijke ontboezemingen en boutades, zal men ze niet vinden...' Trivialisering erger dan demonisering.

De Britse regering overweegt heroïne op voorschrift te laten verstrekken aan verslaafden. De filosoof A. C. Grayling betoogt dat elk verbod op drugs een inbreuk is op het privéleven van de burger: Why a high society is a free society.

18 mei 2002

In The New Yorker een indrukwekkende serie foto's van de plaats waar de WTC-torens stonden, door Joel Meyerowitz: A hole in the City.

Duotentoonstelling in het Tate Modern: Matisse Picasso (met mooie vergelijkingen op de website). The Guardian beantwoordt de vraag die u zich al uwe hele leven stelt: Are you a Picasso or a Matisse?

16 mei 2002

In de nieuwe Fifteen, o.m. een interview met Patrick Riguelle en Jazzanova.

Kristien Hemmerechts bij de vijfde verjaardag van Herman de Conincks dood: Voor Herman.

Nederland.Tja...

Raymond van den Boogaard Paars - ooit een frisse wind, nu op de mestvaalt van de geschiedenis.

Geert Mak Naar een Hadjememaar-kabinet.

Herman Franke Nou zeg ik eens wat ik denk.

En binnenkort: Harry Potter aan het roer!

14 mei 2002

etc

Ian Buruma What Pim and Diana had in common.

Maarten Schinkel In het hoofd van de kiezer is het laagconjunctuur.

Yves Desmet Nederland, welkom in de wereld.

John Jansen van Galen Politici met de mond vol tanden.

Faisal Bodi Call this monster by its name.

Daniel Cohen (februari 1985) Trouble on the right.

Vorige week op sterven na dood, vandaag klaar om weer de grootste te worden. Zo gaat dat in Nederland. De grote ideologieën, deel drie: de christen-democratie.

13 mei 2002

etc

Geert Mak Zeven slechte dagen voor de waarheid.

Stevo Akkerman Rechts komt in soorten, waaronder de soort Pim.

Anil Ramdas Saaie politiek.

John Lloyd The people take to the streets again.

Werd de missionarishouding uitgevonden door een pater? Alles wat u weten wil over beschaafd neuken in The Missionary Position Issue van Nerve.

In memoriam Martin van Amerongen

De Groene Voor het vrije woord.

Geert Mak Martin ex machina.

Theodor Holman Dag lieve kameraad.

René Zwaap Nooit komen rampen eenzaam.

Ben Haveman Erudiet romanticus woonde in zijn schrijfmachine.

Frits Abrahams Een begenadigd autodidact.

Jeroen den Blijker Een klein beetje beschaving bijbrengen.

12 mei 2002

etc

Stefan Hertmans Een postmoderne moord.

René Zwaap Media Culpa?

Jonathan Freedland Het ergste moet nog komen.

Ger Groot Nederland moet terugkeren tot de realiteit.

Neal Ascherson The warning shot.

Joelle Stolz L'Autriche après le choc Le Pen.

Celestine Bohlen Hungary's odd affair with the right.

De vroege jaren zeventig. We werkten in Nederland, dat zich opmaakte voor het kabinet Den Uyl. We lazen de prachtige stukken van van Amerongen en Cornelissen over die onbetrouwbare confessionele partijen. Boer Koekoek was toen de populist. We dachten dat we de wereld zouden veranderen, maar de wereld veranderde ons. En op onze kamer hing de verkiezingsaffiche van de PSP. Dàt waren tijden...

Zaterdag overleed Martin van Amerongen, een van de beste Nederlandse journalisten. Diezelfde dag vierde zijn weekblad, De Groene Amsterdammer, zijn honderdvijfentwintigste verjaardag.

Laatste interview met Van Amerongen (30 april - De Ochtenden via Tsja)

8 mei 2002

Gesloten tot maandag 13 mei.

7 mei 2002

De Amerikaanse "Stedenfotograaf" William Klein, al 50 jaar in Parijs, stelt Parijs tentoon in het Maison Européenne de la Photographie: Klein+Paris. Interview en portfolio in Le Monde: Vive l'urbanité!

etc

J.L. Heldring Niet af van Pim Fortuyn.

John Jansen van Galen Wijlen Pim.

Milja de Zwart Waar Fortuyn verscheen, ontstond ruzie.

Nathalie Dubois Un cow-boy politique, excessif et mégalo.

Bas Soetenhorst Ook Poldermodel is neergeknald.

Daily Telegraph Murder of a maverick.

Michael Gove Extremes now meet in our common EU home.

5 mei 2002

Voor de eerste keer sinds 1964 - the Beatles - staat er deze week geen enkele Britse song in de Billboard Hot 100. Mark Jenkins in Slate: 'Apparently we no longer want to hold their hands.' The end of the British Invasion.

Canvas beweerde het vorige week in twee histories: Tachtig was prachtig, over de politiek en de media. De New York Times over de muziek van toen: The 70's Are So 90's. The 80's Are The Thing Now. En alles over tachtig: The Eighties. (Geef ons maar de sixties terug...)

4 mei 2002

etc

Paul Goossens Met dank aan Le Pen.

Timothy Garton Ash Kan het overal gebeuren?

Julian Barnes French Farce.

Anthony Giddens The Third Way can beat the Far Right.

Edgar Morin La fausse identité nationale.

Zaterdag museumdag. Deze week de Sulabh International Museum of Toilets. Met bijzondere aandacht voor het Leeskamermodel.

2 mei 2002

The New Yorker kreeg een National Magazine Award voor het aangrijpende essay van Jonathan Franzen (The Corrections) My father's brain. (What Alzheimer's takes away).

Libération verzamelt ant-Le Pen affiches, verkrijgbaar op het web: du prêt à manifester et du prêt à coller Images et slogans en un clic.

Front National-dossier bij Le Monde. De geschiedenis van Frans extreem rechts en van het Front National en een uitgebreide belichting van extreem-rechts in diverse Franse regios: La France de Le Pen.

Het blijft onvoorstelbaar dat je voor een min of meer democratische boef moet stemmen om een fascistische boef van de macht af te houden. Stel je voor dat Jean Daniel, sinds de jaren zestig zowat het journalistieke geweten van links, schrijft: Chirac? Oui, Chirac!

etc

Frank Albers De linkse intellectueel als pispaal.

John Peet (the Economist) Model makers.

H.J.A. Hofland De tweede Golfoorlog.

Ignacio Ramonet La peste.

Jacques Julliard La vraie nature de Le Pen.

Thomas Ferenczi La France de Le Pen.

1 mei 2002

May Day dus. We gunnen de Nederlanders hun feestje wel, maar 1 mei lijkt me toch iets zinniger. Spijtig dat al die Fransen vorige week vergaten te stemmen...(zie ook Right Again: Jospin (and his allies) were thus penalized for having failed to learn the lesson of Italian politics—that when a government of the left carries out the economic policies of the right (...), the subsequent disillusionment opens the door to the extreme right.).

Meer 1 mei op de Canadese site May Day on the Web en Special Report in The Guardian.

J.D. Salinger, auteur van The Catcher in the Rye, publiceerde sinds 1959 geen enkel boek meer. Hij verzette zich ook tegen gebundelde uitgave van zijn verhalen die in literaire tijdschriften verschenen. Nu staan ze allemaal netjes gebundeld (in het onmogelijk leesbare lettertype Comic Sans MS!) op het web: Vetoed. Voor Kees Tamboer (het Parool) ziet de komende zomer er daardoor plots een stuk zonniger uit... [Meer...]