30 maart 2002

[Vervolg] Epibreren wijdt een heel dossier, aan het plagiaat van Pfeijffer (zie 21/3) met o.a. het stuk van T.S. Eliot en de gewraakte passage naast elkaar. Motto is een citaat van Pfeijffer: Dichters zijn niet te vertrouwen. [Meer...]

etc

Robert Fisk The lies leaders tell when they want to got to war.

Naomi Klein De spectaculaire mislukking van het merk VS.

Edgar Morin Une mondialisation plurielle.

F.R. Ankersmit Fortuyn product van verveling.

27 maart 2002

Bij McSweeneys is het The Power Of Memory Week. Een -voor uw leeskamersuppoost uiterst nuttige- cursus How to remember names and places van een zeker Robert H. Nutt. Volgens onze informatie zou het om een in 1943 uigegeven boek gaan.

26 maart 2002

Op 10 oktober 1914 geeft Antwerpen zich, na drie dagen bombardementen, over aan de Duitse troepen. Zo'n honderdduizend inwoners zijn dan al gevlucht naar Nederland. Andere tijden: De grens onder hoogspanning.

25 maart 2002

Ik zou het over de Oscars kunnen hebben of over De Gouden Uil of over de -geslaagde- aftrap van Anno'02. Maar ik ben (het?) moe... Toch nog even Less McCann met een interessante stelling: "Muziek en seks zijn eigenlijk hetzelfde." Tot woensdag!

24 maart 2002

Met een populistische regering en de moord op regeringsadviseur Marco Biagi, zit Italië volop met de angst voor nieuwe terreurjaren. Eén van de slachtoffers uit die "jaren van lood" waarin de Rode Brigades terreur zaaiden is Adriano Sofri. Deze militant van Lotta Continua werd in 1990 tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn vermeende, onbewezen deelname, aan de moord in 1972 op de politiecommissaris Luigi Calabresi. De veroordeling werd in 1992 door cassatie vernietigd, uitspraak die dan weer vernietigd werd in 1994 enz. Sinds 1997 zit Sofri weer in de gevangenis en blijft hij strijden voor heropening van zijn proces. Portret in Le Monde (Un combat sans fin) en oproepen van Antonio Tabucchi en Carlo Ginsburg. Verder: de site van Sofri en de eerste pagina's uit zijn pas verschenen boek De l'optimisme (PDF).

Volgende nacht dus weer Oscarnacht. The Atlantic zet een aantal archiefstukken over film on line: Lights, Camera, Action! Opmerkelijk: een stuk van W.Pritchard Eaton(1915) over de film als splijtzwam tussen de elite en de lagere klasse (Class consciousness and the movies). En een bijdrage van Raymond Chandler uit 1948 Oscar night in Hollywood.

21 maart 2002

Plagiaat of een literair spel? Ilja Leonard Pfeijffer parafraseert in zijn roman Rupert (recensie in De Standaard) een stuk uit T.S.Eliots The Waste Land en literair Nederland heeft er meteen weer een plagiaatdiscussie bij (deze keer blijft Van Dis gespaard). Wim De Bie doet meteen ook een bekentenis... (Bieslog 20 maart)

20 maart 2002

etc

Anne Applebaum Did 9/11 snuff the European Left?

H.J.A. Hofland Het andere Amerika.

Anil Ramdas Fortuyns verdriet.

Psychokiller, Burning down the house en Life during wartime... en de eenmalige reünie van Talking Heads was voorbij. De Heads speelden voor de eerste keer sinds 1988 nog eens samen t.g.v. hun opname in de Rock and Roll Hall of Fame. Verslag bij E!Online (mooi over David Byrne: ...getting funky with his trademark white man-can't-dance routine), het eerste Rolling Stone-artikel over Talking Heads Beyond Safety Pins (november 1977), een voorbeschouwing in de New Yorker Heads Talking Again en Marc Didden over Fear of Music in 1979 (Highway Humo).

19 maart 2002

Gisteren opening van de controversiële tentoonstelling Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art in het Jewish Museum, New York. Tegen de tentoonstelling, gewijd aan de verbeelding van het nazisme en de holocaust door jongere kunstenaars, wordt al maandenlang geprotesteerd door holocaust slachtoffers en hun familieleden [Meer...]

etc

Egbert Kalse Regeren volgens Fortuyn: Kan dat?

Hubert Smeets De man met de hamer.

Hywel Williams Berlusconi warms to Forza Blaira.

18 maart 2002

Felipe Alfau'Zodra je Engels leert, ontstaan er problemen. Deze conclusie is onvermijdelijk, wat je ook doet, je ontkomt er niet aan...' Zo begint Chromos, de tweede roman van Felipe Alfau, en daarmee is meteen de toon gezet. Geboren in Barcelona 1902, emigreerde hij met zijn familie naar de USA in 1916. Daar schreef hij in 1928 in het Engels zijn eerste roman Locos: A Comedy of Gestures. Het boek vond pas acht jaar later een - bescheiden - uitgever. Volgden nog een jeugdboek en enkele gedichten. In 1948 schreef hij zijn tweede en laatste roman, Chromos, uitgegeven in 1990 en meteen goed voor een National Book Award. Hij overleed in 1999 in NewYork. Beide boeken dompelen je onder in een bizarre, waanzinnige wereld van Spanjaarden (Locos in Madrid) en Amerikaanjaarden (Chromos in Manhattan). Literatuur van de bovenste plank, voorloper van Thomas Pynchon. Beide boeken werden in 1991 in het Nederlands vertaald bij Bert Bakker, ik kocht ze twee jaar later in de ramsj bij Deslegte... Toneelgroep Tristero bewerkte ze tot Locos, toneelstuk dat vorige week in première ging.

Dossier Alfau bij Barcelona Review (plus de eerste twee hoofdstukken van Locos). Interview met Alfau bij Dalkey.

17 maart 2002

Desert Island Discs, sinds 1942 op de BBC (Radio 4), het derde langstlopende radioprogramma ter wereld, vierde dit weekend zijn zestigste verjaardag. Observer-dossiertje Beethoven rolls over and tells the Beatles he's news.

St. Patrick's Day vandaag. Natuurlijk vieren wij ook, zijn we niet allen Ieren? Paddywhackery goes global. Zie ook Saint Patrick's Day in pictures en mis de Chieftains competition niet!

16 maart 2002

In het nieuwe nummer van Fifteen een interview met Annemie Maes, één van de laureaten van dot culture 2002 met People Database.

Max Ernst, Magritte, Dali, Tanguy, Miro, Man Ray enz in het Centre Pompidou Paris La Révolution surréaliste. Met veel documentatie op de tentoonstellingssite, literatuurlinks en een filmprogramma Y'a des punaises dans le rôti de porc!

etc

Aart Brouwer De nieuwe ombudsmannen.

Elsbeth Etty Bloemen voor Joan Derk.

Joan Derk van der Capellen tot den Pol Aan het volk van Nederland.

Robert Kaplan De 'moderne' wereld bestaat niet.

14 maart 2002

Het ons in zekere zin dierbare woord antiglobalist werd voor het eerst vermeld op 18 april 2000 in de Volkskrant. Dat leren we uit het boekje De taal van het jaar van Ewoud Sanders. Leo de Haes bespreekt het in De Standaard, samen met nog twee andere taalboekjes (Elk jaar zijn eigen taal).

Maart is trouwens taalmaand in De Standaard. U vindt er een wekelijkse spellingbijlage en dagelijks een taalcolumn: Lettermetaal.

13 maart 2002

Boekenweek in Nederland, onder het motto Hebban olla vogala nestas - Verhalen en gedichten over de liefde. Gisteren ingezet met - voor het eerst - twee boekenbals (NRC: 'Daar is er ook geen bal aan'; De Volkskrant: Alle kneusjes bij elkaar, groot en klein). Foto's van het officiële bal bij Boekblad, van het Bal der Geweigerden bij organisator Propria Cures. Op de poëziesite van de Boekenweek 548 liefdesgedichten: www.komliefste.com (meteen kandidaat voor de prijs voor het beste webadres!) en de mogelijkheid je eigen bloemlezing samen te stellen.

Mr. Maurits Levie, advocaat te Groningen (1888-1957), was een verwoed amateurfilmer. Hij filmde o.m. uitgebreid in het Apeldoornsche Bos, een joodse psychiatrische instelling waarvan alle zieken en verzorgers in 1943 afgevoerd werden (Eli Asser schreef er twee jaar geleden het toneelstuk Aan de vooravond over). In kamp Westerbork een tijdelijke tentoonstelling rond het filmmateriaal: Mr. Maurits Levie, amateurfilmer in jacquet. (Berichtgeving /GESCHIEDENIS)

12 maart 2002

Ons idool van het eerste uur, la Faithfull is er weer helemaal met een schitterende cd Kissin Time (The Guardian: The original It Girl is back - with a little help from Blur and Jarvis) en een concert in het Londense Barbican (De Standaard: Tussen diva en rockgriet). Zie ook the Marianne Faithfull official site en een interview in Trouw: Ik zing mijn schaduw.

11 maart 2002

etc

Hafid Bouazza 1 Nederland is blind voor moslimextremisme.

Hafid Bouazza 2 Moslims kwetsen Nederland.

René Zwaap over Paul Scheffer: Het einde van het gedogen.

Een eerder vleiend en zeer lezenswaardig portret van Vlaams minister-president Patrick Dewael in de NRC. Waaruit we ondermeer leren dat het bij de Nederlandse bewindslieden nogal eens vastloopt als er sprake is van samenwerking met Vlaanderen. En het mag gezegd: na de twee Bazen Ganzendonck Geens en Vanden Brande is Dewael een verademing...Een remedie tegen de onderstroom van onvrede.

De Groene Amsterdammer bespreekt de komende maanden De Grote Ideologieën. De keuze lijkt me voor discussie vatbaar: liberalisme, socialisme en confessionalisme... Eerste deel Rob Hartmans en Peter Vermaas over het liberalisme: Dienaren van de vrijheid.

10 maart 2002

In The Observer een special issue Six months on onder het motto Yes, the world has changed. Fred Halliday vat het in een opiniestuk beter samen: New world, but the same old disorder.

8 maart 2002

Jools HollandBrussel is komend weekend the place to be. Zaterdag in de AB Radio1 Open met Josse De Pauw, Freek de Jonge, Thé Lau en vele anderen en als afsluiter de formidabele Jools Holland Rythm & Blues Orchestra.

Zondag de Gelijke kansen manifestatie.

etc

Peter Vantyghem Nederlandse kwaliteitspers nam Fortuyn niet ernstig.

Frits Abrahams De kiezer.

Bert Wagendorp 'Ik zag een oudeman hangend in zijn stoel'.

7 maart 2002

'The future lies open before me and I am firmly resolved to put heart and soul into cheese.' Willem Elsschot in het Engels bij Granta: Cheese (volgens de Guardian a hidden treasure).

De wereld zoals hij is. Mooie Flashsite van netkunstenaar Allysson Lucca: The Miniature Earth.

etc

J.L. Heldring (over Scheffer - zie gisteren) Analyse juist; conclusie niet.

Fokke Obbema Fortuyn herstelt dominantie van rechts.

6 maart 2002

De paus gaat de leeskamersuppoost achterna: knieklachten!

Heden verkiezingen, morgen gij! of de wederopstanding van de etc-rubriek, gewijd aan de Nederlandse en Franse verkiezingen.

H.J.A. Hofland over de Emile Ratelband van de politiek Impressies bij de stembus.

Paul Scheffer De verloren jaren van Kok.

Freddy de Pauw Chirac en Jospin in ijle lucht.

Het boekenweekgeschenk wordt de Modale Vlaming nog steeds niet gegund (vorig jaar geen groot gemis, dit jaar waarschijnlijk nog minder). Minister Anciaux - Bert voor de MV - lanceerde enkele weken geleden echter een alternatief: de MV krijgt binnenkort niet alleen een boek (Vuur van Bart Koubaa), Bert doet er een badge bovenop! Zo herkennen de lezers elkaar als lezer en kunnen zij het debat aangaan... Bert haalde naar eigen zeggen de mosterd in Chicago. Intussen blijken nogal wat Amerikaanse steden elk hun boek en badge gehad te hebben. Roger Angell wijdt in de New Yorker een stuk aan het verschijnsel (the out-of-town reading-is-good-for-you bunch) dat in Seattle zou ontstaan zijn. De Leeskamersuppoost (momenteel herkent u hem aan de Rainbowuitgave van Dostojewski's Misdaad en straf)zal boek en badge graag in ontvangst nemen, maar laat hem svp met rust op de trein: hij leest!.

5 maart 2002

Nederlandse auteurs op tournee in New York: Claus vergat zijn gedichten, Möring moest verstek laten gaan, het publiek was onder de indruk van Van den Brink... [Meer...]

4 maart 2002

Fotografe Ilse Joliet stelt, in het kader van het project Vrouwenzaken Zakenvrouwen (recensie in De Standaard), een aantal digitale prints tentoon in het Caermersklooster (nog tot eind deze week in Gent); Ondernemende Vrouwen. Joliet in Fifteen: 'Over de verhouding tussen mijzelf en de vrouwen heb ik niet nagedacht, alhoewel ik zelf een ondernemende vrouw ben en ook op een van de foto's figureer.' [Meer...]

Bieslog deel 2. De hoofdredacteur gaf de NRC een kijkje in de blogkeuken: Wim de Bie krijgt pretenties. Plus: een -zeer summier- stukje over weblogs: Dagboek op het internet.

2 maart 2002

Het nieuwe Britse kunstkanaal BBC Four brengt vanavond een docudrama over Salvador Dali, met o.m. Stephen Fry als André Breton. Op de website een reeks Breton-, Dali- en surrealisme-links uit het BBC-archief: Surrealissimo.

De Bie is terug, deze keer met geluid en beeld (en gesponsord door de VPRO): Bieslog.