31 januari 2001

Onze helden in theaterland, toneelspelersgezelschap STAN, hernemen La Carta, een stuk dat ze in 1999 creëerden naar de roman van Javier Tomeo, De markies schrijft een opmerkelijke brief. Op de mooie website van Stan o.a. een uitgebreide inleiding op hun werk: en/in.

30 januari 2001

Theatermaker Arne Sierens is weer aan het knoeien met de meccano. Half februari gaat Niet alle Marokkanen zijn dieven in HetPaleis in première: dit gaat over ons... [Meer...]

29 januari 2001

Ierland van 1 tot 11 februari in het middelpunt van NCRV-radio. Met uitgebreide Ierland-site: muziek, verhalen, religie en politiek, het songfestival (bah!), eten en drinken etc. Leuk initiatief met veel audio-fragmenten, maar waar is de grote literatuur en op muzikaal gebied lijken the Corrs en Riverdance ons niet bepaald het mooiste uit Ierland. Het initiatief begeleidt het All Ireland Festival in Utrecht, dat heel wat meer te bieden heeft.

27 januari 2001

Marktpopulisme. De alomtegenwoordige opvatting dat markten democratisch zijn, democratischer dan verkozen overheden. Thomas Frank beschrijft en ontmaskert dit eenheidsdenken in One market under God. Recensies in De Groene en Salon. Uittreksel uit het boek: The Rise of Market Populism: America's New Secular Religion. Opiniestuk van Frank (in - of all places - the Finanacial Times) nav de verkiezing van Bush : America's sucker-in-chief. Thomas Frank is ook redacteur van het magazine The Baffler.

[Vervolg] Gedichtendag. Aan de hand van een Nederlandse enquête naar de criteria waaraan het ideale gedicht moet voldoen, schreven elf dichters het Ideale Gedicht.

26 januari 2001

Twintig jaar geleden werd de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran na veertien maanden beëindigd. Eén van de Iraanse demonstranten was Hossein Sadgadi Ghaemuraghami. Hij kwam twee keer in verzet tegen de dictators in zijn land: vóór 1979 tegen de sjah, na de revolutie tegen de ayatollah. In 1985 moest hij vluchten. Hij kwam in Nederland terecht en werd er bekend als de auteur Kader Abdollah(laatste roman: Spijkerschrift) . 'We riepen niets anders dan Down with America' [Meer...]

25 januari 2001

Morgen begint het World Economic Forum in Davos. Regerings- en bedrijfsleiders bespreken er de toestand van de mondialisering. In Porto Allegre kom het World Social Forum bijeen: sociale bewegingen, politici en linkse intellectuelen komen er om ‘alternatieve strategieën voor wereldwijde ontwikkeling’ te bedenken. De nieuwe protestbewegingen zullen in Davos ook weer actief zijn (te volgen bij Indymedia).

De huisgenoten zuchten diep als ik het zoveelste gesprek heb klem gezet en kijken mij meewarig aan. Josse de Pauw: Een kwade dag.

Gedichtendag . Hans Magnus Enzenzberger over de mondialisering van de poëzie. Bezoek ook eens het Poëtisch Liedgenootschap en het weblog Weekdicht. Het Laurens Jz Costerproject bezorgt je (bijna) dagelijks een gedicht in de elektronische postbus: op dus naar elke dag gedichtendag!

24 januari 2001

Als derde partij deelnemen aan verkiezingen in een tweepartijensysteem is als het beklimmen van een loodrechte klif met een glad touw...Het grootste obstakel is echter het virtuele slot op de media... Ralph Nader, kandidaat voor de Green Party, over de media en zijn campagne. [Meer...]

Het veelbesproken geheim: IT of Ginger, revolutionair, belangrijker dan internet! Is de mysterieuze uitvinding van Dean Kamen, overigens een gerespecteerd uitvinder, meer dan een step met motor? Uit de vele verhalen over IT op het internet: verslag over de hype, site van IT en van Kamen en een eerste demonstratie bij Idleworm.

23 januari 2001

Uit de poll ter gelegenheid van Gedichtendag (25 februari) blijkt dat Voor een dag van morgen van Hans Andreus het favoriete gedicht van de Vlaming is. Voorwaar geen slechte keuze... Berichtgeving, links en biografie.

22 januari 2001

Het Franse parlement keurde een wetsontwerp goed waarbij de genocide op de Armeniërs, in 1915 door Turkije, officieel erkend wordt. Berichtgeving in Libération en Zeeburg nieuws. Dossier: Een muur van stilte.
De weerstand van een Armeense enclave tegen de Turken op de Musa Dagh, is onderwerp van een grootse historische roman De veertig dagen van de Musa Dagh van Franz Werfel (1933 - vertaling bij Elsevier 1980? hier en daar in de ramsj).

21 januari 2001

"De grens tussen echte vluchtelingen en economische vluchtelingen waar sommige politici zo simpel over praten is geen eenvoudige." Ronald Plasterk, zijn vader was ooit asielzoeker, over "die felheid, dat direct inhakken op de asielzoekers": George W. Bush als voorbeeld?

Gisteren nog eens naar een voorstelling van Rosas geweest. Zo moet het eruitzien in de hemel! (foto Herman Sorgeloos)

20 januari 2001

Nog vóór Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 van start ging, ontstond er een rel: de muziektheaterproductie Aïsja en de vrouwen van Medina werd geannuleerd wegens protest van Marokkaanse deelnemers tegen het blasfemische karakter van de voorstelling. Twee Marokkaanse musici spannen nu een kort geding aan tegen de toneelgroep en de Rotterdamse Schouwburg wil een Italiaanse productie, waarin het personage Aïsja eveneens voorkomt, naar Rotterdam halen (berichtgeving in De Standaard). Opinies: Paul Steenhuis over Teheran aan de Maas en Anton Zijderveld over tolerantie.

De elektrische basgitaar bestaat vijftig jaar ...en eindelijk konden drums en gitaar gaan rocken. [Meer...]

19 januari 2001

[Vervolg] Recensie Hamle't ,,De tijd is uit zijn voegen'', zegt Hamlet, en in de versie van Jan Ritsema en 't Barre Land is dat kenschetsend voor heel de enscenering. (De Standaard).

Monetair nieuws. Geld speelt geen rol, maar toch is het de bron van alle kwaad. Binnenkort zijn wij volledig aan de Euro overgeleverd. In Abruzzo, een arme Italiaanse provincie, heeft professor Auriti zijn eigen munteenheid gelanceerd: de simec. Plots verdubbelde de koopkracht van de bevolking [Meer...]

18 januari 2001

Filmfestival in Brussel (18-27 januari) en Rotterdam (24 januari-4 februari). Uitgebreide documentatie bij het Rotterdams festival ook op Filmtijger, een site van de Volkskrant en de VPRO.

17 januari 2001

Hamlet in de mode. Vanavond gaat de klassieker van Shakespeare in een regie van Jan Ritsema, gespeeld door 't Barre Land als Hamle't, in première in het Kaaitheater-Luna Brussel. Begin februari presenteert het Toneelhuis het stuk geregisseerd door Jan Decorte als Amlett. Interview met Jan Ritsema en Czeslaw de Wijs. Verder: uittreksels uit de Hamlet-special van DWB (december 2000) en voor wie er nog een vette kluif bij wil: Tijd en interpretatie in Hamlet op de site van het Shakespeare genootschap. Om het met Decorte te zeggen: tis of tisni daddist.

16 januari 2001

TV op uw PC: naast Spike is er nu ook Jiskefet. Interactieve pcvisie: klik uw programma uit het testbeeld, alicante op!

15 januari 2001

Meer China. Onlangs verschenen de Tiananmen papers. Een verzameling geheime documenten over o.a. de beraadslagingen binnen het politburo die tot het bloedbad in 1989 geleid hebben. Verboden in China worden ze er toch druk besproken door publicatie op het internet. Volgens het regime zijn de documenten een vervalsing. [Meer...]

De Chinese machthebbers proberen de bevolking nog steeds in de greep te houden. Het internet knaagt aan die machtsbasis. Zo blijkt de strijd tegen de Falun Gong-sekte vergeefs: de sekteleider houdt de bevolking op de hoogte via het internet. Om dergelijke toestanden het hoofd te bieden zal China nu een virtuele Chinese muur aanleggen, met de ontwikkeling van een eigen C-net. [Meer...]

14 januari 2001

Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn dubbelboek Tekst en uitleg/Woorden met vleugels lanceert Tom Lanoye een website: NV L.A.N.O.Y.E. Ziet er leuk uit, maar bevat nog niets meer dan enkele stukken uit het boek.

Wij doen het natuurlijk nooit, maar voor de rest: iedereen liegt, en dan nog gemiddeld twee keer per dag. Interview met Aldert Vrij die sinds 1988 onderzoek doet naar liegen. Inclusief test! [Meer...]

13 januari 2001

"Ik wil in mijn leven eigenlijk zo veel doen dat buiten mij de hele Nederlandse literatuur kan worden afgeschaft en dat er — als ze dat gedaan hebben — toch nog een complete Nederlandse literatuur overblijft", zo sprak de dichter des vaderlands Gerrit Komrij in 1980. Profiel in De Groene: De narrenkoning. Martin van Amerongen over Komrij's televisiekritieken. En een schotschrift contra Scientology (1979): De stankbel van de Nieuwezijds.

12 januari 2001

De auteur Mario Vargas Llosa was in 1990 de - neo-liberale (het was ons een raadsel...) - tegenstrever van Fujimori bij de Peruaanse presidentsverkiezingen. Na zij nederlaag trok hij zich terug in Londen. Interview over o.a. Fujimori, wegens corruptie gevlucht, en Peru: "I’ll always have a very difficult relationship with my country. Which I think, well, is quite normal with writers.” [Meer...]
Over het werk van Vargas Llosa: The New York Times en, in het Spaans met Engelse samenvatting, Polémicamente epónimo (deze link gevonden bij Literatuurnet).

11 januari 2001

De Erasmusprijs 2001, met als thema Culturele Breuklijnen, werd gisteren toegekend aan de Italiaanse essayist Claudio Magris (Danube) en de Poolse ex-dissident en historicus Adam Michnik. Dossier Magris (de Volkskrant) en website van de Gazeta Wyborcza waar Michnik hoofdredacteur is (wij snappen er ook niets van).

10 januari 2001

Gilbert & George, performkunstenaars, willen niet langer in Tate Britain tentoongesteld worden. Berichtgeving in The Sunday Times en De Standaard en de website van Gilbert & George. In Some Things about Art and Cities concludeert mediasocioloog David Gauntlett dat het werk van het duo nog steeds behoorlijk radicaal en uitdagend is.

9 januari 2001

De opera Tristan und Isolde van Wagner heeft blijkbaar nogal wat succes in Japan. Dat komt, volgens Martin van Amerongen, doordat het een levensbedreigend werk is in "een land dat iets heeft met doodsverlangen". [Meer...]

8 januari 2001

Het Franse ensemble Musicatreize brengt een operaversie van De ontdekking van de hemel du grand romancier néerlandais Harry Mulisch. Het boek werd bewerkt door librettist Laurent Roth en componist Jean-Christophe Marti tot een 50 minuten durende opera, deel van een tweeluik, onder de titel L'an un. [Meer...]

7 januari 2001

Van bandenfabrikant Firestone tot British American Tobacco. Mokhiber & Weissman publiceren ook dit jaar de lijst van de tien slechtste multinationals in Mother Jones . Opmerkelijk is de aanwezigheid van één internetbedrijf: Doubleclick dat aan onze privacy blijft vreten! [Meer...]

Wegens defect van Blogger gisteren eventjes buiten geweest en kennisgemaakt met de wondere wereld van Tony Cragg. Scultpturen van deze Britse kunstenaar nog tot 21 januari in het MUHKA Antwerpen.

5 januari 2001

De peetvader van de nieuwe journalistiek Hunter S. Thompson - de gonzo-journalist - werd beroemd met zijn van drugs en woede doordrenkte stukken in het blad Rolling Stone in de jaren zeventig. Sindsdien is hij nog maar een karikatuur van zichzelf. Nu verrast hij in de goed zin met de publicatie van zijn brieven The Gonzo Letters. Recensie in de NRC, audio-fragmenten uit een interview bij Salon en The Great Thompson Hunt, één van de vele fansites.

"Gestaalde karakters. Voor dag en dauw uit bed. Weinig slaap nodig. Koude douche. Als eerste op de zaak, als laatste weg. Zestien uur per dag paraat." Josse de Pauw over Mannen: kwestie van gewoonte. [Meer...]

4 januari 2001

Hekserij in cyberspace. Bas Broekhuizen bespreekt aan de hand van de site The Witch-Hunt van de Duitse historicus Dietmar Nix de hekserij in de nieuwe media. "Eén voor een ontkracht Nix de hardnekkige misverstanden over de vervolgingen." [Meer...]

Via Tsjonge kennis gemaakt met een recent weblog: Zidouta. Mooi vormgegeven, uitvoerig geïllustreerd, items met inhoud. (Bovendien een bewonderaar van Martin Bril!)
En daar meteen ook een virtueel tijdschrift over Nederlands theater ontdekt: Moose.

3 januari 2001

Het is in januari een jaar geleden dat het ongelooflijke toch mogelijk bleek: er regeren weer fascisten in Europa. De kruitdampen zijn echter opgetrokken, de sancties opgeheven en een culturele boycot is nooit van de grond gekomen... Verslag over het verzet van Oostenrijkse kunstenaars [Meer...]
Bady Minck, animatiefilmster, was tweede bij de Austrian web resistance awards met haar Elektrofruehstueck.

Gerard Mortier verlaat Salzburg om, na een tussenstop in Berlijn, in Gent het forum voor muziek-, dans- en beeldcultuur uit te bouwen. ,,De cyclus herbegint weer. Alles herbegint. Dat is de knoop van de zaak. We mogen ons niet laten ontmoedigen, want er staat een generatie klaar om voort te gaan." [Meer...]

2 januari 2001

De zaak Mao - deel 1. Sigfried Bracke brengt in zijn typische stijl verslag uit. Flash-vervolgverhaal op Maomagazine (een animatie van Hoving).

De filosoof, criticus, historicus, journalist, vertaler Walter Benjamin (1892-1940) pleegde in 1940 zelfmoord in de Spaanse grensplaats Portbou, achtervolgd door de nazi's. J.M. Coetzee bespreekt zijn werk n.a.v. enkele recente herdrukken: The Marvels of Walter Benjamin. (Bron: Arts&LettersDaily)
Fotoreportage over het merkwaardige Walter Benjamin-memoriaal in Portbou.

1 januari 2001

Een nieuwe eeuw - gelukkig nieuwjaar overigens - en meteen al een afspraak met de wereld: van 25 tot 30 januari heeft het World Social Forum plaats in Porto Alegre (Brazil). De anti-mondialisten aller landen vergaderen er op het ogenblik dat de machtigen der aarde hun jaarlijkse World Economic Forum in Davos houden. Stilaan groeit ook daar het besef dat mondialisering ook een menselijke kant heeft. We houden ze in het oog: the public eye on Davos. Analyse in Le Monde Diplomatique (Engelstalige versie nog niet online).